MOJ DUHOPIS

Nova rubrika -Tuga Tarle: MOJ DUHOPIS

I na prvi pogled na poruke u poštanskom sandučiću, kao ptičja krila kad to čine, zatreperi srce Glasa od radosti. Piše nam Tuga Tarle.

Svaka nova suradnja je i novi doživljaj, upoznavanje, prepoznavanje (ili ne).

Znate već, nas zanimaju iseljenici, povratnici, ljudi s ono malo duše, oni osjetljivi na pravdu i nepravdu, na male i nezaštićene, na ponizno, skromno, tiho ….topli, osjećajni, naši …

E, kod naše nove suradnice, tu smo kod kuće. Naša tema je i Njena tema. O tome će na našem Glasu nadamo se dugo, ostavljati svoje misli, zapise, trag svoje duše …DUHOPIS.

Tko je Tuga Tarle?

Prof. TUGA TARLE – profesionalni diplomat u mirovini, promotor hrvatske kulture na 3 kontinenta: Čile, Španjolska, Australija, Slovačka i društveno angažirana publicistkinja i književnica: Kratko vrijeme bila iseljenica u Australiji. Po povratku se zaposlila u Hrvatskoj matici iseljenika gdje je inicirala i vodila Zakladu za skrb o djeci žrtvama rata DORA (1991.-6.) te je pokretač i prva predsjednica Hrvatske humanitarne mreže, a u MVEP i povjerenica podružnice Sindikata državnih službenika. Sredinom 90-ih vodila tada jedinu političku tribinu poznatu pod naslovom:Kuda ideš, Hrvatska? u KIC-u.

Sredinom 90-ih članica je saborskog pododbora za hrvatske manjine u susjednim zemljama te nezavisna kandidatkinja na izborima za HS 95. Osnovala Hrvatsko-španjolsko društvo prijateljstva u Madridu 2000. te Diplomatski klub zamjenika veleposlanika u Bratislavi, 2011. Osnovala Udrugu OS, društvo za promidžbu hrvatskog kulturnog identiteta, 2013. Do danas nikad nije bila članica nijedne stranke.

Surađivala u mnogobrojnim tiskanim i elektroničkim medijima s više od 500 objavljenih priloga (Prolog, Književna Republika, 3. Program Radija, Most, Marulić, Matica, Sušačka revija i dr.) te u zbornicima Matice hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i Žrtvoslovnog društva. Autorica Reviste Croacia, objavljene u Santiagu de Chile, 2005.

Objavila više knjiga iz područja književnosti, plesne umjetnosti, pitanja identiteta i iseljeničke problematike. Posljednja u nizu je knjiga eseja,  kritika, pisama i prijedloga „Hrvatski iseljenički duhopis“ i stručni rad „Identitet i maska“ u izdanju Matice hrvatske i Udruge hrvatskih diplomata, 2014.

Sudjelovala referatima na međunarodnim konferencijama o kulturnom identitetu i jeziku, humanitarnim, žrtvoslovnim i ženskim pitanjima u Sydneyu, Santa Cruzu, Zagrebu, Pamploni, Murciji, Santiagu i Bolzanu.

Bila je Članicom organizatorskog odbora Hrvatskog iseljeničkog kongresa 2014. Članica je Hrvatskog diplomatskog kluba i Udruge hrvatskih diplomata te članica predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Udata, majka četvoro djece i baka šestoro unučadi.

Dobrodošla na Hrvatski glas Berlin!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
9 years ago

Dobro nam Došli, Gospođo Tuga Tarle!

Vaša zasluga je u hrvatskoj društvo i diplomaciji velika,a posebno na temu hrvatskoh iseljeništva.I sigurno da će Vaša djela, biti interesantno čitati i u Njemačkoj na portalu “Hrvatski Glas Berlin”
i puno Vam hvala za to.

Rado sjetim još onih vremena,negdje oko 2002 Godine..na dalje.Kada smo uz neke druge aktivne i mi neumorno objavljivali zajednički naše članke,o hrvatskom društvu, gospodarstvo i o nama iseljenicima,svaki iz svog pogleda.

Na švicarskoj društvenoj mreži.Croatia ch..ispričavam se koristim priliku,iskreno pozdraviti i njih u Švicarskoj.
lp-jm