CENTAR URBANE KULTURE U SLAVONSKOM BRODU

BRODSKE PRIČE:
piše: Emil Cipar

Slavonski Brod/ Da je kultura tek onda kultura kada se kao imenica ne koristi u množini …znaju to Ivan Stipić, ravnatelj Gradske knjižnice u Slavonskom Brodu i njegova zamjenica Darija Mataić Agičić. U posljednje vrijeme sa niz atraktivnih aktivnost skrenuli su pažnju građana na ovu ustanovu. U pravo vrijeme …pravi ljudi …na pravom mjestu, jer onih famoznih pet do dvanaest je odavno prošlo. Gradom su zavladale subkulture nastale iz marketinško mafijaških pobuda ( etnofolk, vatromet, kladionice…).
Jedino što je građanima žednih kvalitetane urbane kulture bilo preostalo …bila je stara dobra knjiga, a do nje se tradicionalno dolazi u Gradskoj knjižnici.
Vjernost knjižnici se isplatila. Posjeta knjižnici u Slavonskom Brodu je sada postala multimedijski događaj. Uz dobru knjigu može se pogledati i izložba dobrih fotografija, izložba jaslica napravljenih od prirodnih materijala, izložba slika, pogledati revija amaterskih filmova, upoznati sa novim knjigama… Ljeti se može koristiti Čitaonica pod suncobranom.
Rad knjižnice odgovara duhu i potrebama 21. stoljeća. Na svakom koraku vidljivo je da je to samo početak, ali početak koji puno obećava.
Razumljivo je da to niti od građana nije ostalo neprimjećeno. Već sada se pouzdano zna da je Gradska knjižnica dobar brand i ako nešto organiziraju onda kvaliteta nije upitna.
Novinari i mediji pratili su …uglavnom sa simpatijama, aktivnosti Gradske knjižnice u protekloj godini. Dostupnost informacijama je na zavidnoj visini, pa to olakšava posao …tako da je u tekućoj godini nastalo nekoliko stotina knjižnih bilježaka, koje govore o aktivnostima knjižnice.
Božićna svečanost za donatore i medije, koju je Gradska knjižnica Slavonski Brod organizirala ove godine potvrdila je nadu da se riječ kultura u Slavonskom Brodu neće izgovarati u množini. Pozvali su u goste Maju Volk i Beogradske fadiste iz Beograda i upriličili koncert za pamćenje. Izvrsni glazbenici proveli su goste dalekim svijetom i učinili ga bližim …dostupnijim. U uvodnoj riječi Maja Volk pomenula je čuveni citat iz filma „Casablanca“ …možda je ovo početak jednog divnog prijateljstva!?
Jeli to početak jednog divnog prijateljstva to će pokazati vrijeme. Ali jedan drugi početak izvjesno jest …početak novog stvaranja nestale urbane kulture u Slavonskom Brodu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments