FESTIVAL MATERINSKOG JEZIKA

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC03928Osijek
/ Četvrtu godinu za redom Osijek je obilježio Međunarodni dan materinskog jezika, 21. veljače i to prelijepom manifestacijom u velebnoj dvorani Doma hrvatske vojske, koja je okupila više od stotinjak sudionika iz 15.-tak udruga i KUD-ova koje njeguju materinski jezik i svu ljepotu nacionalne baštine.

DSC03878Bili su tu predstavnici Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo „Lesja Ukrainka“ i njihovi prijatelji iz Brodsko-posavske županije, Prosvjetno-kulturni centar Mađara i MKD Népkör u Osijeku, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava“ iz Tenja, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“, Savez Rusina u Hrvatskoj i KUD Rusina u Osijeku, Nacionalna zajednica Albanaca, Baranjsko-rusko društvo prijateljstva iz Belog Manastira te Njemačka zajednica-Zemaljska udruga Podunavskih Švaba i Šokačka grana Osijek.

DSC03892Osijek je oduvijek obilježen nečim predivnim a to je multikulturalnost i multietničnost, što će reći i višejezičnost, rekla je Ivana Teveli-Gregić, viša savjetnica za školstvo u Osječko-baranjskoj županiji i sama profesorica hrvatskog jezika i zaljubljenica u jezik.

Ovaj festival ujedinio je sve te jezike koji se čuju svakodnevnu u čitavoj županiji, ali i nastojanja na njegovanju i čuvanju nacionalne kulture i bogate baštine koja ovdje bilježi svoju opstojnost, a moram priznati i raznovrsnost gastronomije, što se da primijetiti na ulazu u dvoranu, na radost svih nacionalnih zajednica koje nastanjuju Slavoniju i Baranju.

DSC03951Goste i posjetitelje pozdravila je i osječka novinarka Ljerka Antonić, autorica zbirke pripovjedaka i kolumnica Glasa Slavonije na osječkom slengu, poznatom essekerskom govoru, a posjetitelje i goste su kroz program vodili Siniša Petković i Marinela Smider. Poželjeli su im dobrodošlicu, pohvalivši se da je GISKO već četvrtu godinu organizator Festivala materinskog jezika, manifestaciji koja svjedoči o bogatstvu grada Osijeka nacionalnim zajednicama, njihovim jezicima i kulturom, pjesmom i igrom, drugim nacionalnim obilježjima i običajima, ruhom i kruhom. A čast da otvori festival pripalo je  KUD-u „Osijek 1862“ koji je izveo plesove iz Valpova i okolice, a lijepe djevojke u živopisnoj bizovačkoj narodnoj nošnji digle su posjetitelje na noge.

DSC03922Odličan nastup imali su Makedonci, a njihova folklorna grupa Tanec je osvojila posjetitelje s Biljanom, Rusini su izveli nekoliko zbornih pjesama uz pratnju tamburaškog orkestra, Srpsko KUD iz Telja sa nekoliko starogradskih pjesama i nastupom folklorne skupine, Zemaljska udruga Podunavskih Švaba predstavila je zbor Alten kameraden a njih 8 imalo je ukupno 560 godina, i Mađari su nastupili s mješovitim zborom uz klavirsku pratnju. Malena Ukrajinka, Hana Pešo, osvojila je publiku dvjema pjesmama, Moj rodni kraj i Molitva za Ukrajinu. Prof. Oksena Martinjak, profesorica ukrajinskog jezika i književnosti koja trenutačno radi u Osijeku, rekla nam je da su ukrajinske pjesme inače radosne i vesele, ali primjereno situaciji, odlučili su za ovakav nastup. Posljednji događaji baš im ne ulijevaju nadu i sitaucija im sve više nalikuje na onu u Hrvatskoj, 90.-tih godina.

I da privodim kraju, Šokačka je grana nastupila s najmlađom, dječjom skupinom, a voditeljica Jelena Dragić nam je rekla da vjeruje kako šokački govor ima perspektivu, jer očito da taj divan prihvaćaju i oni najmlađi.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments