KAD ŠOKICA PRIPOVIDA - Hrvatski Glas Berlin

KAD ŠOKICA PRIPOVIDA

Nova suradnja:  Ruža Silađev

Ruža SilađevJa sam iz Sonte (90% stanovništva Hrvata- Šokaca), Bačka, Vojvodina, Srbija. Rođena sam u Sonti, 1949.godine, radila također u Sonti kao farmaceutski tehničar (srednja medicinska škola). Počela sam pisati 2005.

Moje pisanje su zapazili u NIU HRVATSKA RIJEČ, književnik Milovan Miković i tadašnji urednik Zvonimir Prušić. Nakon toga 2007. su mi objavili prvu knjigu Divani iz Sonte, a 2011. drugu Šokica pripovida.

Od tada sam nastavila pisati te za sada imam neobjavljene (zbog opće nestašice) zbirku priča za djecu U vrtu Beskrajno Zeleno i zbirku Djetinjstvo koje ne poznaješ, također na hrvatskom jeziku.

Nastavljam sa pričama o fotografiji iz mojega sela. Imam ih oko dvadesetak koje su pisane književnim hrvatskim jezikom,a dijalozi i monolozi na sonćanskoj još uvijek sačuvanoj šokačkoj ikavici. O mojemu radu možete nešto više saznati od prof. dr. mr. Sanje Vulić ( filozofski fakultet Zagreb) …

P.S. Ja se upravo i bavim običajima i tradicijom mojih mještana, koji su i pored toga što žive u dijaspori, okruženi drugim narodima, sačuvali u velikoj mjeri i svoj govor i običaje. Već za Cvjetnicu (Cvitnicu), mogu Vam poslati dva teksta, a za Uskrs malo duži tekst i audio zapis ( govorim na ikavici) koji je  snimila radio Subotica. Svi tekstovi su pisani na lokalnoj ikavici. Srdačan pozdrav iz Sonte, piše nam Ruža Silađev. Eto sad se već možemo radovati budućim tekstovima koji govore o životu naših Hrvata u Sonti.
Dobro nam došla Ruža! Tvoj dom je kod nas u rubrici “ŠOKICA PRIPOVIDA”

 

Related Post

2
Leave a Reply

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ruža Siladjevslavonac Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
slavonac
Guest
slavonac

Divim se hrabrim ljudima koji se svoga
ne stide. A i zašto bi ? Čestitam !

Ruža Siladjev
Guest
Ruža Siladjev

Hvala.