GRADI SE ZBIRKA INOZEMNE CROATICE

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu traži suradnju institucija i organizacija Hrvata izvan Republike Hrvatske

U namjeri izgraditi Zbirku inozemne Croatice, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu obratila se pismom i pozivom na suradnju, organizacijama i institucijama Hrvata izvan Republike Hrvatske.

U pismu se, između ostalog kaže:

“Temeljna zadaća Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu je izgradnja, organizacija, trajna zaštita i osiguravanje dostupnosti nacionalne zbirke knjižnične građe Croatice kao kulturnog dobra.

Zbirka inozemne Croatice ima zadaću prikupljanja hrvatskog pisanog kulturnog blaga tiskanog izvan granica naše domovine te njegovo objedinjavanje, registriranje i promicanje.

Utemeljena 2007. godine kao važan dio nacionalnog fonda posebnih obilježja, Zbirka se bavi nabavom, promocijom i korištenjem publikacija koje Hrvati (i ne samo oni) objavljuju izvan Hrvatske, ali i građom kojoj je Hrvatska tema. U inozemnu Croaticu ubrajaju se djela hrvatskih autora objavljena na različitim jezicima i u raznim zemljama, odnosno prijevodi djela naših autora, djela na hrvatskome jeziku objavljena izvan granice naše zemlje, djela u kojima se spominju Hrvatska i Hrvati. U fond Zbirke ulaze i djela u kojima su Hrvati suautori, prevoditelji, sadržajni ili tehnički urednici, ilustratori, slikari, dizajneri itd. U Zbirci se mogu naći izdanja koja su na bilo koji način vezana uz tematiku hrvatskih manjina (gradišćanski Hrvati, podunavski Hrvati – Bunjevci i Šokci, moliški Hrvati i dr.) ili uz djelatnost hrvatskih kultumih društava izvan Hrvatske.

Inozemna Croatica usko je vezana i uz povijest iseljavanja Hrvata, a važan je dio Zbirke i iseljenički tisak koji se odnosi na svu povijesno značajnu građu koju su objavljivali naši iseljenici širom svijeta.

Zbirka se izgrađuje kupnjom, zamjenom i darom.

U želji osiguranja cjelovitosti građe koja predstavlja važan dio hrvatskog kulturnog korpusa te popularizacije te građe i njezinih autora i nakladnika, ali i sinergije s nacionalnim fondom pozivamo vas na suradnju u identificiranju i dostavi primjeraka inozemne Croatice objavljene građe u tiskanom obliku, kao i digitalnih inačica.

Za sve autore koji žele dobrovoljno dostaviti digitalne inačice objavljenih publikacija koje posjeduju te omogučiti njihovu javnu dostupnost, prilažemo i obrazac lzjave o dopuštenju korištenja autorskog djela u digitalnim sustavima NSK. Autori koji posjeduju samo tiskano izdanje publikacije i žele da ju NSK digitalizira i javno objavi, također mogu koristiti dostavljeni obrazac kao suglasnost za digitalizaciju i objavu. NSK 6e u okviru digitalizacije građe posebnu pozornost posvetiti građi inozemne Croatice za koju imamo dopuštenje za digitalizaciju i objavu. Naši portali digitalizirane grade iznimno su posjećeni i vrijednim djelima hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti osiguravaju široku vidljivost.

Zbog toga Vas ljubazno molimo da posredovanjem u doniranju knjiga i serijskih publikacija koje odgovaraju navedenim kriterijima date svoj doprinos izgradnji Zbirke te potpisivanjem Izjave osigurate i njihovu dostupnost u digitalnom obliku sadašnjim i budućim naraštajima.

Molimo da ove informacije podijelite sa svima kojima bi mogle biti korisne.

Za buduće kontakte molimo koristiti adresu e-pošte: inozemna.croatica@nsk.hr, a za dostavu tiskane građe adresu: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Zbirka inozemne Croatice, Hrvatske bratske zajednice 4, 10000 Zagreb, Republika Hrvatska, stoji u pismu i pozivu na suradnju što ga je organizacijama i institucijama Hrvata izvan Republike Hrvatske uputila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments