SVI STE POBJEDNICI

tekst i foto: Sonja Breljak
027Berlin/ Dobro je to u uvodu večeri rekao naazočni veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović: Već sad ste svi vi pobjednici!

I stvarno, u ovo, neto minulo subotnje popodne i večer, svima je u stvari pripala pobjeda. Pobjedila je Hrvatska škola koje je po prvi puta organizirala jedno natjecanje i to ono u izražajnom čitanju, pobjedila su sva djeca koja su se odazvala

ovom natjecanju kao i njihovi roditelji koji su ih na to poticali, pobjeda je i u rukama Hrvatske zajednice koja je bila domaćin ovom natjecateljsko- kazališnom događaju, dječjeg kazališta “Smješko” koje je nakon izvedbe predstave dobilo zasluženi aplauz, potom i hrvatske države koja je financijski pomogla gostovanje ovog kazališta, a zatim i berlinskih sponzora, vlasnika restorana koji su u ovom projektu pomogli svojim prilozima  …eto, svi baš svi pobrojani  dali su  pozitivne dijelove sebe da ovaj događaj uspije. I jeste.

Uvod u lijepo druženje djece i roditelja te gledanje prave pravcate kazališne predstave za djecu, bilo je natjecanje u izražajnom čitanju. Prvo takve vrste među učenicima i Hrvatima u Berlinu.

U natjecanju je sudjelovalo petnaest polaznika Hrvatske nastave Berlin od 3. do 6. razreda: Marija Đikić, Antonio Ličanin i Tatjana Weber, zatim Lovro Blažević i Mile Brzović, potom  Terezija Budimir, Ivan Klišanin i Mirko Mamić,  Lucija Repušić, Ivan Đikić, Laura Jedvaj, Niko Andrušić, Lucija Baran i Petra Milavić. Čitali su dijelove poznatih djela: Zvonimira Baloga, Sanje Pilić, Ivane Brlić-Mažuranić i Željke Horvat-Vukelja.
Predivno su čitala djeca. Žiri je imao stvarno težak zadatak. Nagrade su uručene nakon izvedbe predstave “Šaljive narodne priče”, Dječjeg kazališta “Smješko” iz Zagreba. U predstavi glume: Ivana Boban, Hrvoje Zalar i Frano Mašković. Predstava se temelji se na šaljivim pripovijetkama iz raznih krajeva Hrvatske: Dalmacije, Istre, Slavonije, Hrvatskog Zagorja, Hercegovine. Cilj predstave – upoznati publiku s raznolikostima i ljepotama hrvatske tradicionalne kulture i folklora, baš je lijepo uspio. Djeca, a i stariji, s pažnjom su pratili predstavu i sudjelovali u otkrivanju odgovora na razne pitalice. Pljesak na kraju je bio lijep znak da se izvedba djeci, a oni su najbolji i najiskreniji kritičari, uistinu svidjela.

Nakon predstave su proglašeni pobjednici natjecanja u izražajnom čitanju. Naravno, sva djeca, sudionci natjecanja, dobili su diplome i slatke darove. Ipak, proglašeni su i pobjednici: među trećim razredima – Antonio Ličanin. Četvrti razredi kojih je bilo i najviše -prvo mjesto za Tereziju Budimir i Ivana Klišanina. Od petih razreda, najbolja je bila: Laura Jedvaj a od šestih – Niko Andrušić.
Pobjednici su proglašeni prema odluci stručnog suda u kojemu su bili: koordinatorica Škole Rachela Fay i učitelj Mladen Balent kao i Ivanka Vilović, supruga hratskog veleposlanika, profesorica hrvatskog jezika i fonetike te Sonja Breljak, diplomirana novinarka i urednica portala Hrvatski glas Berlin, potpisnica ovih redaka.

Prigodom dodjele diploma sudionicima i najboljima u izražajnom čitanju, kao član ocjenjivačkog suda, izrekoh sljedeće: Zahvaljujem upravi škole na pozivu biti dio ocjenjivačkog suda ovog natjecanja u izražajnom čitanju. Dragi mladi prijatelji, čestitam vam svima na sudjelovanju u ovom natjecanju. Svaki jezik ima svoju posebnu melodiju. Obradovah se danas čuti da vi poznajete, živiti i uživate predinu melodiju našeg dragoga hrvatskoga jezika. Meni je ta melodija pružila puno životog zadovoljstva a na koncu dovela i do poziva kojim se bavim. Želim da takvo zadovoljstvo i sami doživite i da se dragom, hrvatskom ejeziku, uvijek vraćate kao u dragi dom. Hvala!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments