STAZAMA ŠOKAČKE BAŠTINE

piše: Slavko Žebić
Osam godina svojega postojanja obilježila je Šokačka grana velikim posijelom, a tek dan, dva poslije i Revijom ruha i rukotvorstva, te navijestila novi ciklus projekata, naslovljeno kao „Šokački suvenir Osijeku VII“.

Pedesetak članova Grane, od najmlađih do najstarijih, prikazalo je suvremenu primjenu tradicijske vještine, od starovinskih nošnji i narodnoga ruha do modernih, urbanih, suvremenih odjevnih predmeta.

Vrlo lijep uvod u novi ciklus radionica, koje svake godine okupu po dvjestotinjak sudionika-zaljubljenika u tradiciju, pa u Grani vjeruju da je u proteklih šest godina kroz 7 – 8 radionica; zlatoveza, šlinganja, necanja, pletenja, heklanja, veza svilom i oslikavanja predmeta, pa i šaranja jaja za Uskrs, prošlo više od tisuće polaznika.

Za ovogodišnju promociju bila je zadužena Ana Dragić, studentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a pomogle su joj sestra Jelena Dragić, koja je sudionike i posjetitelje vodila kroz bogatstvo tradicije i Vlasta Šabić, etnologinja Muzeja Slavonije koja je stručno prokomentirala ponuđene uratke.

Jelena i Vlasta imale su puno toga reći za sve sudionike modne revije, a modele su nosile snaše i djevojke Šokačke grane, većina voditeljica radionica pa i sama predsjednica, Vera Erl, a bili su tu i mališani, članovi dječje folklorne skupine.

Brojni posjetitelji su svaki model nagradili pljeskom i bila je to nagrada vrijednim rukama Graninih snaša, njihovoj ljubavi za baštinu i tradiciju i maru za osuvremenjivanje, iznovljavanje i prenošenje te ljubavi na mlade naraštaje.

Predsjednica, Vera Erl je pohvalila sve sudionike i polaznike radionica i naglasila želju Grane od samoga osnutka, kada je osmišljavana ova aktivnost, da to bude trajni projekt na očuvanju i njegovanju šokačke baštine, prigoda da vještinama ovladaju svi oni koji su to mogli gledati jedino kod svojih predaka, svi oni koje ljepota tradicije zanima, a zamišljeno je i kao mogućnost ovladavanjem vještine u smislu osiguranja sredstava za obitelj i domaćinstvo, bilo kao osnovni ili dopunski izvor zarade.

I još nešto, možda i presudnije, da se to bogatstvo tradicije i baštine čuva i njeguje s ljubavlju baš sada, kada će Hrvatska postati novom članicom EU.

Pitali smo i djevojke koje su se okitile modelima, što imaju reći na ovu temu?  Ivana Vukovac iz Velike Kopanice studira u Osijeku i druži se s Drugama a u Kopanici je odrastala uz KUD Ivana Filipovića, no zavoljela je i Šokačku granu.

Na reviji se pojavila u suvremenoj crnoj haljini a na baštinu podsjeća broš u zlatovezu i isti takav motiv na torbici za večernji izlazak. Modni detalji djelo su njene kume Ružice, voditeljice radionice zlatoveza u Šokačkoj grani.

Dejana Lučić dolazi iz Vinkovaca, metropole Šokadije, i kao srednjoškolka nastupala je sa KUD „Lisinski“ i njihovim folklorom, a sada, kada studira u Osijeku, prijateljice su je dovele u Granu. Odjenula je svečanu crvenu haljinu, kakvu danas nose mladi, a na grudima je zlatovez sa šokačkim motivima, također uradak prof. Ružice Raković-Smiljanić.

Marina Ćović također studira u Osijeku a dolazi iz Semeljaca. Prijateljuje sa Anom i Jelenom koje također vuku porijeklo iz Semeljaca a odjenula je modru suvremenu suknju izvezenu svilom i ogrnuta je necerajom, modni detalj koji zapada svakome za oko. Dečkima, ponajprije. Lijepo je oko uokvirila etno-frizurom i doista, mnogi su se dečki okretali dok je prolazila improviziranom modnom pistom, ukrašenom šokačkim krparama.

Četvrta djevojka rođena je Osječanka, lijepa Marija Petrušić, neuposlena s tek primljenom fakultetskom diplomom, ali s puno nade da će uposlenje ubrzo doći. Vrijeme krati sa Šokačkom granom a odjenula je malo kraću crvenu suknju, modernu, s naborima, bluza je baš šokačka, sa šlingerajom na rukavima, a na lijepim nogama su cipele oslikane šokačkim motivima. Bilo kuda, Šokadija svuda.

E, bilo je tu još trista čuda, što starovinskog što modernog ruha, no poruka je poslana; dođite u Šokačku granu, granajte i listajte skupa s njom i za osam tjedana obladajte vještinama vaših mama, baka, strina i tetaka.

Svake srijede po nekoliko sati, pod budnim okom okušanih voditeljica provedite ugodne trenutke uz rad, pjesmu i veselje i iznovljavanju bogate baštine dajte i svoj žig. Utkajte ga, izvezite ili ispletite, necajte ili šlingajte, usavršite zlatovez ili se bavite jajima, šarajte ih tradicijskim tehnikama, voskom ili u svilopisu i obojite ih u lukovici ili tintoblaju. Spremite ih za Uskrs, za tucanje.

Živjeli!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments