BITI POPUT CVIJETA

Izložba cvijeća – Floraart

piše: Marijana Šundov
2 (10)Zagreb/1.lipnja 2015./ Svibanj i lipanj svake godine pretvore glavni grad Hrvatske u grad ruža i jagoda. Na trgovima i raskrižjima su zgodni, drveni štandovi na kojima se nude jagode i trešnje. Mjerice teže oko 500 grana, a cijena im varira od 10 do 15 kuna. Crveno, slatko voće ako je vjerovati natpisima na štandovima stiže iz okolice Zagreba.

Parkovi u ovo doba godine su posebna, cvjetna priča grada, a posebnu stranicu priče čini Floraart – međunarodna izložba cvijeća.

Izložbe cvijeća održavane su u Zagrebu još u 19. stoljeću, a ovogodišnja Floraart je 50. jubilarna. I ove godine glavna manifestacija održala se na prostoru parka Bundek, a okupila je dvjestotinjak izlagača. Uz izložbu cvijeća na Bundeku bila je otvorena i izložba „ Pedeset cvjetnih godina“ u Hrvatskom povijesnom muzeju. Organiziran je besplatni prijevoz do Bundeka, a ulaz na izložbu bio je slobodan.
3 (11)Kao zaljubljenika svih vrsta cvijeća Floraart me itekako privukla …Ljudsko stvaralaštvo i bogatstvo prirode pretočeno u raskošne boje i oblike cvijeća iznjedrili su predivne i neponovljive kreacije.Teško je izdvojiti one naj …naj!

Svoje mjesto na izložbenom prostoru šatora našli su crveni, šestinski kišobrani dekorirani cvijećem, zid od orhideja sa ogledalima, “kućica u cvijeću“, niz staklenih tuba raznih veličina sa ljubičasto, purpurno, plavim cvjetovima koji su bili prava,  plava rapsodija, školjka od cvijeća, raspletani valcer na podu od dalija, begonija i hortenzija.

Kako drugačije opisati svu ljepotu cvijeća nego koristeći nazive glazbenih djela poput valcera, rapsodije ili sonate?!

Zadržala sam se ispred pojedinih kreacija razmišljajući o bogatstvu prirode – o ljepoti cvijeta.

4 (7)Cvijet nas može puno toga poučiti. On postoji i svojom ljepotom nadahnjuje one koji znaju stati i pogledati. One koji imaju otvorene oči za ljepotu. Cvijeće cvijeta kada mu je vrijeme neovisno je li oko njega livada ili kamenjar. Cvijeće cvjeta neovisno o tome gledamo li ga ili ne, cvjeta i nudi ljepotu.

Potrebno nam je biti više poput cvijeta …cvjetati ne mareći za okolinu …biti svoji bez obzira na to što tko ima reći.

Floraart uz onu umjetničku imala je i onu drugu praktičnu stranu. Bezbroj štandova i šatora, sa ljubaznim prodavačima od kojih su većina bili i poljoprivredni proizvođači ponuđenih sadnica, nudili su bogatstvo svih vrsta – cvijeća, voća i povrća. A, cijene su se kretale od 3 pa do 500 kuna ovisno o vrsti i veličini biljke.

Cijeli dan se moglo provesti na Bundeku, sjesti na dekicu, sunčati se, igrati se sa djecom te napraviti roštilj u svome aranžmanu jer bila su mjesta na prostoru parka predviđena za to. Oni kojima se baš nije dalo baviti pečenjem i spremanjem hrane imali su izbor raznih delicija. Svatko je mogao naći nešto po svome ukusu i okusu.

 

Trebalo je samo doći i prepustiti se trenutku.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica
8 years ago

Zaviđam vam na uživanju u toj lijepoj manifestaciji. Ja sam, nažalost, mnoge takve nekadašnje male radosti zanemario, skoro zaboravio.
Hvala na podsjetniku!