I MI SMO NJEN DIO

U Botaničkom vrtu o vrtu Svijeta

piše: Marijana Šundov
2 (11)Zagreb/24.lipnja 2015.godine/ Postoji jedno posebno mjesto u Zagrebu kojem se uvijek rado vraćam. Mjesto je to svaki put isto – oaza mira u užurbanom gradu, a svaki put opet drugačijeg izgleda – novih boja i mirisa.

Radi se o zagrebačkom Botaničkom vrtu smještenom gotovo u centru grada. Iza ograde pokraj koje prolaze pješaci, jure i klopoću plavi tramvaji, skriveno je pravo bogatstvo.

Izgled ulaznih vrata i sama parkovna arhitektura svjedoče kako je vrt baš kao i obližnje zgrade nastao u doba Austro-Ugarske Monarhije. Točnije radovi na uređenju Botaničkog vrta u Zagrebu počeli su 1890.godine, a prve biljke zasađene su dvije godine poslije.

I evo me ponovo u Botaničkom vrtu. Ulaz je besplatan. Pješčana stazica od ulaza vodi i lijevo i desno, a pogled mi zastaje na predivnom drveću i cvijeću koje svojom bjelinom šalje ljepotu i raskoš cvijeta onome tko zna stati i promatrati.

3 (12)S mislima o ljepoti Zemlje i veličanstvenosti Tvorca sjetim se poznatih stihova svetog Franje:

„Hvaljen budi,Gospodine moj,
po sestri i majci nam zemlji.
Ona nas hrani i nosi slatke nam plodove,
Cvijeće šareno i bilje donosi.“

Francesco, Franjo – mladić koji nije oskudijevao zemaljskim dobrima doživljava  obraćenje, odriče se života koji ga je pripadao; povlači se u prirodu i samoću, druži se sa siromasima i gubavcima – ukratko ljudima sa margina društva. „Obnovi moju Crkvu“, govori mu Krist. Obnovi moju Crkvu, ne građevinu nego ljude, one koji čine Crkvu. I od tada do danas „mala braća“ franjevci šire tu poruku – poruku jednostavnosti, poruku ljubavi, poruku poštivanja prirode.

Nekih 700-tinjak godina poslije jedan drugi veliki čovjek, iz poštovanja prema svecu siromaha uzima ime Franjo, a nedavno je objavio jedinstveni dokument naslovljen upravo sa početnim stihovima Franjine pjesme – „Hvaljen budi“ odnosno „ Laudato si“.

Papa Franjo, pogodili ste o kome pišem, kroz svoju zadnju encikliku, poruku Crkve cijelom svijetu, upozorava na aktualnu ekološku krizu, na neravnomjernu podijeljenost bogatstva svijeta, na nepravdu prema najsiromašnijima kojima se niječe čak i pravo na život. Ako nema pristupa vodi nema ni života. I ne samo to umjesto zakona ljubavi vlada zakon zarade; Iskoristi sve što se može – druge ljude i Zemlju, ne razmišljaj o posljedicama.

4 (8)Dok hodam stazicom Botaničkog vrta, uživam u bojama, mirisima i cvrkutu ptica, razmišljam o napisanim riječima Svetog Oca kako istinski ljudski razvoj posjeduje moralni značaj – pretpostavlja puno poštovanje ljudske osobe, vodi računa o naravi svakoga bića i o njegovoj uzajamnoj povezanosti u uređenom sustavu prirodnog svijeta. Sve na ovom našem jedinstvenom krhkom planetu duboko je povezano.

Sjećam se kako sam dovodila svoju djecu prilikom posjeta Zagrebu, u Botanički vrt. Kako smo se divili različitim vrstama cvijeća i drveća. Sjeli na klupe uz krafne i voćne sokove i promatrali male zelene kornjače stanovnice jezera u Botaničkom vrtu kako plivaju ili stoje nepomične na obali jezerca odmah uz rub gdje se spajaju zemlja i zelenkasta voda bazena.

„Koliko od toga bogatstva će moći vidjeti njihova djeca, naši unuci, a tek što očekuje njihovu djecu – generacije koje dolaze?“, pitam se.

Papa Franjo upozorava na nestanak tisuća biljnih i životinjskih vrsta. One su izgubljene i generacije koje dolaze ih neće moći vidjeti, dodirnuti, pomirisati…

„Kada smo pristali da Zemlja postane manje lijepa, siromašnija, sumornija?“, razmišljam dok hodam ispod zelenih stabala, svakog druge vrste.

1 (9)Zastajem ispred prave ljepotice – obnovljene zgrade izložbenog paviljona, sagrađenog daleke 1891.godine. Ovdje u i ispred paviljona se održavaju izložbe, organiziraju radionice o uzgoju bilja, o izradi cvjetnih aranžmana i slika od suhoga cvijeća…Postoje ljudi koji znaju kako su dio prirode, koji je vole i žele upoznati. O takvim ljudima svjedoči upravo ovo mjesto – Botanički vrt.

Priroda nije samo scena gdje se odigrava život. I mi smo dio prirode, svjesni dio, onaj koji je može mijenjati i spoznavati.

Znam kako mi pojedinci ne možemo globalno djelovati. Ono što možemo je biti gdje jesmo i što jesmo, svjesna bića koja će svojim djelovanjem učiniti da svijet bude ljepši. Svijet – ovdje mislim djelić planeta gdje mi trenutno jesmo.

Možemo ne bacati smeće u prirodu u taj vrt Svijeta, prikupljati sintetički otpad i stavljati ga na predviđeno mjesto. Možemo zasaditi cvijeće i drveće i iznad svega biti dobri prema samima sebi i drugim ljudima. Jer i mi smo dio prirode…i još više njezini čuvari.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments