BLAGDAN ILI PRAZNIK

Mali jezični savjeti/Iz naše arhive...objavljeno 06.11.2015.
od Časopis Jezik

I blagdanpraznik pripadaju hrvatskomu jeziku, a kada ćemo koju riječ upotrijebiti ovisi o značenju.
Blagdan je stara hrvatska riječ koja je složena od blag i  danBlag označava ono u čem ima dobra, a znači i rodan i obilan, kao i dobro jesti – blagovati, pa je prvotno značenje riječi blagdan bilo “dan kada se smije mrsiti”.
Danas riječ blagdan označava dan određen za obilježavanje ili slavljenje kojega događaja, uspomenu na koju osobu. Može biti svjetovni ili vjerski, a u oba značenja državni, službeni. Uporaba riječi blagdan u hrvatskom književnom jeziku ima punu opravdanost i s obzirom na značenje, kao i s obzirom na hrvatsku jezičnu tradiciju, iako je neko vrijeme u hrvatskom jeziku bila potisnuta – u vrijeme kada su vjerski blagdani potiskivani, skupa s njima potiskivan je i njihov naziv. To je vrijeme u kojem su nicali praznici – Dan republike ili 1. maj – te dane nitko ni danas ne bi nazvao blagdanima.
Riječ praznik znači “prazan dan”, neradni dan, dan odmora. U hrvatskom književnom jeziku ta riječ označuje veće ili manje razdoblje u školskoj godini predviđeno za odmor u kojem se službeno ne radi (u razgovornom se jeziku čuje i ferije, raspust) pa se u skladu s tim rabi u množini – praznici.
Za razliku od blagdana koji najčešće traju jedan dan, praznici podrazumijevaju više dana. Oni mogu biti školski, ljetni, zimski, proljetni, božićni i uskrsni – to su dani kada učenici i studenti ne pohađaju nastavu. Kada mislimo na Božić i Uskrs, govorit ćemo o blagdanima.
Kada dani u kojima ne radimo nose službeni naziv, kada nose odrednicu vjerski ili državni, govorimo o blagdanima. Četrnaest je službenih blagdana u Republici Hrvatskoj, a svima koji su zaposleni ti su dani neradni.
Državni blagdani u Hrvatskoj:
1. siječnja – Nova godina
6. siječnja – Bogojavljanje ili Sveta tri kralja
24. travnja – Uskrs
25. travnja – Uskrsni ponedjeljak
1. svibnja – Praznik rada
22. lipnja – Dan antifašističke borbe
23. lipnja – Tijelovo
25. lipnja – Dan državnosti
5. kolovoza – Dan domovinske zahvalnosti
15. kolovoza – Velika Gospa
8. listopada – Dan neovisnosti
1. studenoga – Svi sveti
25. prosinca – Božić
26. prosinca – Sveti Stjepan

Savjet napisao: Borko Baraban

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments