POD KRINKOM

Sponzori i dobročinitelji s kriminalnim dosjeima

piše: Žarko Delač
Javna najava novih uhićenja u gospodarskom i bankarskom sektoru konačno je jedna dobra vijest koja će mnoge naše sugrađane obradovati i pozitivno djelovati.

Ne misleći pri tome kako se trebamo zlurado radovati tuđoj nesreći već je jednostavno bahatost i oholost novopečenih bogataša a uistinu kriminalaca prevršila svaku mjeru.

Opljačkanim novcima potkupili bi novinare, poreznike, suce, policajce i druge državne službenike kako bi održavali svoje nezasluženo carstvo i pripadnost eliti.

Mnogi su željeli slijediti njihove primjere i obogatiti se bez rada preko noći i to je postala prava pošast u našoj domovini. Raditi praktički nitko ne želi ali posjedovati najnovije androide i skupocjena vozila svatko želi.

Uvjeren sam kako je to i najveći razlog demografske katastrofe jer se sve manje želimo odricati i preuzimati brigu za djecu. Lagodan život i scenarij koji podsjeća na grčki sindrom može nas samo dodatno zabrinuti jer smo ovih dana svjedoci kamo to vodi. Zbog toga je krajnje vrijeme prekinuti s takvom praksom i umjesto sposobnih prevaranata i kriminalaca na društvenoj ljestvici promovirati sposobne intelektualce i radnike.

U tom se kontekstu može izdvojiti i odlučan istup predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je zatražila što žurnije rješenje problema braće Markić iz Đakova. Izjava ministra kako je papire predao u Uskok i time riješio problem eklatantan je primjer neefikasnosti državne administracije koja radi po principu brigo moja prijeđi na drugoga.

Sigurno je kako i najnovije zaduženje kojim uglavnom hranimo birokraciju neće pridonijeti njenoj efikasnosti već dodatnoj uspavanosti i uljuljkanosti u sustav. Zato je beskompromisni istup i potez ministra financija primjer kako treba djelovati i zadnji tračak nade kako se nešto u našoj državi može promijeniti.

A kad se korupcijska ljestvica spusti i neće ju moći preskočiti i većina lokalnih dužnosnika smanjit će se u veliko mjeri i potreba za vanjskim i unutrašnjim pozajmicama. Pitanje je samo u koliko je taj naum ostvari i moguć i jesu li pri tome državne štetočine uistinu spremne i na druge korake poput zastrašivanja, prijetnji i fizičkih likvidacija.

Uvjeren sam kako je sve moguće te je potrebna politička potpora i konsenzus svih uključenih u vođenje države ovakvom načinu rada i početku čišćenja nereda na svim društvenim nivoima.

Bez toga neće biti rezultata pa će i nadalje pojedinci štititi svoje kriminalce i utajivače poreza, a sve pod krinkom sponzora i dobročinitelja društva.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments