KAO SPOMEN I POTICAJ

KNJIŽEVNA NAGRADA GORAN BUJIĆ – KNJIŽEVNICI IZ NOVINA

tekst: Nikola Šimić Tonin
dff996ad5872862f3a419bc8d1b4c4c4Potaknut izvornom idejom profesorice i književnice, ravnateljice Zadarske privatne gimnazije, Žakline Kutija, zajedno s njom dakako i uz nesebičnu pomoć i podršku Zadarskoga lista, Hrvatskoga književnoga društva, ogranak Zadar kojem sam na čelu, odlučismo od ove godine pokrenuti književnu nagradu u sjećanje na Gorana Bujića: Goran Bujić – Književna nagrada – Književnici iz novina.

Nagrada će se dodjeljivati godišnje, 28. studenog na Goranov rođendan, a o nagradi će odlučivati žiri koji će se sastavljati za svaku tekuću godinu. Za ovu godinu žiri čine: Žaklina Kutija, Nikola Šimić Tonin, Luka Perić, Adolf Polegubić, Zvonko Čulina.

Nagrada se sastoji od diplome i umjetničke fotografije.

Prilikom dodjele nagrade upriličiti će se književno veče na kom će se predstaviti lik i stvaralaštvo Gorana Bujića i nagrađenoga autora. Svake godine biti će predloženo pet autora, a ime dobitnika književne nagrade, Goran Bujić saznati će se tek na književnoj večeri u čast Goranu Bujiću. Predloženi za ovu godinu su: Sonja Breljak (Hrvatski glas Berlin), Marijana Dokoza (Fenix Magazin), Ante Rogić (Zadarski List), Fabijan Lovrić (Dopisnik više časopisa i Novina), Dražen Stjepandić (Tjedno. HR).

Pri odabiru i nagrađivanju novinara – književnika, žiri će imati u vidu osobni angažman novinara, poduzetništvo u novinarstvu, osobnu hrabrost, istraživačko novinarstvo, kolumne i kolumniste čiji pogled snajperski krstari po stvarnosti, društvene anomalije stavlja pod povećalo, literarizacija doživljenog, emotivnu reakciju, novinski esej, novinsku kritiku i osvrt.

O Goranu Bujiću

28. studenoga 1955.  u Zadru rođen je Goran Bujić, pjesnik,  kritičar, esejist i novinar. Osnovnu i srednju školu  pohađao je u Zadru, a studij  komparativne književnosti i  filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te je na  istom Sveučilištu magistrirao  iz područja filoloških znanosti. Kao srednjoškolac radio je u  Zadarkomercu te kao student  u izdavačkoj kući Naprijed u  Zagrebu. Još kao apsolvent počeo je objavljivati članke,  dobivši kolumnu TV fokus u  Večernjem listu 1979. godine.  Književnu kritiku objavljuje u  svim relevantnijim časopisima i novinama (Republika,  Delo, Pitanja, Forum, Dometi, Dubrovnik, Quorum, Revija, Književna reč, Polja, Dubrovnik, Zadarska revija, Zadarski tjednik, itd., više od 360  recenzija). Uvršten je 1981. u  Panoramu mlade hrvatske  kritike. Priče objavljiva u  više časopisa za književnost:  Republika, Pitanja, Dubrovnik, Istra, Revija.

Od prvih ratnih dana  surađuje u Zadarskome listu, od pokretanja ove novine, gdje  do posljednjeg trenutka biva  urednikom kulture i priloga  Donat, gdje sam i sam (NŠT) imao čast objavljivati svoje osvrte, i biti obogačen suradnjom i drugovanjem s iznimnim čovjekom i neupitnim znalcem.

Od objavljenih knjiga  značajno mu je djelo magistarski rad Život i djelo Josipa  Juga Šuljića, a posebnu pozornost na svoj rad privukao  je romanom Zlatni šut (Zagreb, 1983.). Izbor iz poezije  objavljen mu je u časopisima  Dometi (1980.), Zadarska revija (1982.), Rival (1995.), Sokolar (1998.) itd. Svojim prikazima i osvrtima uvršten je u  panoramu Mlada hrvatska  kritika, a također je uvršten u  Guju u njedrima – panoramu  novije hrvatske fantastične  proze (Rijeka, 1980.) te u desetak drugih knjiga raznih autora.

Izvod iz jednoga od tekstova Gorana Bujića:

– Znaš da razmišljam o  tome kako bih trebala u  skoro vrijeme napravit jednu  turu od Puntamike do Punte  Bajlo i pretrest ponovo sva  „moja” mjesta. Jedan ukrajinski bogataš uredio je plažu  u Splitu, jako fino, zato što je  tu dolazio ljetovati sa svojim  roditeljima u kamp, kad još  nije bio ukrajinski bogataš,  nego obično ukrajinsko dijete. Gradovi iz kojih odlazimo postaju neki naši osobni  muzeji. S tim da se gradovi,  za razliku od muzejskih eksponata, mijenjaju, baš kao i  ljudi, stavljaju nas na svoje  mjesto, samo što ne kažu: a  misliš da si nešto važan?! E  nisi, sve se promijenilo brže  od tebe, ono što je u trenutku  bilo tvoj svijet, nestalo je. Da  ja imam novca kao onaj bogataš, svejedno ne bih smislila nešto puno pametnije od  smucanja po Polutoku, Boriku ili Kornatima i Velebitu.   Naprosto, ne postoji ništa  puno bolje od toga, ali treba i  vremena i kilometara da se to  shvati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments