TITO

RADIO SPLIT
piše: Boro Vučković

Prolazi drug Tito na bijelom konju pokraj svojih boraca koji grizu automobilske gume.
– Što radite, drugovi?
– Jedemo automobilske gume, druže Maršale!
– Gume su za ranjenike, za vas su felge
…reče zapovjednički drug Tito i lagano odjaha dalje.
Taj stari vic, koji smo sedamdesetih prepričavali kao studenti, prva mi je asocijacija kad netko danas spomene Josipa Broza Tita. Vjerujem, da bi se i redatelj Tonči (Antun Vrdoljak op.ur.) šeretski nasmiješio kad bi čuo ovu anegdotu o zločincu i zasigurno bi to uvrstio u vjerodostojna svjedočenja kojim obiluje njegov skupi serijal. To je najbolje učiniti uz dobar stari škotski whiskey, jer to odmah asocira i na drugu ratnu anegdotu.
U najtežim ratnim danima, zima okovala i šume i brijeg, grije se drug Tito u pećini uz vatricu i očekuje pomoć za svoje umorne i gladne borce. Pomoći niotkud. Kad pred jutro huka avionskih motora i Britanci padobranima šalju pomoć. Svoje najbolje borce pošalje Maršal van da pogledaju što to šalju saveznici.
– Vrate se borci razočarani i raportiraju Titu: -Samo neko smrdljivo piće, smrdi po stjenicama, ne znamo što ćemo s tim!
– Prva proleterska na Igman po led – naredi drug Tito sijevajući slavodobitno plavim očima. I tako je nastao Igmanski marš.
Još se vrtjelo dosta toga u životu Maršala uz jelo, piće i žene. Sjećamo se i svinjske glave koju je kao dječačić skuhao, pa su se razboljeli stomačići. Zatim je poznata anegdota o krađi pekmeza s bakina ormara, ali ono u Tončijevu serijalu o pečenoj prepelici, moram iskreno priznati, prvi put sam čuo! Zato serijal ne doživljavam kao povijesno ozbiljan iako se Tonči trudi tako ga prikazati. Zato i nastavljam sa svojim skromnim doprinosom uz želju da i to nađe mjesto u nekom budućem serijalu: Ovaj je prva liga.
Bitka na Neretvi.
Prilazi partizanka Mara i reče Titu zabrinuto: Druže Tito, imamo samo 20 kg kruha. Što ćemo?
Na to će drug Tito nježno – podijeli to ranjenicima. Mi ćemo izdržati. Kad prijeđemo Neretvu, skoknut ćemo do Gojka na janjetinu.
Dobro ima još vjerodostojnih viceva, kao onaj:
Sreli se Tito i Tuđman na onome svijetu. Tuđman kaže Titu:
– Zdravo, diktatoru!
A Tito odgovara:
– Zdravo, imitatoru!
Dobar mi je i ovaj koji ste gotovo sigurno čuli:
Vozi se Tito u vlaku i vlak odjednom stane.
– Zašto je stao?, pita drug Tito.
– Druže Tito, nema više pruge!
A Tito će: Brzo zovite omljadince i nek’ izgrade prugu!
Potom se vlakom vozi Ante Marković. Vlak stane i Marković upita:
– Zašto je vlak stao?
– Nema više pruge!
Marković će: Brzo skidajte prugu kojom smo prošli i postavljajte je naprijed!
Nedavno se vozi Jadranka vlakom. Vlak stade!
– Zašto je vlak stao?
– Gospođo premijerko, nema više pruge!
Jadranka: Ljuljajte vlak, nek’ izgleda kao da se vozimo!
I tako bih ja to unedogled, ali dok Jaca ljulja vlak, sjetih se da ovo pišem u povodu okrugle obljetnice – tri desetljeća od Titove smrti. Tog sam dana bio na postdiplomskom studiju u Nizozemskoj. Živio sam te 1980. u  hostelu s drugim studenticama i studentima iz zemalja Trećeg svijeta. Nisam mogao vjerovati svojim očima. Dolazili su mi uplakani i izražavali sućut. Nizozemska televizija prenosila je cijeli sprovod. I tada sam shvatio Titovu međunarodnu veličinu.
Putujući svijetom, vrata su mi se, ne jedanput, otvarala na spomen Tita. I danas tri desetljeća poslije njegove smrti, ulice i trgovi mnogih gradova u svijetu nose njegovo ime, a njegov lik je još uvijek na novčanicama nekih afričkih zemalja. I sad to treba bagatelizirati? I zašto? Činjenica je da je Titovo nedjelo kasnih četrdesetih i ranih pedesetih nedvojbeno, ali i isto je tako nedvojbena antifašistička borba i da mu se cijeli svijet poklonio na ispraćaju. Da je Jugoslavija valjala, vjerojatno bi opstala. Ali kad gradiš novu kuću, želiš da bude bolja od stare! A koliko je bolja? Prije je, kaže moj prijatelj iz Bosne, 90 posto ljudi živjelo dobro, a 10 posto loše. Danas je obratno. To je ono što mnoge muči. Može Tonči napraviti serijal i za 50, a ne pišljivih 10 milijuna kuna. Može dovršiti i onaj o jugoslavenskoj mornarici, ali činjenice su činjenice.
Htio sam se malo našaliti, a misli odletješe, nenamjerno, u ozbiljne vode. Zato u čast obljetnice još neki stari vicevi koji su se pričali sedamdesetih i nitko nije zatvoren, ma, koliko se trudili neki pokvarenjaci dokazati kako je tada bio mrkli mrak. Neka se samo sjete kako je bilo onima u Istočnoj Europi. Sve te države koje su nas danas prešišale po standardu gledale su Hrvatskoj u leđa. Neće biti da je baš rat za sve kriv. Neka malo razmisle i o onoj Brune Bušića iz 1975.:
…Da smo složni i čestiti, davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a možda i s Turcima. Teret rata morat ćemo podnijeti svi podjednako …
… No kad se oslobodimo srpskog ropstva i stvorimo državu, vidjet ćete kako tek naši kradu. Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže i najgore će biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tada će biti najveće i nerješivo pitanje – kako nas tada spasiti od nas samih?
A sad vic:
U posjetu jednoj tvornici Tito upita radnika za strojem:
– Koliko šarafa proizvedete na dan?
– Samo pet, druže Tito, odgovori radnik.
– Zar samo toliko!? Ja bih na tvom mjestu napravio bar dvadeset!
– Znam, to je zato što ste vi bravar, a ja diplomirani ekonomist, odgovori radnik.
I ovaj malo žešći:
Budi se Tito u zimsko jutro u jednoj od svojih luksuznih vila. Prošeta dvorištem, kad neko, u snijegu mokraćom ispisao njegovo ime. Pozove Tito vjerne mu udbaše da utvrde tko je učinio svetogrđe.
Poslaše mokraću na analizu i gle čuda – urin pripada Raifu Dizdareviću. Druže Raife, to se od tebe nisam nadao, kori ga Tito. Ono, mokraća jest moja, veli pokunjeni Dizdarević, ali je rukopis Jovankin!!!
I za kraj jedan što mi se osobito sviđa:
Opalio Tito iz sačmarice na jato divljih pataka, ali ni jednu nije pogodio. Kraj njega neki ambiciozni poltron: Nevjerojatno – mrtve, a lete …

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Andrija
Andrija
12 years ago

Vicevi o Titu imaju dodatni učinak da njegovu vladavinu prikažu bezazlenom, a bila je opaka diktatura, doduše blaža od one istočnoblokovske, ali ipak neusporedivo nepodnošljiva u usporedbi s prilikama u zapadnim demokracijama. Za takove viceve išlo se u Jugi u tamnice. Tito spada u deset najvećih zločinaca 20. stoljeća, stoga vicevi o njemu moraju djelovati sablažnjivo i opsceno na one koji su bili žrtve njegova režima. Vicevi služe i kao ventil da se ublaže pritisci dikatorskih režima.Onaj o putovanju željeznicom ide u koruist “Jugoslavena” Ante Markovića jer je njegov “prijedlog” o nastavku putovanja najpametniji, a onaj gospođe Kosor glupi iluzionizam.… Read more »

Stipe
Stipe
12 years ago

Gospodo Milčec i Mayer,
mislija san da ste mi vi još nešto boljeg vida, a kad ,eno, vi na jeno oko ne vidite ništa: Od silnih viceva vi ste prividili ča van je šjor Vušković usput, onako u cilofanu…, ugura, ah.

Aj se vi, lipi moji, malo probudite i ne budite mi tako bidno na jeno oko – slipi…

Lipo vas pozdravljan
Vaš Stipe

Zvonimir
Zvonimir
12 years ago

Bravo gosp. Vučkoviić, odlični vicevi iza kojih se skriva puno surove istine. No politička ocjena vrijednosti titova “djela” vam je pučko- površna: Mogu neke zemlje 3. svijeta (diktaturevine kao i propala Juga) još imatai Titovu sliku na svojim novčanicama jer su to kod njih uveli vladari Titova tipa. Za Tita se je živjelo bolje: Neki da, a zato su stotine tisuća Hrvata (oni koji nisu još bili pobijeni il i u zatvorima) bježali preko granice, a za uzvrat jugi slali devize. I tako je kapitalizam spašavao titov socijalizam. Titi je bio loš i nezainteresiran gospodarstvenik. Relativno “blagostanje” za dio pučanstva… Read more »

Tomislav
Tomislav
12 years ago

Poütovani gospodine Vučković, citirate dvojbeni Bušićev tekst. On, kao hrvatski revolucionarac, teško da je bio autor toga doduše proročanskog štiva: Pogledajte u Wikipediju: “U jednom od svojih tekstova iz 1975. Bruno Bušić je napisao: Često se uz Brunu Bušića vezuju i citati: „ … Da smo složni i čestiti davno bismo imali državu. A bit će nje, rodit će se slobodna Hrvatska kad padne Berlinski zid i kad se budu rušila komunistička krvava carstva kao kule od karata. Nema ni jedne države da je nastala bez krvavih gaća. Vjerojatno ćemo se i mi morati pobiti za slobodu sa Srbima, a… Read more »

Josip Mayer
13 years ago

Nije badava ni ona izrečica nastala iza domovinskog rata.Nekad su krali i nama su dali a sad kradu nama niš ne dadu er sve izuzetno u svoje torbe trpaju.

Dorotic Ivo
Dorotic Ivo
13 years ago

Zbilja odličan tekst. Ima takvi više na radju Splitu od istog novinara. Ovu sam stvar skinio sa radio Splita i laminira, da mogu i prijateljima dati da pročitaju, nema svak PC.

Ivek Milčec,Zagreb
13 years ago

Odličan tekst:puno humora i puno zbilje!Preporučam ga svim čitateljima ovoga portala,ali i onima koji to,još,nisu a žele postati!