VINO PIJE TKO VINOGRAD SADI

Bit će vina, urodili stupnički grozdovi!

Tekst i foto: Ivica Vlašić

BRODSKI STUPNIK / Vino pije tko vinograd sadi, koj’ ne sadi, taj se vodom ‘ladi – orilo se u rujansku subotnju večer glasovitim stupničkim vinogradima, za koje sam čuo da su ove godine dobro urodili, pa pođoh provjeriti. Uvjerih se i rekoh: bit će vina, Bogu hvala!

Uputih se, dakle, u Brodski Stupnik na okruglo tridesetu folklornu manifestaciju „Stupnička berba grožđa“ (i ujedno proslavu Dana općine), kojom dobri ljudi tog vinorodnog kraja svake godine simbolično označavaju (konačni) početak berbe grožđa u svojim vinogradima. Nadaleko poznatim po kvalitetnim sortama i vrhunskim vinima.

„Vino, vino sve je vino krivo, što mi glava bez jastuka spava…“, sjetih se odmah tog deseterca koji mi nikad baš nije bio jasan, ali nema veze…Vratilo mi se puno toga u sjećanje iz dana djetinjstva i rane mladosti kad smo nekoć, kao pučkoškolci, s veseljem i radošću berbili po vinogradima brodske okolice, od Stupnika sve do Katuna…

Ništa nam nije bilo teško, roditelji se nisu bunili, nije bilo protuzakonito. Za rana smo naučili kako je lijepo zajedno raditi. Sad čujem da neki vinogradari traže berače grožđa, ali – ne mili se nikom, po najmanje mladima: tko je vidio ić’ u vinograd brat grožđe…svašta!

Tako, iznova u Stupniku sretoh brojna poznata lica, od onih političkih do snaša i mladih šokica, ali, tu su i neki novi klinci. Živopisne šlingane rubine, unteroci i krilca, zlatovezi i dukati, osmijesi na rumenim licima, pjesme na usnama – vazda zanimljivi motivi za slikanje i u povorci mladih folkloraša stupničkim šorovima do pozornice u centru sela, gdje su se potom predstavili pjesmama i plesovima – posavskim, podravskim, šokačkim, bunjevačkm…

Dođoše KUD-ovi iz Donje Vrbe, Donje Bebrine, Starog Slatinika, Bebrine, Nove Gradiške, Požege i Podravskih Podgajaca, a program su svojim nastupom uz prikaz starih dječjih igara (slaganja „bunara“ od ajdamaka, kilave kobile, žmirke…) otvorili najmlađi – dječja skupina domaćega KUD-a Zrinski.

Najveću su pozornost na pozornici privukle mlade djevojke u narodnim nošnjama koje su nogama u plastičnim kacama gazile (gacale) tek ubrane grozdove i tako, po starinski, cijedile mošt. Pet njih natjecalo se u tome nimalo lakom zadatku, a friško iscijeđeni mošt kušali su potom iz kaca (ispod djevojačkih nogu) i ocjenjivali „stručnjaci“: brodsko posavski župan Danijel Marušić, zamjenik mu Davor Vlaović i općinski načelnik Petar Lovinčić. Smijeh i gromki pljesak brojne publike prolomio se u trenutku kada je župan Marušić oprao noge djevojkama nakon gaženja grožđa!

Sve je to pozorno u publici pratio i odnedavna novi stupnički župnik vlč. Anto Ivić. Nije ništa rekao, uz blagi osmijeh na njegovom licu, reklo bi se da je sve bilo ok: župan je pristojno pomogao djevojkama da operu noge, svaka mu čast na tome. Usprkos zajedljivcima koji bi od toga sad radili spektakl…

Uglavnom, u tom zanimljivom obračunu za pobjednicu je izabrana mlada Ivana Didović iz Bebrine. Održano je još jedno zanimljivo natjecanje i to u izvlačenju mošta iz bačve pomoću natege (starinske naprave), kojom su nekoć davno ovdašnji stari na taj način provjeravali je li se mošt pretvorio u vino. Ipak, znali su granicu. Revijalno, opet su u tome imali priliku okušati se političari: župan Marušić i načelnik Lovinčić; bolji je bio načelnik jer je izvukao količinu bliže propisanoj, dok je župan „nategnuo“ malo previše. Među šestoricom pravih mahera od zanata, nakon „pripetavanja“, najuspješniji je bio Antun Petrović iz Podravskih Podgajaca.

I tako, prikazaše Stupničani kako su njihovi preci nekada išli u berbu i potom gazili grožđe, kako bi iscijedili mošt. Je li se pretvorilo u vino, provjeravali su još iz godina 18. stoljeća, kada je Brodski Stupnik postalo jedno od najpoznatijih slavonskih vinogradarskih mjesta, iz kojih potječe vrhunska vinska kapljica.

Ovdje su najrasprostranjenije stare sorte graševina i rizling, u novije vrijeme ima i pinota i traminca, a još od davnina iz Brodskog Stupnika ponikao je i čuveni tudum, sorta od kojega se dobiva vrlo jako bijelo vino. E, od njega su se stari znali napit, da bi im i uši narasle za nekoliko milimetara.

„Znate, nije to tako bilo prije. Danas sve strojevi i mašine rade, nema berača grožđa, neće nitko da radi, a nekoć je rabota išla pjevajuć’ u vinograd. Onda bi na traktore natovarili tone grozdova i vozili u selo na cijeđenje. Koj’ imao prešu, vrtio je na nju, a tovarilo bi se grožđe i u drvene kace, pa su cure bose gacale i tako cidile mošt.

Danas tako više nije, mladi su zaboravili. Ali mi stariji ne damo da se to zaboravi, pa vas eto svake jeseni pozivamo na našu manifestaciju“, priča mi Marija Anić, snaša iz Brodskog Stupnika.

Stupničani su ponosni na svoje selo, na daleko glasovito po vinogradima i dobrim vinima. Vinogradarstvo i vinarstvo jedno je od tri najvažnija smjera razvoja turizma i gospodarstva. Sve to žele ponuditi Europi jer budućnost daljnjeg razvoja vide u povlačenju sredstava iz EU fondova za koje u pripremi imaju 20-ak perspektivnih projekata.

OPG-ovi, udruge (Spretne ruke, Zlatovezilje, Lovačka udruga, eko etno selo Lovčić, KUD-ovi, Zavičajno društvo Stari Slatinik…), svi u jednoj homogenosti tome razvoju nedvojbeno doprinose. Jer, tako bi željeli i svi oni koji su položili svoje živote za svoju Domovinu i rodnu grudu.

Galerija s fotografijama: VINO PIJE TKO VINOGRAD SADI

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Vinarka
Vinarka
8 years ago

Na žalost u Brodskom Stupniku vinari su na koljenima ne vide se po ovim proslavama ,zaboravljeni su od zajednice koja ih se sjeti kada treba pokupiti ono malo što su sa puno muke stekli .Ipak manifestacija se održala i dobro da je tako .