EUROPO, DOGOVORI SE

piše: Josip Mayer
Ovo je humanitarna kriza.

I sam sam za pomoć ljudima i na što humaniji način pomoći i prevesti ljude u nuždi na pravi put. I sam sam dao svoj glas (DA) za  Europu, ali ne na ovakav neodgovoran i nekontrolirani način.

I sve više mi se nameće pitanje hoću li se možda nekada morati ispričati onima koji su me odbijali sa glasnim protivljenjem Hrvatske (NE) u Europu.

Ovo je humanitarna kriza te globalno gledano totalno nehumani način postupanja s izbjeglicama. I sam se pitam zašto se Europa ne dogovori sa svojim zemljama članicama o otvorenim direktnim koridorima, po kojima bi izbjeglicama bilo nesmetano omogućeno prolaziti direktno u zemlje koje im više mogu i žele pružiti i pomoći.

Ili pošalju transportne avione u Grčku i na civilizirani način dopremi izbjeglice, već gdje je tko usmjeren za ići.

Ovo mrcvarenje i njih i svih nas nikuda ne vodi. Predviđa se da će uskoro Hrvatska imati preko 40.000 novih migranata. A još se ne vidi kraja na Grčkoj strani, te drugim zemljama u koje izbjeglice dolaze za sad nesmetano.

Do sada smo vidjeli da su oni organizirani, uporni i odlučni i da žele svi u Njemačku ili Švedsku. I sam se pitam, gdje je problem?

Zašto ne skrate i njima i nama sve te muke i na civilizirani način prebace ljude na određene destinacije.

S ovakovim ruk- cuk graničnim propustima poput zatvaraj -otvaraj granicu, pravi se na obadvije strane međusobna agresija, koja može stvarno izazvati razne državne neugodnosti te razne opasnosti.

Izbjeglice stvarno više nemaju mnogo strpljenja, bježe nekontrolirano preko kukuružnjaka, neki od njih se i sakrivaju a ni države pogotovo one manje, manjih mogućnosti, nemaju prilike sve to detaljno analizirati ni kontrolirati.

Sigurno je da među izbjeglicama ima i onih, koji su stigli iz drugih država sa zlonamjerom, inače ne bi sakrivali lice.Upravo bi tu EU trebala osim ono materijalno i sa onim znanstvenim potezom priskočiti manjim EU državama u pomoć.

Iz svega toga se vidi da su mnoge europske države podijeljene, a toliko smo težili zajedničkoj slozi u jednoj ljudskoj i civiliziranoj Europi.

Sve ove prizore koje smo dosada vidjeli u raznim medijima, meni ne liče na ljudski, humanitaran način.

Radi toga se evo i javljam na HGB sa ovim prilogom.

Naravno, s nadom i velikom željom da i netko drugi ovako razmišlja.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

I da se ne zaboravi..

Njemačka je prijedsjednica Angela Merkel kćerka od jednnog evangeliskog pristera,radi čega je sklonija i Iračkim izbjeglicama.No mora li radi toga trpjeti vlastita zemlja i preostala europa.