JUBILEJ JESENI

Kako je bilo na 50. po redu manifestaciji “Vinkovačke jeseni 2015” 

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC05614„Jeseni su, milo janje moje, barem da su u godini dvoje“ orilo se iz više od 4 tisuće grla sudionika jubilarnih 50. Vinkovačkih jeseni, članova i članica 86 udruga i društava iz čitave Hrvatske i okolice, koji su gradu na Bosutu darovali mnoštvo lijepih pjesama, zvuke tamburice i raskošno ruho svojega kraja.

Jeste, jubilarne su to Vinkovačke jeseni, ljepše i bogatije no ikoje do sada i neizmjerno sam zahvalan utemeljiteljima što su ih odmah nazvali jesenima. Ne jedne, već svake, a odrastajući sa jesenima svi možemo svjedočiti da su sve bolje sve bogatije i raskošnije, a naše, no nikada se nismo zatvarali samo u naše okvire već smo ključeve grada obilato nudili svima kojima je stalo do tradicije i baštine, pa smo i Europu obogatili kulturnim prilogom, tu zajednicu čiji smo punopravni članovi, a znamo da su Vinkovci najstariji grad u Europi“, rekao je dr. med. Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca i predsjednik organizacijskog odbora Jeseni.

DSC05652 (2)Karlić je o Jesenima govorio i na otvaranju i svih ovih dana od 11. do 20. rujna, a na kraju je zahvalio svim sudionicima i posjetiteljima, pozivajući ih i ubuduće na Jeseni i u grad koji će uvijek opetovano dočekivati svojom ljepotom i gostoljubivošću, želeći tako ući u njihova srca i kroz Jeseni stati u trajnom sjećanju.

DSC05706“I ove godine vas je došlo više od 4 tisuće i prije tjedan dana još 3 i pol tisuće djece, koju vi učite kako se voli i čuva baština, pa je bilo 25 svatovskih zaprega i 50 konjanika na lipicancima, povijesne udruge i mažoretkinje, sve u svemu više od 9 tisuća sudionika. Hvala vam na odazivu i dođite nam i ubuduće.”

I rijeka sudionika je krenula ka odredištu, stadionu HNK „Cibalia“.

DSC05598Najprije mažoretkinje, pa povijesne udruge, pa Vinkovački Šokački rodovi, Etno frizure i etno kreacije, a znak sa logom Vinkovačkih jeseni, 50., jubilarnih, nose djevojka i mladić iz Brnaza.

Jedna za drugom idu društva i udruge i tako 85 puta pa onda 25 urešenih svatovskih zaprega i iza njih 50 jahača na lipicancima. Veličanstvena slika odaslana svijetu putem tv-prijenosa.

DSC05717I onda, šlag na kraju, najveće šokačko kolo na stadionu HNK Cibalie sa više od 4 tisuće sudionika u živopisnom ruhu ispod golemog srijemskog neba. Veličajno!

A zašto spominjem ispod golemog neba, jer tako je priredbu na otvaranju u petak, 18. rujna. naslovila prof. Ana Cvenić, sa par stotina sudionika i na desetke tisuća posjetitelja, kojoj je nazočila i pokroviteljica ovogodišnjih jubilarnih Jeseni, predsjednica Republike Hrvatske, mr. sc. Kolinda Grabar Kitarović. No i to ste mogli pratiti u izravnom prijenosu.

DSC05611E vratimo se mimohodu u nedjelju 20. rujna. Nebo se nekako smrknulo, no Bogu hvala, izdržalo je i sve je prošlo u najboljem redu. Nakon već pobrojanih mažoretkinja i povjesnih udruga nailazi poveća skupina svirača na tradicijskim glazbalima, koju predvodi udruga Zagrebački gajdaši pod vodstvom Stjepana Večkovića  i tu zamijetim dvojicu gajdaša iz Vojvodine, točnije rečeno iz HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta, Augustina Žigmanova i Zdenka Ivankovića. Blistaju od sreće, prvi puta su na Vinkovačkim jesenima, no njihov je KUD često bio u Vinkovcima pa i sa dječjom skupinom. Žigmanov kaže da svira već drugu godinu i drago mu je da ovdje može predstavljati društvo, dok Zdenko priznaje da je gajda svladao tek ovog ljeta, ali ide, bit će još nastupa. Zadovoljni su ozračjem u Vinkovcima, velika je to i mnogoljudna manifestacija i bit će im drago ako ih ponovno pozovu.

DSC05650Pitam ih za HKUD „Bunjevačko kolo“ iz Subotice, kažu da znaju da trebaju i oni nastupiti, ali nisu ih vidjeli. Pitam organizatore, kažu da su im se jučer kasno ispričali, ali ne mogu zvog zatvorenih graničnih prijelaza uzrokovanih migrantskom krizom. Šteta, jer u posljednjih 10 – 12 godina u Vinkovcima sam često susretao članove i članice Kola, uvijek su oduševili posjetitelje i svojim ruhom i svojim nastupom i zasluženo pobrali pljesak.

Ali, bit će još Jeseni.

DSC05740

Album sa fotografijama: JUBILEJ JESENI

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments