LJUBAV PREMA PRIRODI

Pismo jedne majke čiji sin ( u tekstovima naš Junak) ima cijeli niz ozbiljnih dijagnoza … Asperger, astma, govorna mana, srčana mana, Tibia vara, PTSP …

Sinoć u vrijeme kupanja moj Junak u kadi ugleda cvrčka: –Mama u kadi je cvrčak!

Nema problema izvadit ću ga – kažem ja i uzmem komadić ubrusa.

Nemoj ga ozlijediti -reče moj Junak.

Lagano iznosim cvrčka van i stavljam ga na stol.

Mačak će ga pojesti! – reče Junak i ja cvrčka prenosim u cvijet koji visi na ogradi.

Često sam sa svojim Junakom spašavala male životinje, i našeg šašavog psa kada se skoro utopio u bazenu za vodu. Osjećaji djece koja imaju problema sa zdravljem, a pogotovo djece koja su Aspergeri uče nas da poštujemo prirodu. Pauk se iz kade vadi pomoću ručnika i pušta ga se na slobodu, ne pušta se voda u kadu dok pauk nije spašen.

Moj Junak je na moru ronio i nalazio puno školjki, izronio ih je van i vidio da u njima žive rakovi. Tata i ja smo htjeli školjke nositi kući za suvenire, ali Junak ih je vratio u vodu.
Svaki dan imamo male razgovore i u njima Junak iznosi svoje zaključke: –Žene su pametnije od muškaraca!

Molim, a zašto, odakle ti to -pitam ga.

– Ženski mozak je poput klupka žica, a muški mozak je poput kutijice, mama, klupko se kotrlja u ženskom mozgu stalno i žene iz njega stalno izvlače ideje. A muškarci samo ponekad otvore kutijicu da izvade neku ideju.

U školi je isto rekao da je sretan da ima više žena profesora, one imaju majčinski duh i on im više vjeruje. Znam ja da je moj Junak zadovoljan i sa tatom kojega smatra jakim i on je njegov superjunak. Na testiranju za srednju školu on je izjavio da njegov tata može “zubima dovući iz šume traktor i prikolicu punu drva”.

Nađem se ja u neugodnoj situaciji jer Junak ima izjave za javnost koje šokiraju, ja im se smijem a on zadržava ozbiljnu facu. Ljudi ostanu šokirani kada u trgovini on meni kaže: –Promjenit ću ime i pobjeći u Meksiko! Lili mu je rekla ti si Sheldon, a on njoj da su njene oči “poput crne rupe “, sa zelenom maglicom.

Meni nikada neće biti dosadno s mojim Junakom, smijeha, šale i neobičnih pošalica ima na pretek. Tate i mame Junaka i Junakinja, budite ponosni na svoju djecu koja su drugačija, nema tu stida ili srama.

Oni, ti naši mali Junaci nas uče kako se treba truditi za cvrčka i malu pčelicu i svako najneznatnije živo biće na zemlji.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments