SVI NA BIRAČKA MJESTA

U tijeku su izbori za Hrvatski sabor

tekst i foto: Sonja Breljak
018Berlin/ Nakon što su u izboru kandidata za Hrvatski sabor, imali mogućnost glasovanja u subotu, i danas su, u nedjelju 08.11.2015.,  do 19 sati, kad i za građane u Hrvatskoj, otvorena biračka mjesta za Hrvate koji žive ili privremeno borave u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu.

Za Hrvate uz Bosni i Hercegovini otvorena su 33 biračka mjesta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci. Aktivnom i prethodnom registracijom za izbore se prijavilo 22 tisuće hrvatskih državljana.

Hrvati u iseljeništvu građansko pravo i dužnost izbora ostvaruju na 114 biračkih mjesta u 48 država širom svijeta. Po broju biračkih mjesta, najviše ih je u Njemačkoj -18. Prema procjenama, u inozemstvu se prijavilo oko četiri stotine tisuća birača. U Njemačkoj se taj broj kreće oko 17 tisuća prijavljenih  s adresom u Njemačkoj ili Hrvatskoj.

019Kako je poznato, birači s adresom u Hrvatskoj glasovat će za liste izbornih jedinica kojima prema mjestu prebivališta i pripadaju. Dok će oni s adresom u Njemačkoj svoj glas dati na listi XI. izborne jedinice. Iz ove izborne jedinice (Bosna i Hercegovina i iseljeništvo) bit će izabrana tri zastupnika od  151 koliko ih se ukupno bira u Hrvatski sabor.

Pravo izlaska na biralište do kraj dana (19 sati) imaju svi birači s adresom  u Hrvatskoj koji su se na vrijeme prethodno registrirali te hrvatski državljani koji nemaju adresu u Hrvatskoj, aktivno registrirani ili ukoliko pak to i nisu učinili imaju pravo glasovati s potvrdom koju mogu dobiti na biračkom mjestu, u veleposlanstvu ili konzulatima.

Dakle, svi hrvatski državljani s hrvatskom adresom prethodno na vrijeme registrirani i svi s njemačkom adresom ( i drugdje u iseljeništvu ili Bosni i Hercegovini) bili registrirani ili ne, jer možete dobiti potrebnu potvrdu, pravac biračko mjesto gdje možete ispuniti svoje izborno pravo i obavezu.

U Berlinu je to u Veleposlanstvu RH na adresi Ahornstr. 4, U Bahn 1 i 2, stanica podzemne željeznice Nollendorfplatz.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments