POŠTUJMO TUĐE I LJUBIMO NAŠE

Uspješna Martinjska zabava u Hrvatskoj kulturno umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin e.V.

tekst i foto: Sonja Breljak
042Berlin/ Odavno prostor Hrvatske zajednice nije bio tako ispunjen i posjećen kao ovom prigodom proslave Martinja.

Baš sve do posljednjeg mjesta!

I inače je Martinjska zabava omiljena kod članova Hrvatske zajednice i berlinskih Hrvata ali ovogodišnji posjet je, na zadovoljstvo domaćina, prevazišao očekivanja a i  statistike iz  prošlih godina.

Martinje je ugodna fešta, ceremonija krštenja mladoga vina puna pjesme, smijeha i ugodna raspoloženja.

Ipak, ovogodišnji program počeo je malo drukčije. Iz vrlo važnog razlog.

090Vođen rukom i olovkom potpisnice ovih redaka, započesmo ga spomenom i minutom šutnje za tragično preminule u terorističkim napadima u Parizu. Izgovorih to, kao i ostatak programa, na oba jezika jer je i ove večeri u Hrvatskoj zajednici bilo i prijatelja Nijemaca u gostima.

-Radovati se životu, družiti se, pjevati, plesati, način je života kojeg, nakon rada, upražnjavamo.  Žalosni događaji poput jučerašnjih u Pariz, pokušaj je taj naš način života uništiti.  Za žrtvama žalimo. Neka im je vječiti mir dušama. Ne ponovilo se nikada više.

-Sich über das Leben freuen, miteinander singen, tanzen und eine gemeinsame Zeit verbringen, das ist unsere Art des Lebens. Das traurige Geschehen in Paris ist ein Versuch diese Art unseres Lebens zu zerstören. Wir trauern mit den unschuldigen Opfern. Wir wünschen Ihnen ewige Ruhe im Frieden und hoffen das so etwas nie wieder geschehen wird.

114Nakon toga je goste pozdravila predsjednica Hrvatske zajednice Mira Kiš dok je o običajima i tradiciji Martinja govorila jedna od najmlađih članica zajednice, Nikolina Sučić. 

Među gostima su ove večeri bili i opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu RH u Berlinu, Anto Cicvarić sa suprugom te vojni izaslanik, brigadir Tomislav Galić sa suprugom. I naša draga gošća, Nora Novak, studentica fotografije, bijaše oduševljena viđenim.  Veli, ovo joj je prvi, a baš ugodan susret s društvima berlinskih Hrvata.

Posjetitelji su u ovoj večeri bili i pažljivi slušatelji. S pažnjom su poslušali i lijepe stihove što nam ih za ovu prigodu posla iz drage domovine, hrvatska poetesa Božica Jelušić koja je prije koju godinu gostovala i u Hrvatskoj zajednici u Berlinu. – I stoga danas dignimo čaše, Za stari dom pod mirnim krovom. Poštujmo tuđe i ljubimo naše, U svijetu starom i vinu novom!

Nastavak programa uljepšao je folklor Hrvatske zajednice. Plesali su slavonske plesove. A ugodno iznenađenje bio je mali folklor koji u Zajednici djeluje par mjeseci. Da su to klice budućeg folklora potvrdio je ovaj prvi nastup djevojčica (Leona, Darija, lea, Diana, Elena, lena i Gita), koji su svi toplo pozdravili jakim pljeskom.

140A potom je na pozornicu stupio i biskup Martin (Joža Kobel) sa svojom svitom. U starom obredu kršteno je mlado vino, načinjen šaljiv priziv za spas od svih vinogradarskih i inih nedaća, pa se, nakon biskupova “blagoslova” i škropljenja svetom vodicom,  moglo nastaviti s pjesmom i veseljem.

Zaplesalo se, zapjevalo i zaigralo uz glazbu i svirku Bore i Krune iz skupine “Plamen”. U kasne sate, licitacijom je, iz ruku dopredsjednika Zajednice Ivana Vidovića, prodano i predano burence s graševinom.

A u još kasnije je došla na red i zanimljiva i vesela tombola. Prva nagrada bijaše, shodno ovom praznovanju dobre kapljice i slasna jela, cijelo pečeno prase!

Reklo bi se da su u ovoj večeri na svoje došli svi, i domaćini i gosti. Martinje 2015 u Hrvatskoj kulturno umjetničkoj i sportskoj zajednici, s pravom možemo označiti epitetom -uspješno!

Album s fotografijama: POŠTUJMO TUĐE I LJUBIMO NAŠE

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments