POHVALA ZA “LEGALISTE”

„Hrvatski sabor kulture“ pohvalio je komediju Marije Juračić „Legalisti“

U subotu, 27. lipnja 2020. godine  „Hrvatski sabor kulture“ je putem ZOOM platforme, prijenosom uživo, održao 39. Susret  hrvatskih zavičajnih književnika. Tom prilikom dodijeljene su, između ostalih,  nagrade za najuspješnija dramska djela: Plaketa „Kalman Mesarić“ (koja se istom autoru dodjeljuje samo jednom u četiri godine) Pohvalnica i Priznanje.

Profesorica Marija Juračić, inače dugogodišnja suradnica Hrvatskog glasa Berlin, koja je prošle godine osvojila Plaketu „Kalman Mesarić“, ove je godine dobila Pohvalnicu za suvremenu komediju „Legalisti.“ Insert iz komedije interpretira glumac Robert Kurbaša.


Mira Muhoberac, sveučilišna profesorica i kazališna kritičarka:

“Drama “Legalisti” autorice Marije Juračić ima sve označnice dobroga dramskoga teksta koji dinamično vibrira između groteske, satire i komedije.

Podsjećajući nekim svojim elementima na sintezu drama Ive Brešana “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” i “Hidrocentrala u Suhom Dolu”, ova drama, žanrovski određena kao „suvremena komedija u dva čina“, smještanjem radnje u širokopoteznu odrednicu nazvanu Hrvatska naizgled lokalni problem prevarantskih radnji, korupcije i nepotizma pretvara u alegorijsko i metaforično tkivo, nerijetko naslonjeno na naizgledni teatar apsurda, a zapravo na našu svakodnevicu.

Smještanjem radnje u „kancelariju“ gradonačelnika Mutića u prvom činu punoj registara sa spisima, a u drugome praznoj i „punoj krivnje“ autorica lucidno određuje mešetarenje i djelovanje za vlastitu, a ne javnu korist, čak i u vrijeme pandemije koronavirusa.

Sve dramske osobe, od gradonačelnika Mutića do tajnice Mice, mještana Mudrića i Šime Lazarića, seljanke Ljerke i Nijemca hrvatskoga podrijetla Hansa profilirane su različitim idiomima i dijalektima, što im daje dodatnu, gotovo dokumentarističku vrijednost i snažno ocrtava karaktere i mentalitete.

Dramski rukopis širokih poteza ova, iznimno nadarena i načitana autorica mogla bi usmjeriti na discipliniranje dijaloga i stvaranje višečinih dramskih struktura.”

https://www.youtube.com/watch?v=-VtCRSQ8j8s

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments