SVI RAZLOZI POSTOJANJA

Izvrsna priredba Hrvatske katoličke misije Berlin u povodu blagdana svete Cecilije, zaštitnice crkvene glazbe i glazbenika

tekst i foto: Sonja Breljak  ....album s fotografijama 
190Berlin/ Bila je to izvanredna priredba u povodu svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika a u organizaciji Hrvatske katoličke misije Berlin. Uvaženi gost ovoj priredbi na kojoj su nastupile folklorne i glazbene sekcije HKM Berlin, bio je papinski nuncij, msgnj Nikola Eterović.

A mi možemo reći i ovo: – Prava je šteta da ovoj priredbi nije nazočio nitko iz Berlinske biskupije koja odlučuje o sudbini i budućnosti stranih misija. Naime, u dvorani i na pozornici dvorane u ovoj se večeri očitovalo stotinu pa i tisuću razloga potrebe i opravdanosti rada Hrvatske katoličke misije Berlin. Sabrat ćemo te razloge u onaj najvažniji – veliki broj aktivne, vjerom, jezikom, glazbom, plesom i djelovanjem u misiji, oduševljene djece i mladih. Ta činjenica budućnost je misije koje se mora uočiti, reći, prezentirati i respektirati.

Program večeri vodila je Anita Liović te ga započela prigodnim rečenicama o svetici koja je postala zaštitnica glazbe i glazbenika.  -Govorilo se da može svirati na svakom glazbalu i da pjeva kao serafi i kerubi. Zato se časti kao zaštitnica glazbe i glazbenika. Na slikama se obično pojavljuje slušajući glazbu, pjevajući ili svirajući neko glazbalo  a najčešće u rukama držeći kraljicu svih glazbala: Crkvene orgulje. I zato kažem, ona je i naša zaštitnica. Pod njenim zaštitničkim plaštem ušli su svi pravci od korala kao majke svakog sakralnog pjevanja, do polifonije, od skladbi za soliste do onih za mješovite zborove, od klasike do moderne , od šansone do pučke popijevke. Cecilija Sveta: Raznolika i osebujna kao i boje jeseni.

Par prigodnih riječi o radosti okupljanja, o radu misije i važnosti rada folkornih i glazbenih sekcija, izrekao je domaćin večeri, župnik fra Frano Čugura te Ivan Sučić, predsjednik Župskog vijeća Misije. Potom je riječi pozdrava i priznanja uputio i gost, papinski nuncij Nikola Eterović.

Ova večer, Dragi moji, neće imati natjecateljski duh, i sve što se izvede na ovim daskama, neće biti bodovano, neće biti pod povećelom glazbene strukture i žirija i neće se nagrađivati, nego kao i do sada: sav Vaš i naš trud neka bude na slavu Boga, na čast Cecilije Svete, a nama svima na korist i dobru edukaciju, rekla je voditeljica Anita Liović prije nego je pozornica dvorane u Lichtenrade oživjela mladošću, pjesmom i plesom.

Na pozornicu je najprije izišao dječji zbor koji kojeg vodi Mihaela Lovrić. Zapjevali su Mir i Isuse, volim te i zaradili izvrstan pljesak.

Zapjevala je i operna diva Janja Vuletić: „DOMINUS DEUS“ – „ Gospod BOG“ , komponista ​​​​Giovannia Pierluigi da Palestrina.

Najviše oduševljenja izazvao je izlazak dječjeg folkora na pozornicu. Toliko mladih, toliko djevojčica divno ispletenih pletenica, toliko širokih osmijeha. Predivno!

Zaplesali su Slavonsko kolo. Voditeljice dječjeg foklora su: Andrijana Prlić i Josipa Ljubas.

Ni u čemu po entuzijazmu i uspješnosti nisu zaostajale ni ostale sekcije koje su uslijedile:

Izvrsni Zbor mladih pod ravnanjem Suzane Smolković. Mješoviti zbor pod ravnanjem Matije Ćosić koji je izveo pjesme: Tebi pjevam i Majko divo.

Predivni DueDeni predvođeni Marijom Budimir zapjevali su: Hercegovački bećarac i Mi smo rekle zapivati ovdje.

A sve je dostiglo glazbeni vrhunac nastupom Velikog folklora pod vodstvom Katarine Čarapina i Ivana Bačka. U njihovoj izvedbi Međumurskog plesa svi nazočni su uživali. I dugo ih pljeskom pozdravljali.

Sve je nastavljeno glazbom, plesom i pjesmom, ugodnom atmosferom koju je načinio Tomislav Gelo. Svoj glazbeni put i on je započeo u Misiji.

Izvrsna večer u organizaciji HKM Berlin. Pravi povod. I pravo narodno veselje. Djeca, mladi, odrasli, voloneri i svećenici, svi su u programu ili pripremi jela i pića, dali svoj doprinos ugodnoj večeri i prezentaciji svega lijepoga što se kroz molitvu, pjesmu, ples i druženje godinama i decenijama dugo gnijezdi u krilu berlinske misije.

Ponovilo se i, ako Bog da, dugo, dugo poživjelo!

175

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments