LJERKIN PJESNIČKI JUBILEJ

Obilježena 40. obljetnica pjesničkog stvaralaštva Ljerke Toth Naumove

tekst: Marija Damjanovska
foto: Stanmat Naumovski
IMG_6378Skopje/
U povodu 40. obljetnice objave prve zbirke pjesama Šapat ljubavi i najnovije 15. knjige Pozivanje začetka, u prepunoj dvorani  Društva pisaca Makedonije u Skopju, 24. studenog održan je pjesnički portret  Ljerke Toth Naumove.

U nazočnosti odabrane publike, među kojima i Ivice Matešića iz Hrvatskog veleposlanstva, mons. Antuna Cirimotića, predsjednika Društva pisaca Velea Smilevskog sa suradnicima, Hrvata iz Skopja i Tetova i velikoga broja književnika i novinara.

O stvaralačkom  opusu hrvatsko- makedonske pjesnikinje Toth-Naumove govorio je prof.dr.sc. Vasil Drvošanov, osvrnuvši se na njenu višedesetljetnu aktivnost na hrvatskoj i makedonskoj poetskoj sceni, od 1975. godine do danas, istakavši kako strukturalni plan njezine poezije karakterizira čudesno nizanje stihova i slojevitost koja se ne sagledava samo po  motivima nego i u  stvaranju stiha.

U svome  izlaganju  je prof.dr.sc. Drvošanov citirao neke od  književnih  kritičara koji su pisali o autoričinim  stihovima. Među njima je pomenuo jedan mali ulomak   kritičkog  osvrta istaknutog hrvatskog književnika Ludwiga Bauera :

„ Ljerka Toth Naumova je zrela pjesnikinja koja slobodno raspolaže svojim talentom, pretapajući zaokruženu filozofiju života u poetski izričaj. Svojim nostalgičnim i melankoličnim preispitivanjem ljudskog života kao cjeline, pjesnikinja uprkos prevladavajućim tamnim tonalitetom svojih vizura, ne optira pesimizam.“

IMG_6366Najnoviju zbirku pjesama Pozivanje začetka nadahnuto je promovirala mr.sc. Marina Mijakovska koja je ujedno  i recenzenat  te knjige zajedno s istaknutim makedonskim književnikom Mihailom Rendžovim.

Stihove slavljenice vješto je interpretirala Aleksandra Velinova uz glazbenu pratnju na gitari pjesnika  Mila Jovanovskog –Porečanca.

Pjesnički ugođaj je oplemenjen likovnim djelima Dubravka Naumova, akademskog slikara koji živi u Torontu. Inspiracija tih umjetničkih djela je predstava doživljenih autoričinih  pjesama  na kojima se  osim jarkih boja  uočavaju  i  krasopisom ispisani  stihovi.

Na kraju je Ljerka Toth Naumova u svome obraćanju izrazila zahvalnost svim sudionicima ovog prekrasnog multikulturalnog ugođaja i recitirala glasom punim ljubavi svoje stihove.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments