“NISAM SE BOJAO UMRIJETI” U STRUGI

Projekcija filma „Nisam se bojao umrijeti „produžava svoj put kroz gradove  RS Makedonije.

tekst i foto: Naum Dunoski

mac 1Skopje-Struga/ Pri istraživanju nastojanja Hrvata u dijaspori u očuvanju vlastitoga nacionalnoga identiteta, vrlo brzo se može zaključiti kako mnogih hvalevrijednih inicijativa i djelatnosti ne bi bilo bez žrtve pojedinaca.

U pravilu, potreban je netko komu neće biti teško darovati svoje slobodno vrijeme i znanje za dobrobit zajednice.

Zajednica Hrvata, Ogranak Struga i Ohrid također ima jednu plemenitu grupu a to su: Naum Dunoski, koordinator Ogranka i njegov brat Vangel  Dunovski, zamjenik koordinator. Zahvaljujući njihovoj  ustrajnosti organizirani su brojni  projekti, a  među njima i projekcija filma „Nisam se bojao umrijeti“.

Tako se 16. studenog  projekcija  održala u Strugi, turističkom gradu na obalama  predivnoga Ohridskog jezera i rijeke Crni Drim  u kolijevci poezije.

U tom živopisnom mjestu tradicionalno se svake godine održava međunarodna manifestacija “Struške veceri poezije”. Na tim večerima poezije gostovali su istaknuti pjesnici iz cijeloga svijeta, među njima i istaknuta imena hrvatske književnost kao Slavko Mihalić i Miroslav Krleža koji su se zakitili  najvećim priznanjem ovoga festivala – Zlatnim vijencem Struških pjesničkih večeri.

Uz pomoć udruge gluhih i nadgluhih, u njihovoj dvorani se održala projekcija filma “Nisam se bojao umrijeti” na kojoj su bili nazočni članovi  Ogranka iz Struge.

macPrije  prikazivanja filma, koordinator Ogranka Struga i Ohrid, Naum Dunoski održao je prigodnu riječ o životopisu Antona Kikaša, glavnoga junaka ovoga filma, domoljuba, gospodastvenika i pjesnika. Osvrnuo se i na njegove pjesme   pročitavši fragment iz objavljene recencije „Tišina dodirnute istine“ o umjetničkom stvaralaštvu Antona Kikaša napisanog od hrvatsko –makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove.

„Druženje s Kikašom“ nastavljeno je projekcijom dokumentarno-igranog filma „Nisam se bojao umrijeti“ o događanjima u Domovinskom ratu i junačkoj priči koju je ispričao sam Anton Kikaš, Hrvat iz Toronta

( pjesnik „ukletog zrakoplova“), a uspješno je režirao Jakov Sedlar na scenario Hrvoja Hitreca.

Poslije projekcije filma mnogima je kanula suza niz oko. Uistinu dirljiv trenutak.

Neki od nazočnih poželjeli su ovjekovječiti ovo druženje jednom fotografijom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments