HRVATI U MAKEDONIJI

Naši prijatelji, Hrvati u Makedoniji, mala ali vrijedna zajednica, ispunili nedavno dano obećanje. Zamolismo ih da nam se predstave, a na odgovor nismo čekali dugo. Lijep je to osjećaj da daljina nije prepreka, ako postoji nešto što je snažnije i jače što nas povezuje.
A postoji! To je zajednička ljubav prema hrvatskoj riječi i zajedničkoj prvoj domovini, kako kaže Ljerka Totch Naumova, pjesnikinja, esejistica i prevoditeljica, rođena u Daruvaru. Ljerka je završila Ekonomski fakultet, postdiplomski studij i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Skopju.
Članica je Društva književnika i Literarnih prevodilaca Makedonije. Nedavno je postala i članica Društva hrvatskih književnika.
Ljerka kaže:

Poštovani,

posjetili smo Vaš portal. Svijet je mali. Pišemo i surađujemo, a svi smo daleko, ne poznajemo se osobno, no sve nas spaja hrvatska riječ.

Moja malenkost, Ljerka Totch Naumova, članica predsjedništva, predsjednica Odbora za projekte i članica redakciskog odbora glasila “Hrvatska riječ” pri Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji …krovna udruga, a naš ogranak je ZHRM u Kumanovu koji su već i na vašem portalu.

Veseli me kako će aktivnosti ZHRM biti objavljene i u Berlinu, budući da sada moja malenkost šalje priloge za web HMI-Zagreb, HIA-Zagreb, HIC-Zagreb i švicarski portal www.croatia.ch

U dogovoru s predsjednicom ZHRM mr. sc. Snježanom Trojačanec šaljem Vam ovaj prilog kao upoznavanje s Hrvatima u Makedoniji.

S tekstom Vam šaljem i mali foto album naših aktivnosti.

Srdačan pozdrav članova ZHRM sa željom za plodnu suradnju.

mr. sc. Ljerka Totch Naumova, Skopje

Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji

ENTUZIJAZAM I LJUBAV PREMA HRVATSKOJ

Prema popisu stanovništva iz 1994. godine, u Republici Makedoniji bilo je 2.248 Hrvata što je iznosilo 0,1% od ukupnog broja stanovništva. Državni zavod za statistiku Republike Makedonije je 2003. godine dao podatak da se pri popisu stanovništva 2002. godine 2.686 osoba izjasnilo da su po nacionalnoj pripadnosti Hrvati. U Republici Makedoniji imamo neka nezvanična saznanja da ima  oko 5000. građana hrvatskog etničkog podrijetla. Želja na jednom mjestu okupiti sve Hrvate u Republici Makedoniji, očuvati hrvatske nacionalne, kulturne i vjerske tradicije bio je osnovni cilj osnivanja Zajednice Hrvata.

Tim ciljem, 1996. godine  registrirana je  Zajednica Hrvata u Makedoniji sa sjedištem u Skopju i ograncima (podružnicama) u gradovima: Bitola, Ohrid-Struga, Štip i Kumanovo, s tendencijom porasta ZHM-udruga i u drugim gradovima RM. Prva predsjednica bila je Marija Damjanovska, novinarka RTS i HINE.

Osnovna programska cilj ZHRM je da djeluje najviše u sferi plodnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kao osnovna nit, koja povezuje i stvara drukčiju svijest građana, uspostavljajući istovremeno opuštenije međuetničke odnose u našem demokratskom društvu. Suština i temelj identiteta Hrvata u RM je očuvanje hrvatskog jezika, njegovo usavršavanje s novim hrvatskim pravopisom, novim riječnikom, budući je hrvatski jezik upravo taj što ih spaja s korijenima, omogućuje im bolji pristup informacijama i kvalitetniji kulturni život i očuvanje hrvatske kulturne baštine i njegovanje vjerskih običaja. No istovremeno ZHRM je postala suvremena, nevladina udruga koja se intenzivno zalaže za boljitak svih Hrvata u Republici Makedoniji; otvorena za suradnju sa drugim sličnim nevladinim udrugama u zemlji i inozemstvu kako bi stvorila mostove bolje kulturne razmjene. Udruga Hrvata u Republici Makedoniji ima posebnu potrebu da preko svog cjelokupnog angažiranja promovira osnovne demokratske vrijednosti u našem društvu i inicira plodnu međuetničku suradnju, što je ujedno i bitna zadaća hrvatske etničke manjine koja živi u Republici Makedoniji.

Za izvršavanje predviđenih aktivnosti u ZHRM postoje odbori.

1.Odbor za organizaciju i protokol (svečanosti i državnih praznika, izleta i putovanja)

2. Odbor za promidžbu ZHRM, sponzorstva, kontakt s gospodarstvenicima u RH i RM,  izradu WEB strane i bazu podataka

3. Odbor za statutarna pitanja, pravilnike i druge akte, dodjeljivanje pohvala i nagrada

4. Odbor za kulturnu aktivnost (organizaciju izložbi, tribina, predstava i dr.)

5. Urednički Odbor tiska “Hrvatska riječ“ i suradnja s medijima

6. Odbor za projekte i suradnju s drugim NGO

7. Odbor za mlade i šport

8. Odbor za prijem novih članova, humanitarnu i drugu vrstu pomoći članovima ZHRM

Danas, u razdoblju, poslije 15 godina aktivnoga rada realizirane su brojne aktivnosti i projekti nacionalnog i međudržavnog karaktera, iz različitih područja društveno-ekonomskog života, a posebno iz područja kulture i umjetnosti. U svom obraćanju za postignute uspijehe, predsjednica ZHRM mr.sc.Snježana Trojačanec je istakla:

„Vjerujem da svi vi koji ste danas ovdje želite sačuvati sve vrijednosti koje smo zajedno uz tako puno truda godinama izgradili i nastaviti našu misiju za očuvanje hrvatske tradicije, kulturne baštine i onoga najvrijednijeg, hrvatskog jezika i Hrvatske u srcu.

Dragi moji Hrvati, to je najmanje što možemo i moramo učiniti za sve one koji će doći poslije nas,”

Govorila je o aktivnostima najbrojnije udruge Hrvata u Makedoniji, koja momentalno broji 1138 članova, među mnogobrojnim aktivnostima, istakla je tiskanje glasila Hrvatska riječ, nakladu knjiga članova Zajednice na hrvatskom jeziku, projekt osnovnih škola Skopja i Pule, humanitarni koncert dječjih zborova Hrvatske i Makedonije, radionicu hrvatskog jezika za odrasle pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Vulić iz Zagreba, radionicu pisanja projekata, izložbe mr.sc.Vlahe Brangjolice na Skopskom ljetu i Kumanovu, izložbu umjetnika Dubravka Naumova u Parizu i Bruxsellu, izložbu umjetnika Age Skenderovića iz Pariza   na kulturnom Skopskom ljetu, sudjelovanje pjenika ZHRM na Susretima u Rešetarima, Rovinju i Zadru, gostovanja hrvatskih umjetnika s dramskim predstavama u Makedoniji, proslave Dana državnosti, obilježavanje blagoslovljenih Blagdana, i mnogo drugih… Važno je istaći, dugogodišnju plodnu suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika i već tradicionalno sudioništvo u njezinim projektima, suradnju s kulturnim manifestacijama „Skopsko”, „Štipsko” i „Ohridsko” ljeto, zbližavanje i suradnju gradova Skopje – Zagreb, bratimljenje općina Ilinden iz Skopja s općinom Rešetari i druge mnogobrojne aktivnosti u njegovanju, razvijanju i očuvanju hrvatskog identiteta putem materinskog jezika, književnosti, glazbe, umjetnosti, folklora, očuvanju  naše hrvatske baštine.

Istaknula je dobre uvjete u nastavi hrvatskog jezika u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske koju pohađaju 50-tak učenika u Skopju, Kumanovu,  Bitoli, Štipu i uskoro u Strugi i Ohridu. Sve te aktivnosti objavljene su na internetskoj stranici Zajednice www.zhrm.org.mk . Bogata aktivnost Zajednice temelji se uglavnom na entuzijazmu i ljubavi članova prema svojoj prvoj domovini – Hrvatskoj.

Prolistajmo skupa foto album ZHRM i prikažimo samo neke od mnogobrojnih aktivnosti ZHRM

Tekst : mr.sc.Ljerka Totch Naumova

Fotografije : mr.sc.Vlaho Brangjolica



0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zdravko Luburić
Zdravko Luburić
10 years ago

Tako lijepo. Samo nastavite i čuvajte što je naše. Pa kolegice Nasumova, pa ja nism znao da u Makedoniji živi toliki broj Hrvata.
Možda ćemo se ove godine opet sresti u Rešetarima. Srdačne pozdrave i Razmetu Kumbaroskom iz Remscheid-Lennepa, Zdravko Luburić

Snježana Trojačanec
Snježana Trojačanec
13 years ago

Dragi naši,
Iako je ovo tek prvi korak, pravo je zadovoljstvo surađivati sa Vama, uvijek sam gorda kad čitam o nama (Hrvatima) ma gdje se nalazili. U nedjelju imamo Sabor tako da ćete imati već u ponedjeljak svježe vjesti. Uskoro ćemo u PDF-u na našoj web stranici imati, i novi broj Hr. riječi iz koje možete doznati još više o našim dosadašnjim aktivnostima.
Srdačan pozdrav i što više čitanja!
Snježana T.