NOVOGODIŠNJI POČETAK

Piše: Antonio Gavran

img-2467417008751659168Prije samo nekoliko dana uplovili smo u Novu 2016. godinu. I kao što to uvijek biva proslava je bila na različitim javnim mjestima, zatvorenim lokalima i privatnim posjedima – ništa značajnije niti drugačije od dosadašnjih godina.

Po čemu bi onda ta 2016. mogla biti posebna?

Iza nas je jedna godina prepuna različitih zbivanja za svijet i Hrvatsku. Godina s pregršt pokolja, godina velikih migracija i naposljetku u onom pozitivnom godina polaganog izlaska iz krize. Neke zemlje su na tom putu već odavno, dok se Hrvatska nažalost “puževim koracima” izvlači u gospodarstveno stanje u kojem je bila prije 2008. godine.  

U nadolazećoj godini za poželjeti je početak ozbiljnijeg gospodarskog rasta koji bi rezultirao novim zaposlenjima, a nova zaposlenja za sobom povlače povećanje zadovoljstva unutar društva. Veće zadovoljstvo potiče veće kretanje – uglavnom mnogo je mogućnosti koje se pružaju.

Želim isto tako povećanje prostora za razvoj mladih kako naši kadrovi nebi odlazili u zemlje koje njihov trud i znanje puno više cijene, naravno uz to da u takvog isprofiliranog radnika nisu uložili nikakav novac, tko se još nebi radovao takvom besplatnom ljudskom kapitalu.

Nadam se i vjerujem da će kriza ljudskosti koja se događa svjetskoj razini djelomično utihnuti jer smjer kojim hodimo nema prevelike izglede za zdravu budućnost nas samih i generacija koje ovaj svijet trebaju naslijediti.

Ono što pojedinac može na svojoj razini u ovoj godini koja dolazi učiniti možda ne zvuči famozno jer nije globalno, ali malim koracima se mijenja svijet.

Godina je milosrđa unutar Katoličke Crkve neka ta gesta bude poticaj svakome od nas da na svojoj razini učinimo nešto za druge, a da pritom ne tražimo materijalnu naknadu zauzvrat. Evo snijeg je zabijelio naše domove, mnogo je starijih koji žive sami, kako najbolje započeti godinu nego milosrđem prema drugima, malim gestama, s obzirom na naše mogućnosti.

Bilo kako bilo dobili smo priliku uploviti u Novu kalendarsku godinu! Na nama je kako ćemo iskoristiti vrijeme koje nam je darovano jer teško je pretpostaviti, a i očekivati da će svi dočekati i sljedeću pa je krajnje vrijeme za pokrenuti se i učiniti nešto na planu kvalitetnog ostvarenja svojeg života.

Prije novoga koraka obavezno stazu svoju pogledaj da cipelama ne bi dotaknuo blato…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments