DEGUSTACIJA VINA U POŽEŠKOM KAPTOLU

Tekst i foto: Đuro Ružičić

degustacija_18012016_17_20160119_1857544642Udruga vinograda vinara i voćara „VINO-KAP“ iz Kaptola kraj Požege nastavlja sa svojim aktivnostima. Dražen Čakalić, Vinko Bingula, Antun Čakalić, Ivica Jurčić i Ilija Marčinković bili su domaćini, odnosno degustirana su njihova vina.

Drugu ovogodišnju degustaciju obilježila je degustacija 12 uzoraka vina, te jedan „tudum“ .Tudum ili nojaš stara je sorta grožđa koje gotovo da više i nema, a do uspostavljanja plantažnih vinograda bila je najzastupljenija sorta od koje se radilo vino, a potom i rakija od ostatka vinskog taloga. Karakterizira ga specifičan miris te slatkoća zbog većeg alkohola. Upravo s „tudumom“ su degustatori imali najviše problema.

Gotovo svi su zamijetili da to nije standardna sorta, te su je mnogi svrstavali pod kupažu, virnicu, stolno grožđe i nitko nije bio siguran što je to. Raspravom na kraju degustacije utvrđeno je kako su ocjenjivači napredovali u prepoznavanju vina i vinskih mana, ali bit će potrebno još mnogo degustiranja i školovanja kako bi svatko mogao prepoznati i ocijeniti sve vinske sorte. Nakon održane degustacije Udruzi kao i članovima Udruge predstavljen je plan suradnje sa Zadrugom za etično financiranjem i ebankom (etična banka) koju je predstavio gosp. Đuro Ružičić.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments