SAJAM UPORNIH

tekst i foto: Sonja Breljak
015Berlin/ U tijeku je najveći sajam prehrane u svijetu, kod berlinčana vlo omiljeni Zeleni tjedan ili Grüne Woche. K njemu svakodnevno stremi tisuće i stotine tisuća posjetitelja u želji kušati okuse i mirise s raznih meridijana.

Ove godine je  81. po redu izdanje Zelenog tjedna u posljednjih devedeset godina. I traje do 24. siječnja. Dakle, pred nama je vikend u kojemu možete posjetiti berlinski sajam prehrane na kojemu je ove godine zemlja domaćin – Maroko. Naravno, zastupljena je i ove godine, barem simbolično, i naša Hrvatska.

Posjetismo Zeleni tjedan u predvečerje netom minulog četvrtka. Prošetasmo, bolje reći, protrčasmo prostorima gdje u cvijeću i mirisima, izlaže i Nizozemska. Prolazimo kroz velebno uređenu dvoranu zemlje domaćina-Maroka. Evo nas pokraj Slovenaca, pa kraj štanda Kosova takvog obima i uređenosti kao da se, u najmanju ruku, radi o zemlji bogatoj naftom.

022Pa do naših malih, uvijek nekako sve manjih, kvadratnih metara na Zelenom tjednu u organizaciji Gospodarske komore.

Žurimo, tako nekako iza 17 sati, direktno s radnoga mjesta na drugome kraju grada, do ulaza u poznati izložbeni prostor. Hrvatski štand je u dvorani 6.2 pa udarismo pješačiti onako brzinski jer je sajam otvoren samo do 18 sati.

Na hrvatskom štandu, iako je već pokasno i iza njih je naporan dan, ugodno ozračje. Evo nas da pozdravimo stare poznanike- upornog Gorana Đanića iz Podgorača, vlasnika obrta za tradicionalnu poljoprivredu i proizvodnju kojemu je ovo već deveti nastup na Zelenom tjednu i čiji su proizvodi rakije, juliške, kruškovca i pelinkovca, u originalnim pakovanjima, već prepoznatljivi.

002Pozdravismo i prošlogodišnju poznanicu, Nataliu Županić iz Zagreba, voditeljicu tvrtke za proizvodnju voćne rakije, naziva “Al Kapone”.

A upoznasmo po prvi puta i Vladimira Tomaića, direktora tvrtke “Sirana Runolist”  iz Otočca.  Njihovi sirevi, te originalna lička nošnja, privlačili su poglede posjetitelja. –Nismo prije ni znali za ovaj sajam, veli nam gospodin Tomaić iz tvrtke Tomaić-commerce  iz ličkoga Otočca. Vjerujemo u to.

ppIspitasmo stanje, pozdravismo poznate, nazdravismo uz kruškovac i pelinkovac. Upoznasmo i mladu Sandru, Njemicu koja jako voli, a i studira hrvatski jezik u Berlinu. Pa zajedno ponovismo one lekcije gdje se ponavlja:  Živili! Živjeli! Prost! Baš su ti spontani susreti lijepi.

A i spontani posjeti Zelenom tjednu ponekad ljepši nego oni kad se naši političari uslikaju pa “zapale” kući već dan kasnije a na štandu ostanu samo uporni, poput Gorana Đanića, Natalije Županić i Vladimira Tomaića. Njima je zahvaliti da  Hrvatska i ove godine ima što predstaviti na štandu Zelenog tjednu u Berlinu.

A gdje su drugi?

Stignu možda dogodine. Zato mi i pišemo o ovom događaju.

Vrata Zelenog tjedna, otvorena su i danas, u petak 22. siječnja (pa do nedjelje 24. siječnja), sve do 20 sati.

Samo naprijed!

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments