STAKLENI SIJEČANJ

piše: Sandra Marelja Muić
Čini mi se, nekako, da smo se brzo pozdravili sa siječnjem, kao da smo ga preskočili.

Lipi moj grad su uspjele i maškare napasti posljednji vikend ovog mjeseca, a tome je kriv rani datum Uskrsa ove godine.

Gledamo u petak prijepodne zadarske vrtiće kako prelaze preko mosta predvođeni svojim odagajateljicama. Neizostavna maglica i vlaga koja nas prati od listopada tvori kulisu u pozadini mosta koji vodi na poluotok.

Sjaj blagdana je nestao jednim potezom i stvarnost nam maše s druge strane ceste, keseći svoje krnjave zube. Nezaposlenost, besparica. Gotovo da se stvorila jedna konstanta besperspektivnosti, iako ne bi trebalo biti tako.  Čak i moroskok djeluje poput Ledove lignje patagonice nakon odmrzavanja koju treba uvaljati u brašno prije prženja. Blijedo na blijedo, jedva da se uočava onih po’ metra mlaza iz njega.

Mala Vlast sumnjičavo promatra male piture, minione, morske ježeve i ostale mala stvorenja koja uz pompu i glazbu idu do trga. Shvaća da su neke izvanredne okolnosti, da su stvari malo prebučne za jedan zimski petak na početku godine.

Prava buka je s druge strane mosta; iza Branimirove obale se ruše ostaci nekadašnje tvornice Boris Kidrič – čaraparnice. Godinama je stajalo to propalo zdanje skriveno od zgrade Jadranskog osiguranja i novih TIZ-ovih zgrada s bjelinom jedara i predstavljalo svojevrsno odlagalište. Bageri su sada došli na svoje, ravna se teren za novu poslovnu zgrada sa luksuznim stanovima, od kojih će najviše pozicionirani stanovi  biti i najviše dotirani, naravno zbog pogleda na zadarski poluotok i luku.

Mic po mic, Zadar se pretvorio u grad bez tvornica i proizvodnje. Generacije koje su se trebale danas radovati smirenosti i sigurnosti koju donosi životna dob nakon što se čovjek naradio do te točke života,  iscprljene su u svom beznađu nakon što sve te bivše tvornice pozatvarane i oni najvećim dijelom danas socijalno ugroženi, kako je i skromno predočio predstavnik udruge radnika bivše tekstilne tvornice.

A generacije koje su zorno završile visoke škole mogu danas raditi kao „bijele bluze“ u zadarskom turizmu ili se preškolovavati u turističke vodiče i pratitelje da bi pronašli svoje mjesto pod (turističkim) suncem, umjesto da vode i razvijaju tvornice.

Lipi moj grade , samo nemoj da se pretvorimo u debila.

Navečer tulumarimo po zadarskim muzejima, Noć muzeja je, po 11.put u Hrvatskoj i Zadar se opet srčano uključio u manifestaciju.

Mnoštvo obitelji s djecom, mladih, starih, svi su tu. Večer nije hladna, osim te napasne vlažnosti koja nas prati, te su  građani  rado izišli vani.

Besplatne ulaznice nadoknadite tako kupnom sokova, peciva i kokica i u konačnici ispadne da ste  biste mogli osrednji muzej obnoviti s obzirom na potrošeno, iako ste svugdje ušli besplatno.

Mala Vlast je oduševljena leptirima u Etnografskom odjelu, žalosti samo što ih ne može izvući van okvira. Tamo se i najnezgodnije mimoići, prostor i stepenište su uski, što inače i ne predstavlja problem jer nema nikad nikoga.

U Muzeju antičkog stakla trešti glazba uživo, dobro pa se oni  silni  stakleni eksponati  ne raspadaju  u vitrinama. Kako je najmlađi od zadarskih muzejskih ustanova, tako je nekako i najposjećeniji, a i priznanja imaju za svoj rad svježih, pa to privlači populaciju.

Lijepo je vidjeti da znanje i entuzijazam donose rezultate, da nas grotlo profita nije još sve povuklo dolje.

Luksuzni stanovi na mjestu nekadašnje čaraparnice će biti u razini muzeja i gledati preko puta uvale Jazine  u gradske bedeme i čuvare Antike. No, vjerujem da to neće bitno značiti nešto kupcima istih.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments