JEZA U MRAKU

piše: Sandra Marelja Muić
maskeIako je vrijeme karnevala iza nas, mi izgleda, ovdje u „Hrvatska“, ostajemo trajno u tom razdoblju, tzv. „petom godišnjem dobu“.  Šteta samo što kod nas to nije tipa onog veselja u Brazilu gdje se ljepotice svijaju u ritmu sambe i možete pasti oči na pašnjaku njihovog poprsja , nego je više od ove venecijanske vrste s maskama dugog nosa od kojih se čovjek ježi u mraku.

Dešavalo se to i ranijih godina, da se radost maškaranja udomaći među vladajućim, ali s ovom garniturom vlasti je maškaranje doseglo status branda s jakom porukom mlađim generacijama, da su čast i poštenje vrijednosti koje u hrvatskom trulom društvu ne kotiraju uopće.  I što je najgore, da nema nečega što je bitno i vrijedno u ovoj državi da bi se oni koji trebaju, stvarno time i bavili.

Monstruozno peglanje živaca ustašama i partizanima prigodno zakačeno za ministra kulture. Kako prigodno, baš. Tristotisuća nezaposlenih, isto toliko će uskoro biti odseljenih, umirovljenici kradu jaja od jedne kune  u supermarketima, a mi se bavimo  kulturom i poviješću, zajedno u sprezi. Eto.  I onda još taj isti uvjereni/neuvjereni antifašist stisnutih usana poput Herr Flicka kojemu je utekla Helga a taman su joj provirili halteri,  ukine financiranje nezavisnim medijima, dakle ovima, šta najviše taru upravo takve jer nisu ovisni o stranačkom diktatu.

A predsjednik vlade prijeti da oporba neće preko medija smjenjivati njihove ministre. Majketi, u koje doba se to vraćamo, ako se u 2016. politika ide miješati u rad medija, zavisnih i nezavisnih? Pa kad smo već stalno kod partizana i ustaša, onda smo izgleda ondje gdje su oni tek bili počeli.  Možemo li još unatrag? Koliko se to bavimo kulturom, pa opet pucanj u prazno.

„Velike laži stvaraju povijest“, rekao je u jednom od svojih posljednjih intervjua nedavno preminuli Umberto Eco i čovjek bi se mogao zakleti da je redovno pratio hrvatski večernji dnevnik ili nedajbože hrvatske portale. Malo je reći da čovjek ostane zgrožen s onim što se posljednjih tjedana na ovim prostorima odvija. Jednu masku  nataknu, drugu stave u torbu za dogodine.

Pa, dokle ćete, gdje je kraj i gdje živimo uopće kada su laži i šuplje riječi postale paradigma hrvatske stvarnosti? Šta ćemo mi to djeci poručiti: samo uči, samo se pošteno bori i sve će biti dobro, ili možda ipak; samo laži i grebi se prema gore, gazeći pri tome svaku svoju riječ i svaku glavu na koju naiđeš dok ne dođeš do cilja.

Ima li nečega što je još sveto, što valja, što je nedirnuto? Ima li nekoga bez fige u džepu tko je pobrao povjerenje glasača?

Most-ovci propadaju kroz rešetke sa svojim obećanjima, jednim po jednim. Te ipak nećemo ukinuti beneficije, te nećemo ukinuti županije, te smo ovo, te smo ono. Oporba mlati rukama i nogama dok njihov bivši ministar nije postavljen na čelo Odbora za unutarnju sigurnost, bez da  se točno zna u čemu je bila kvaka da se to odmah ne napravi. Tko tu šta kome ne da i zašto?

Ministarstvo branitelja će nakraju izgleda završiti u ovom šatoru iz Savske, ali važno da su poslužli branitelji svrsi, ne bi bilo prvi put.  Šef SOE- naglo se smjenjuje i javnost  razvlači danima epizodu s predsjednicom koja je zbog komuniciranja s praćenim nogometnim magom također prisluškivana. Šta se čelna osoba u državi ima dovoditi u vezu i komunicirati s bilo kojom kontroverznom osobom koja je još pri tom pod istragom?!

Prosječni građanin za vrijeme cijelog mandata ne zna tko je šef SOE , a kamoli da mu je to potrebno znati i najmanje još da ima dvojno državljanstvo.  Dosta zanimljivo je da su čelne pozicije u državi  zaposjednute od ljudi sa stažom iz dijaspore, a nekima čak ni djeca ne idu ovdje u školu.

O, lijepa naša puna odlikaša! Hvatajte se čim prije putovnice!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments