ČOVJEK OD AKCIJE

Hrvatski premijer se za prvog službenog posjeta Berlinu i razgovora s kancelerkom Merkel, susreo i sa predstavnicima berlinskih udruženja i društava,  Škole i Crkve.

tekst i foto: Sonja Breljak    ….foto album

018Berlin/Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Tihomir Orešković boravio je u jednodnevnom, službenom, nastupnom posjetu Berlinu.

Premijer Orešković se, u pratnji ministra vanjskih poslova Mira Kovača, suradnika i veleposlanika RH u Njemačkoj Ranka Vilovića, sastao s kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatski premijer je za susreta s njemačkom kancelarkom dočekan svečano uz sve državne i vojne počasti.

U izjavi nakon sastanka s premijerom Oreškovićem, savezna kancelarka Merkel istaknula  da je s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem vodila prijateljske i partnerske razgovore, razgovarala o produbljenju gospodarskih odnosa kao i o pitanju migracijske krize te ruti preko zapadnog Balkana, kao i da se veseli daljnjoj suradnji s hrvatskom Vladom.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković  ustvrdio je da su odnosi dviju država tradicionalno dobri i dodao da hrvatska Vlada želi dalje poboljšati gospodarske odnose. Saveznu kancelarku upoznao je s programom svoje reformske Vlade čiji je cilj jačanje gospodarstva, stvaranje pozitivne investicijske klime i podizanje standarda za sve građane, smanjivanje javnog duga, povećanje BDP-a i smanjenje deficita. S kancelarkom Merkel razgovarao je i o konkretnim investicijskim projektima s ciljem povećanja investicijske aktivnosti njemačkih tvrtki u Hrvatskoj čemu je njemačka kancelarka dala potporu.

U poslijepodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo je posjetilo „Deutsches Historisches Museum“ i izložbu „Umjetnost iz holokausta“. U knjigu gostiju premijer Orešković je upisao poruku: “U ovim trenucima mraka ljudski duh pronalazi svjetlo, ono svjetlo koje ne može biti ugašeno.”

050 (2)U kasno popodne premijer Orešković je u Veleposlanstvu RH susreo i predstavnike hrvatske zajednice u Berlinu. Našim ljudima se premijer Orešković, nakon pozdravne riječi veleposlanika Vilovića,  obratio riječima razumijevanja i prijateljstva:

Čast mi je biti ovdje s vama i želim se vama zahvaliti za sve što činite za Hrvatsku. Ova vlada od prvoga dana želi što prije krenuti u akciju. Ja sam čovjek koji voli akciju, koji voli komunicirati, koji voli dijalog, otvoren sam, slušat ću ali isto tako trebamo se što prije pokrenuti. Od prvoga dana mi je bitno da slušam naše investitore kako pokrenuti situaciju. Danas je bio uspješan sastanak Hrvatske i Njemačke. Kancelarka je otvoreno podržala naš plan. Mislim da vi znate i bolje nego ja da su odnosi dvije zemlje odlični ali i da ima prostora za pojačati suradnju. Meni su bitne investicije, ne samo one, ali i da pojačamo standard života za sve građane Hrvatske. Treba krenuti i u ozbiljne reforme. Uvjeren sam da neke stvari možemo pokrenuti kroz stvaranje pozitivne klime i pozitivnog načina razmišljanja. Bez toga teško će se išta promijeniti. Ja ću sve raditi da mogu stvoriti tu pozitivnu klimu. Vi znate, ja nisam političar, ne znam je li i koliko je to dobro ili nije dobro, to ćete vi reći i odlučiti. S moje strane mogu reći, i prije sam bio fokusiran tako, što mislim reći ću, to što vidite to ja jesam, neću nešto  glumiti jer nemamo vremena za glumu. Direktan sam, iskren, to ćete sami upoznati i sami odlučiti što mislite. Želim da je svima jasno da sam tu, da radim za hrvatski narod. Preuzeo sam tu funkciju, ali opet trebam vas, trebamo zajedno surađivati, raditi s  obje strane. Dat ću sve što mogu, iskoristit ću iskustva, kontakte i možda taj “drugi pogled “nekog tko je bio u svijetu. Na nedavnom skupu u Londonu bio sam jedini premijer koji je bio i investitor pa poznajem te obje strane. Evo, hvala vam...

Premijer je potom, upitan,  još jednom ponovio kako je tekao razgovor s kancelarkom Merkel,  o prezentiranju plana i podršci koju je kancelarka Merkel pokazala, potrebi pojačanog ivestiranja te boljeg iskorištavanja europskih fondova.

U tome možemo učiti od Njemačke. Treba stvarati pozitivnu klimu. Kod nas neće  nitko investirati, ako nema te pozitivne klime. Investitor traži stabilnost, da se porezni zakon ne mijenja svakih šest mjesci, da su zakoni čvrsti. Tu nam je njemačka vlada poslala poruku da ako to želimo pojačati trebamo surađivati i traži se od nas ta stabilnost i pozitivna klima. Ova vlada je  dobila podršku i to je za Hrvatsku veliki plus. Kad to Njemačka  kaže i kaže to i drugima, to je plus za Hrvatsku. Druga tema je migantska kriza. U ponedjeljak smo u Briselu. Čuli ste, ova situacija nije laka, trebamo vidjeti kako će nam Turska pmoći, treba se i Nato uključiti,  trebamo i  Grčkoj pomoći, svaki dan je sve veći broj migranata na granici. Mi super surađujemo s Austrijom, Srbijom, Makedonijom, imamo i našu policiju na makedonskoj granici. Bitno je za nas kao regiju da nemamo neke tenzije da dobrom komunikacijom i koordinacijom možemo rješavati probleme. Ova tema će tražiti europsku soluciji i nadam se da ćemo u ponedjeljak u Briselu  imati konkretnije diskusije. Sve je u Berlinu bilo otvoreno i pozitivno. Bio je to vrlo uspješan prvi sastanak, zaključio je Orešković govoreći u Veleposlanstvu RH pred berlinskim Hrvatima.

Brojni Hrvati koji su došli na ovaj susret, među kojima je bilo predstavnika udruženja i društava, Škole i Crkve, posebno su pozdravili pljeskom (i povicima: dobro je, dobro je!) premijerovu rečenicu: Vi znate, ja nisam političar, ne znam je li i koliko je to dobro ili nije dobro, to ćete vi reći o odlučiti,  te izjavu:  Želim da je svima jasno da sam tu, da radim za hrvatski narod. Preuzeo sam tu funkciju, ali opet trebam vas, trebamo zajedno surađivati, raditi s  obje strane.

Premijer je potom srdačno razgovarao s nazočnima  i vrlo strpljivo se fotografirao s brojnima koji su izrazili tu želju.

Ovom prigodom se predsjednik Hrvatske vlade susreo i razgovarao i sa  papinskim nuncijem, našim Nikolom Eterovićem. 

Bio je to vrlo ugodan prvi susret berlinskih Hrvata s hrvatskim premijerom. Veoma je otvoren, srdačan a po svemu sudeći i vrlo stručan čovjek, zaključismo (i ne samo mi) po završetku susreta s Tihomirom Oreškovićem. Njegova iseljenička povijest i “drugi pogled” kojeg posjeduje, blizak je i Hrvatima u Berlinu pa njihova potpora premijerovu radu, u svakom pogledu, sasvim sigurno neće izostati.

066

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments