IMA LI SVJETLA NA KRAJU TUNELA

Autorica teksta odnedavno je stanovnica Berlina i u potrazi je za odgovarajućim zaposlenjem. Rođena je u Vinkovicima 1990. godine. Diplomirala na studiju za odnose s javnošću i medije. Pored hrvatskog jezika govori i engleski, njemački i talijanski. /Uredništvo/

piše: Ana Mišić
053Berlin
/ Ogranak HDZ-a „Stjepan Radić“ organizirao je tribinu i susret sa Željkom Glasnovićem, saborskim zastupnikom iz Hrvatske koji predstavljaju Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Tema tribine trebala je biti: Hrvatska politika prema Hrvatima u dijaspori: uključenje u ekonomski i društveni razvoj Hrvatske, važnost  novog Zakona o lustraciji, Zakon o primitku u hrvatsko državljanstvo za iseljene Hrvate, glasovanje iseljenih Hrvata na Izborima u Republici Hrvatskoj i dr.“

Posjećenost tribine bila je iznenađujuća velika, ljude koji iz različitih razloga nisu više stanovnici Hrvatske zanimalo je kako se i oni mogu uključiti u ekonomski i društveni razvoj Hrvatske.

Iako se radi o osobi bogatog životnog i vojnog iskustva govor odnosno gostovanje saborskog zastupnika nije oduševilo sve prisutne.

Neki od posjetitelja došli su ne tako davno u Berlin i razlog svog dolaska pokušavaju opravdati činjenicom da nisu dobili odgovore na pitanja koji se tiču njih, njihove obitelji, djece i njihove budućnosti u Republici Hrvatskoj. Odgovore su pokušali potražiti i te večeri prilikom gostovanja gospodina Glasnovića ali bezuspješno. Pitanja kao što su: što je s budućnosti mladih, kako Hrvati izvan Hrvatske mogu pomoći Hrvatskoj, što je s glasačkim tijelom dijaspore i druga pitanja ostala su bez odgovora.

Uz svo poštovanje prema povijesti i Republici Hrvatskoj, ratu koji je razorio mnoge domove, patnjama naših predaka neke stvari će uvijek biti i trebaju biti dio prošlosti koje se svakako trebamo s ponosom prisjećati ali ne biti i opterećeni. Ta grana zato se i naziva povijest odnosno prošla zbilja. Netom održani susret trebao je poslati poruku nade i budućnosti, poruku svijetla na kraju tunela i odgovore na brojne upite sudionika susreta.

Dati nekome povjerenje da predstavlja glas naroda u jednoj republici ne znači samo očekivati da će isti izaći na izbore kada je to potrebno i kada se to od nas očekuje nego biti u stalnom kontaktu s narodom, pozorno slušati i prenositi poruke i zabrinutost naroda te biti na usluzi tom narodu.

Budućnost suradnje ne postoji ako je jedna strana odnosa ostala u povijesti a druga je u sadašnjosti/budućnosti.

Samo ponosni na prošlost, poštujući tradiciju gradimo budućnost jer jedan korak naprijed a u natrag dva ne vode prema naprijed, ne vode prema izlazu iz mračnog tunela koji je Hrvatskoj i Hrvatima u ovim vremenima itekako potreban.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
10 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Na kraju tunela danju uvjek ima svjetla,samo je pitanje kada će ga dostići,hrvatska politika.

Meni se ne omogućava,da izlazim više puta ni u komentarima.Sigurno bi rekao uvjek po nešto više korisnoga.
Ja baš nebi dao ruku u vatru,ni za Sonju ni za pokojnog Emila vjerojatno ni oni za mene i ako smo si prijatelji na feisu.
Nije na nama da na ovaj način piskaranjem u komentarima osuđivamo i optužujemo jedni druge.

Što se lustracije tiče,pitanje je gdi je kraj pretjerivanja.Kako nebi za budućnost uništili sami sebe.

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

Sonja Breljak izbjeglica pametuje hrvatskim domoljubima

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

Sram vas bilo , da ne zelite nista cuti o lustraciji

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

Dosli set provocirati generala Glasnovica !

Anto Balic
Anto Balic
8 years ago

Stidite se udbasi Emila Cipra

Ivana Jolic
Ivana Jolic
8 years ago

Dokle god budemo gledali na stvari “svako kroz svoje očale”…nema nama boljega…dobro je ministrica Bernardica J. rekla:”samo nam dragi Bog može pomoći, a ja ću dodati, da nam pamet prosvijetli.

Živi i zdravi bili!

Slavonka
Slavonka
8 years ago

Zašto biste se, Ivana, uopće morali slagati s osvrtom autorice teksta?Ona je samo pisanom riječju iznijela svoje VIĐENJE i DOŽIVLJAJ tribine kojoj je nazočila. A na to ima potpuno PRAVO.Svako od nas na iste stvari gleda kroz drugačije naočale.
S poštovanjem!
Slavonka

Josip Mayer
Josip Mayer
8 years ago

Ana imate pravo.. Samo ponosni na prošlost, poštujući tradiciju gradimo budućnost jer jedan korak naprijed a u natrag dva ne vode prema naprijed, ne vode prema izlazu iz mračnog tunela koji je Hrvatskoj i Hrvatima u ovim vremenima itekako potreban. U mjesto da nas pitaju kako,oni nam već godinama prodaju maglu,takove stvari troše nam radnu energiju,ali i državu košta financija..U mjestoi..Da se stvori od dijasporske znanosti,i radnih iskustva meneđera i drugih društvenih i poslovnih uspješni ljudi u dijaspori nešto novo.Koji bi recimo primjera radi. Us put pronalazili i dovodili ulagače u Hrvatsku a na drugu stranu savjetovali i povezivali bi,.Nešto… Read more »

Ivana Jolic
Ivana Jolic
8 years ago

Poštovana,

šteta da niste čuli što je hrvatski zastupnik u Saboru, g. Glasnović govorio na tribini. “Jedno je slušati, a drugo je čuti”.
Kad se poklope ta dva glagola, onda imate kompletan dojam.
S Vašim osvrtom na spomenutu tribinu u organizaciji HDZ-a u Berlinu se ne slažem.

S poštovanjem,
I.Jolić