GRAD GOSPE OD OTOKA

MOJE RAZGLEDNICE: SOLIN

tekst i foto: Marijana Šundov
Solin 1Gospe od Otoka…riječi kao iz neke legende i doista legenda se na tom svetom mjestu na posebnom otoku isprepliće i sa poviješću i sadašnjošću.

A, priča kaže kako na otoku koji okružuje zeleno-modra rijeka Jadro nedaleko ruševina antičke Salone hrvatski knezovi izgradiše jedno od svojih prvih naselja.

Bilo je to naselje, prema danskom arheologu Ejnaru Dyggveu, okruženo nasipima, utvrđeno zidovima od pletenog pruća i drva.

Nekih tristotinjak godina poslije u X. stoljeću kada je Hrvatska već kraljevstvo na istom ovom riječnom otoku kraljica Jelena sagradila je, ne jednu nego dvije crkve, prvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji, a drugu svetom Stjepanu.

Solin 3 (1)U zapisima splitskog kroničara Tome Arhiđakona navodi se kako su se u predvorju crkve svetog Stjepana pokapali hrvatski kraljevi.

Pored Kronika Tome Arhiđakona i u drugim srednjovjekovnim dokumentima spominju se ove dvije crkve. Međutim prava potvrda o postojanju crkava i grobnica narodnih vladara dogodila se u ljeto 1898. kada se prilikom kopanja temelja zvonika sadašnje župne crkve iskopalo stare temelje. Otkopani su temelji cijele crkve, ali i kameni ostaci natpisa.

I to ne bilo kakvog natpisa – u kamenu urezana slova osvijetlila su tamu prošlosti i spojila karike u rodoslovlju hrvatskih vladara dinastije Trpimirovića. Ovom posebnom događaju otkrića ostataka sarkofaga je bio nazočan don Frane Bulić koji je od devedeset komadića kamena uklesanih na latinskom jeziku sastavio zapis:

U OVOM GROBU POČIVA SLAVNA JELENA. ONA JE BILA ŽENA KRALJA MIHAJLA, A MAJKA KRALJA STJEPANA, I VLADALA JE KRALJEVSTVOM. PREMINULA JE U MIRU 8. LISTOPADA. OVDJE JE BILA SAHRANJENA 976. GODINE OD UTJELOVLJENA GOSPODNJEG 4. INDIKCIJE, 5. MJESEČEVOG CIKLA, 17. EPAKTE, 5. SUNČEVA CIKLA, 5. DANA KOJI PADA SA 6. ZA ŽIVOTA MAJKOM KRALJEVSTVA POSTADE I MAJKOM SIROTA I ZAŠTITNICOM UDOVICA. OVAMO POGLEDAJ ČOVJEČE PA RECI: BOŽE, SMILUJ JOJ SE DUŠI.

Kraljica koja je bila majka siročadi i zaštitnica udovica…ima li ljepšeg sjećanja na jednu kraljicu. I da – ostala je slavna jedna od rijetkih hrvatskih kraljica čije ime znamo.

Solin 4Još se jedan hrvatski kralj vezuje za Solin – Dmitar Zvonimir, moćni ban koji nasljeđuje Petra Krešimira IV. Zvonimir se okrunio u solinskoj crkvi svetih Petra i Mojsija. Legenda kaže kako je Zvonimir podlo ubijen, a na samrti je prokleo Hrvate da narednih tisuću godina nemaju vladara svoje krvi.

I spominjanje prvi put u povijesti hrvatskog imena ponovo je vezano za Solin, točnije Rižinice, benediktinski samostan nedaleko crkve u kojoj se krunio Zvonimir. U povelji iz 852. se spominje knez Trpimir i kako je opskrbio samostan. To je ujedno i prva sačuvana isprava hrvatskih vladara. Za povijest iznimno važna jer svjedoči o Trpimiru –  „pomoću Božjom knezom Hrvata“ (iuvatus munere divino dux Croatorum), a svoju zemlju knez naziva naziva regnum Croatorum. Ovaj naziv, premda bi se mogao doslovno prevesti kao „kraljevstvo Hrvata“, točnije je kako u to doba označava zemlju nad kojom vladaju Hrvati.

Otkriven je i kameni ulomak sa imenom kneza Trpimira. Jedan je zemljoradnik našao odlomak s natpisom “pro duce Trepim(ero)” i donio ga 1891. don Frani Buliću. Po nađenim ulomcima naš svestrani don Frane Bulić je rekonstruirao veći natpis: “Za kneza Trpimira prikažite Kristu molitvu u strahopoštovanju prignuvši glavu”.

I tako pored ruševina drevne Salone Hrvati sagradiše svoj grad. Grad koji stoji i dan danas, a drevna Salona čeka nekog novog don Franu Bulića kako bi otkrila svoje tajne. Jer većina Salone ne leži ispod Solina kako je to slučaj sa drugim gradovima.

Solin 5Otok – Gospin otok i danas ima svoje crkve, nakon svakog rušenja nove su građene. Sadašnja je posvećena Kraljici Hrvata znate i kojoj kraljici – svetoj Mariji Bogorodici. Najstarije je to hrvatsko marijansko svetište, a diljem svijeta postalo je poznato kada je Papa Putnik Ivan Pavao II. 1998. ga posjetio i otpjevao upravo pjesmu „Rajska Djevo kraljice Hrvata“.

Rijekom Jadro danas plivaju labudovi, a Gospin otok spojen je mostićima. Solin je grad posebne ljepote i veličanstvene povijesti koji svakako treba posjetiti. Zastati …diviti se ljepoti mora i rijeke, kamenu i maslini i prisjetiti se kako život ovdje nije stao tisućljećima.

Često odem do Solina, do Gospine crkve na Otoku u kojoj je replika Jelenina sarkofaga i pomolim se za sve dobre žene i za Jelenu kraljicu sirota.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments