DIJAMANT NA PRSTU KRIJEPOSTI

Kada ostaneš sam…

piše: Marija Kukić
„Halo! Halo!“
javio se nepoznati muški glas. „Jeste li spremni ostatak života  provesti i novu stranicu  života započeti  s novim,  vitalnim muškarcem?“

Nemam ispis  dolazećih telefonskih poziva i ne znam tko me je i otkuda zvao. Nisam prepoznala ni glas, ali sam točno u minutu i sekundu  zapisala vrijeme poziva, te pozive primljene prije i poslije ovog zvanja. Moja reakcija toga trenutka bila je:

„Sram te bilo! Sad ću nazvati svog operatera, a potom i policiju. Srami se…!“

Poklopila sam slušalicu vidno uznemirena i potresena ovim pozivom. Nazvala sam svog operatera, ispričala što mi se dogodilo i zamolila da mi kažu broj s kojega je poziv upućen. Pitala sam što mi je činiti.

Sama sam u kući. U potkrovlju su mi kći, unuk i zet, ali … Ne želim da mi neki neznanci remete moj mir.

Odgovor je glasio:

„Da, to je uznemiravanje i remećenje Vašeg mira, jedna vrsta psihičkog zlostavljanja. No, mi  Vam ne smijemo dati broj s kojega ste zvani, ali ako želite, možete slučaj prijaviti. Potrebite podatke tada ćemo dati policiji.“

Nakon dugotrajnog razmišljanja i razgovora s mojom djecom, ipak sam odlučila: „Za sada miruj! Ako se ponovi taj, takav ili sličan poziv, onda poduzmi odgovarajuće korake!“

Poziv se više nije ponovio.

Zašto ovo pišem? Potaknuta sam i dirnuta  tekstom Tko je čiji član…  Sonje Breljak,  glavne urednice našeg Glasa. Znam kako se osjeća, što sve proživljava i kako  uznemiravajuće djeluje kada ti netko nepoznati, neki ‘lažnjak’, a često i netko poznati unese nelagodu i nemir  u  život.

Osobito je teško kada ostaneš sam. Zar osoba koja je sama u kući  mora stalno biti pod ključem zato što se plaši da (ovoga puta poznata) muška osoba ne pozvoni na ulaznim vratima ili nepozvana uđe u kuću?

Ja ne želim nikakve možebitne glasine  o sebi jer nikada nisam dozvolila,  ni za života moga muža, da netko prstom upire u mene ili  da govori da živim nečasnim i nemoralnim životom. Zbog sebe, zbog  uspomene na preminulog supruga, zbog mojih kćeri, unučadi, zbog svih osoba koje mi nešto znače u životu i do kojih mi je beskrajno stalo.

„Dužnost prema samome sebi sastoji se u tome da čovjek očuva ljudsko dostojanstvo u vlastitoj osobi.“   (Kant)

Svjesna sam da imam (ne baš) stotinu mana (Uostalom i ja samo čovjek!), ali ne može mi i ne smije nitko reći da živim nečasnim, nemoralnim životom. Svaka takva objeda otvara u meni nepregledni ocean boli i tuge.

„O moralu znam samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno ono poslije čega se osjećate loše.“   (Hemingway)

A ja se želim dobro, zapravo izvrsno osjećati. I časno i pošteno živjeti. Jer kako reče Voltaire:

„Čast je dijamant na prstu krijeposti.“

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments