ODLAZAK

tekst i foto: Nataša Pecić-Janković

db8346e4-1ef2-47e8-bcfd-f1f41d10e5c8Biti zadovoljan s onim što imaš… to je nama koji živimo u Hrvatskoj glavna uzrečica.

Ne mogu biti zadovoljna jer nemam ništa …pola duše, pola srca. Zavide samo zbog vanjskog izgleda a unutra tonem, gušim se…

Ipak, kada izađem na sunce stavim i taj osmijeh na lice jer ljudi su zlobni, kažu:  “Vidi, kako može biti sretna?” A ne znaju što se događa u moja četiri hladna zida …koliko suza, koliko patnje, nemira, neprospavanih noći…

Moji su koferi opet spremni.

Preteško je kada čovjek mora odlaziti iz mjesta u mjesto tražeći posao samo da bi preživio.

Teško upoznajem ljude, čak štoviše, bježim od ljudi…jedino se sigurno osjećam u svojoj samoći. Bojim se upoznavanja jer znam da neću dugo biti na jednom mjestu …samo par pravih prijatelja.

Sjedim na terasi stana posljednji puta. Pogledom pokušavam zapamtiti što više detalja …susjedne zgrade, balkone … kajsiju, tek procvjetale tulipane, pa čak i susjedove mačke… taj spokoj, taj mir u kojemu sam provodila dan za danom. Šest mjeseci točno.

f3d4f854-5a8e-48af-b205-aae4c874df0eStan je u centru grada tako da sam se znala Mesićevom, pa Horvatovom spustiti do Samostana koji je tik uz Savu, meni moćnu i vrlo dragu rijeku. Sjedila bi i gledala u nju satima, odmarala duh i tijelo. Prošetala po šetnici, laganim korakom, ponekada sklopila oči i zastala da zapamtim zvukove rijeke. Popela se uza sube pred kraj “keja” pa na Korzo, popularno šetalište …kuće Brlićevih, pa do fontane popularno nazvane “Maslačak” te bi se Širokom ulicom spustila natrag u stan.

Zatvaram vrata posljednji puta, ostavljam  uspomene na posebne ljude koji su mi dolazili i kojih više nema. Žao mi je ali tako je moralo biti. Možda jednoga dana osjete da ih trebam i saznaju da su to bili dani moje najveće oskudice, ali i sreće.

Zatvaram kapiju, podižem pogled na ploču na kojoj piše da su se u toj kući rodili braća Pilar. Preko ceste, naša od milja zvana “mala crkva”… pogledam u toranj i tiho prozborim: “Oh, kako će mi nedostajati ti udarci u zvono”. Još jedan pogled u veliku drvenu kapiju s mjedenom ručkom ..i zbogom!

Odlazim, možda na bolje, a možda na lošije mjesto, to sada ne znam. Ostaju sjećanja, koja mi bude nadu. Postoje osobe kojih ću se sjećati po njihovoj dobroti i pokušajima da mi pomognu. Nisu ni svjesni da su mi puno pomogli samo svojim postojanjem i prisutnosti u mojoj samoći…Hvala im od srca!

Dalje moram sama jer tu vrstu bola čovjek mora najprije riješiti sam sa sobom. Zbogom…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nataša
Nataša
8 years ago

Hvala svima na lijepim rijecima podrške i pozivu na susret,drago bi mi uistino bilo da Vas sve upoznam,ali daleko sam..ali nikada neću reći nikada…možda..jednom..

Karmen
Karmen
8 years ago

Evo mi “nove” da se najdemo u Berlinu na kavi?
Pa zar ne vidite da je Berlin procvijetao od kada smo MI tu?

ana misic
ana misic
8 years ago

Jako lijep tekst. Mogu se iscitati vase emocije i sve kroz sto ste prolazili tijekom boravka ali i odlaska iz grada. Ja sam također u Berlinu ni 2mj, dosla sam iz Zagreba. Tesko je, puno emocija, posjet roditelja i njihov odlazak….Kao sto kazete idem na mjesto koje je mozda bolje ali mozda i ne, ali zivot je takav. Svaki dan iznova nam daje zadatke i prepreke preko kojih trebamo preci. Mozda je upravo to ono zbog cega postajemo snazniji i hrabriji. Lijep pozdrav!