IZNENAĐENJE

U netom prošlu subotu ne bijah u Berlinu. Promocija knjige “Ono malo duše” odvede me do Wiesbadena, do tamošnje Hrvatske kulturne zajednice čiji mi članovi bijahu izvanredni domaćini. E, dok ja boravim tako u pokrajni Hessen, u Berlinu se događa još jedna važna stvar. U Hrvatskoj zajednici Berlin u tajnosti pripremaju iznenađenje za svoje dugogodišnje članove,  Maru i Branka Kordića… Eto, vidi, a ja nisam u Berlinu da to zabilježim tekstom i slikom! Nisam ja, ali jeste netko drugi!

tekst: Elizabeta Kopić
foto: Dragan Kopić   …foto album
13073160_10206669472563953_31698183_oBerlin/
U dvorani su  se  okupljali već od 18 sati, kako članovi tako i pozvani gosti.
Na pozornici su bili Damir  Kozarić  i Darko Kordić, sin Mare i Branka.

Na jednom stolu piše: Obitelj Kordić.

Folklorna grupa obučena u narodne nošnje bunjevačkog kraja već je spremna za nastup.

Mira Kiš, predsjednica Hrvatske zajednice, već polako uzbuđena, dala je do znanja svima da ono što su pripremili treba biti – iznenađenje za Maru i Branka!

Nešto oko pola osam kći Elizabeta javlja bratu Darku da su roditelji krenuli od kuće.

Dok su tražili “parkplatz” u dvorani je ugašeno svjetlo i nastala je tišina za koju se brinula Mira Kiš.

13091608_10206669472123942_2088302679_oMara i Branko trebali su “pomoći tu večer u kuhinji”. Tako im je rečeno, bolje reći, zamoljeni su doći i pomoći, ne znajući i ne sluteći što se sprema u prostorijama Hrvatske zajednice.

Po njihovom ulasku u prostoriju koje je bila mračna (Mara ulazi na štakama) upalilo se svjetlo i svi prisutni su u isti glas povikali: “Iznenađenje!!!”

Mira Kiš ih je srdačno pozdravila. Stali su kod stola gdje je pisalo “Obitelj Kordić” ali uzbuđenje i iznenađenje ostavili su ih bez riječi i daha.

13073045_10206669393841985_1785810742_oNa pozornici: Lički običaj-prosidba djevojke koja je završila ličkim pjesmama i bećarcima koje je vodila Đurđa Brozičević.

Po završetku, izvođači su došli pred stol obitelji Kordić i zajednički, uz tamburaše Hrvatske zajednice, pjevali bećarac u kojemu su prikazali koliko su Mara i Branko doprinijeli u radu Hrvatske zajednice (članovi od 1995. op.u.) i kako će im nedostajati jer su se nakon dugo godina odlučili vratiti u svoju rodnu Liku.

Veselju i uzbuđenju nije bilo kraja.

13062568_10206669472363948_1765250557_oPrimili su poklon i buket ruža što su im predali predsjednica Mira Kiš i dopredsjednik Ivan Vidović.

Na pozornicu su stupili Kornelija i Damir Kozarić i Darko Kordić.

Osim članova Hrvatske zajednice gosti su bili i predstavnici SD Croatije Berlin i Zavičajnog kluba Brođani Berlin.

SD Croatia je Branku darovala dres na kojemu piše “Kordić” i broj 70. (Toliko će godina, naime, uskoro napuniti naš povratnik! op.u.).

-Sretan povratak! – veli i uredništvo Hrvatskoga glasa Berlin. I na izvrsnom izvještaju o ovom “iznenađenju” u Hrvatskoj zajednici kojeg, vjerujte, ni za mrvicu nije bilo potrebe popravljati, zahvaljujemo Elizabeti Kopić, našoj neumornoj i dragoj Brođanki s više od četiri decenije iseljeničkog staža koja je jako dobro mogla razumjeti, osjetiti i opisati “iznenađenje” i uzbuđenje povratnika.  Na fotografijama (i ne po prvi puta) zahvaljujemo Draganu Kopiću.

foto album: Iznenađenje u Hrvatskoj zajednice Berlin

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slavonka
Slavonka
8 years ago

Znam da su ove drage ljude, osim poklona,mnogo više obradovali oni duhovni darovi koje ste im vi, dragi hrvatski Berlinčani, otvorenog srca te večeri priredili. O, da je više ovakvih divnih rastanaka!
Elizabeta, Dragane, hvala na ovom lijepom prilogu!

Kopic Elizabeta
Kopic Elizabeta
8 years ago

Posebno priznanje i čestitke zaslužili su izvođači ličkog običaja-prosidba jer imali su vremena samo za dvije probe a tako lijepo nam dočarali taj običaj.

BRAVO!