SPALA KNJIGA NA DVA SLOVA

U NJEMAČKOJ METROPOLI OTVOREN ZELENI  TJEDAN, SAJAM PREHRANE NA KOJEMU SE PREDSTAVLJA  I  HRVATSKA
piše: Sonja Breljak
Berlin/ –Cijeli svijet u gostima!, tako glase  prve  rečenice njemačkih vijesti o tome kako je otvoren  Zeleni tjedan, desetodnevni, tradicionalni Sajam poljoprivrednih proizvoda i prehrane. Ovaj, prema procjenama, najveći sajam takve vrste u svijetu, i ove je godine dočekao posjetitelje prepunih štandova iza kojih je oko 1500 izlagača iz pedesetak zemalja širom svijeta. Šareno, mirisno, egzotično, blisko, poznato, prvi puta viđeno, ljuto, slatko, kiselo …sve se izmiješalo i ispreplelo na ovoj ogromnoj trpezi s koje će narednih dana sve to kušati  više stotina tisuća  posjetitelja.
I Hrvatska je i ove godine sudionik i izlagač na Zelenom tjednu.
Prvoga radnoga dana, u ranim jutarnjim satima, prije nego su otvorena  sajamska vrata široj publici, hrvatski izložbeni postav  posjetila je Ilse Aigner, njemačka ministrica poljoprivrede. Uz znatnu medijsku pozornost, njemačka ministrica se kratko zadržala  kraj izložbenog  prostora naše države gdje ju je dočekao hrvatski ministar Petar Čobanković, predstavnici  Hrvatske gospodarske komore te ovogodišnji izlagači. Ministrica je poželjela dobrodošlicu Hrvatima, kušala šljivovicu, te nazdravila, naučivši hrvatsku riječ “Hvala!” pa se zaputila u dalji obilazak izloga hrane i poljoprivrednih proizvoda iz cijeloga svijeta.
A nama ostade pogledati što to Hrvatska ove godine predstavlja na Zelenom tjednu.
Za pregled nam nije trebalo puno vremena. Ovogodišnji sudionici već su nam od prije poznati.
A sav komentar može stati u rečenicu:- Spala knjiga na dva slova!
Naime, na Zelenom tjednu 2011. u Berlinu ove godine su Dalmatino, trgovina hrvatskim proizvodima iz Berlina koju snabdijeva Export-import Petra  Budimira iz Bad Homburga te Goran Đanić vlasnik Obrta za  tradicionalnu  proizvodnju rakije i drugih alkoholnih pića iz Podgorača.
No najprije o organizaciji i izlasku hrvatskih gospodarstvenika na Zeleni tjedan upitasmo ministra Čobankovića:
Meni je ovo četvrti puta da sam ovdje, tri puta u prvom i evo sad u drugom mandatu kao ministar poljoprivrede. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska  gospodarska komora skupa nastupaju na sajmovima, imamo potpisan određeni sporazum o sufinanciranju izlaska hrvatskih gospodarstvenika na  privredno-prehrambene i vinarske sajmove i sukladno tome sufinanciramo dolazak gospodarstvenika na ove sajmove …veli nam ministar  Čobanaković a mi upitasmo:
– Koga imamo ove godine ovdje? Tko nas predstavlja?

Da vam budem iskren ne znam koga imamo ove godine ovdje, tek sam stigao, kaže nam ministar Čobanković  priupitavši okolo suradnike:-Koga imamo ovdje …?! /!!!/ Standardno. Koliko vidim gospodin Đanić je tu. Ima tu i Kraša. Ponudili smo ministrici bajadere a od Đanića i rakiju i orahovac ..
-Obećali ste prije koju godinu na Zelenom tjednu, pravu ofenzivu? A od toga nikada ništa!
E, da je situacija ostala kao 2006. ili 2007. godine, sada bi ovdje imali jači i bogatiji štand. Na žalost i Hrvatsku je zahvatila kriza. I gospodarstvenike je zahvatila kriza pa vode računa o smanjenju troškova i o smanjenju izlazaka na ove manifestacije jer bez obzira na  naše sufinanciranje i plaćanje ovog prostora ipak su značajni troškovi za svakoga tko ovamo dolazi.
–U čemu je onda opravdanost troškova dolaska u Berlin?
Mislim da Hrvatska mora biti nazočna jer je to jedna od najznačajnijih manifestacija a  ima i značajnu političku komponentu , jučer smo bili na panelu o ulaganjima u jugoistočnu Europu, a u subotu je i značajan forum  oko 45 ministara iz  cijelog svijeta.
-Na štandu je samo piće i alkohol. Imamo li mi još nešto drugo za pokazati?
Nekad  smo imali i druge proizvođače ali na žalost naše najveće tvtke, Podravku, Agrokor, Vindiju, nismo uspjeli animirati.
-Zašto  nemaju interes?
To morate njih pitati! Imali smo jedno vrijeme ekspanziju u broju izlagača ali evo sad je malo drukčije vrijeme i pazi se na svaku kunu.
-Ovdje nema  poljoprivrednih, prehrambenih proizvoda. Kako ćemo se dogodine predstaviti, isto ovako?
Nije baš da nema …Vidjet ćemo …Nemojte vi brkati dvije stvari. Nije uloga ministarstva da  vrši i predstavlja proizvode nego da gospodarstvenicima otvori prostor a  da li će oni imati interes ili ne, gospodo draga, to je njihova stvar.  Tko ima interes –ima, tko nema – nema!   I nemojte očekivati od nas da kažemo, na godinu će biti 40 ili 20 tvrtki. To ćemo vidjeti ali sigurno ćemo biti ti koji ćemo raditi da osiguramo adekvatan prostor. Bude li interesa nastojat ćemo dobiti veći prostor. Ukoliko nema, bit će ovakav kakav je. Nema animiranja. Animiranje je jedino da pitamo da  li imaju želju i interes, ako nemaju šta bi ih animirao. Ako imaju onda neka iskoriste priliku koju im pružamo, bio je rezolutan …a možda pomalo i ljut radi naših pitanja …ministar Čobanković.
-Ministar Čobanković kaže da naši prehrambeni gospodarstvenici nemaju interesa za ovakav sajam. Je li to istina!-pitamo dalje Rajka Ružićku, pomoćnika direktora sektora poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK.
Njemačka je važno tržište. Prošla godina je za hrvatske kompanije bila teška, financijski loša i pretpostavljm da je to razlog što  nisu spremne za veća ulaganja i sudjelovanje na ovakvom sajmu. Tvrtke sazrijevaju, pokrivaju tržišta koja su im bliža, koja poznaju. Njemačka će to biti, no to je skupo tržište, velika je konkurencija.
Troškvi štanda?
-Ne znam ih na pamet, pošaljite mi upit emailom?/!!!/
-Planovi?
-Mi ćemo motivirati naše tvtke da izlaze na tržište i ja se nadam da će  ih dogodine biti više.

-Kako motivirati ?
Razgovorima, prezentacijama tržišta, pomaganjem u tražanje partnera.
-Činite li to i inače; naime ministar je upravo rekao … „nema animacije tko hoće- hoće, tko neće- neće?
Naravno,  mi kao HGK  smo tu da predstvimo i prezentiramo tržište. Mi preuzimamo i dobar dio troškova kod ovakvih prezentacija ali i izlagači imaju troškove puta i smještaja a danas se pazi na svaku kunu. Ovaj sajam je interesantan ali dok kompanije nemaju količinu, kvalitet i marketing, ne usuđuju se ući na tržište …kaže Ružička a mi se zaputismo pitati našeg jedinog izlagača z Hrvatske  i jedinog iz Njemačke, otkud  kod njih ipak interes za berlinski Zeleni tjedan, koji svi drugi …tvrde nam odgovorni …nemaju!
Izlažemo sve  što je uvozivo iz Hrvatske za njemačko tržište. Petu godinu sam na ovom sajmu.  Ovom prigodom  sam se bazirao na Badel, Dubrovačke podrume i Marasku. Nijemci naše proizvode najviše kušaju po hrvatskim restoranima koje  mi snabdjevamo. U većem  broju ljudi  i poslije Zelenog tjedna potraže našu trgovinu u Berlinu. Najviše se traži rakija. A popularna je i vegeta …rekao nam je Mario Konta, vlasnik trgovine Dalmatino koji na desetak dana,  s ponudom iz trgovine u Dominicus Strasse,  „preseli“ na izložbeni prostor Zelenog  tjedna.
Drugi izlagač iz naslovnice „spala knjiga na dva slova“ je isto tako, poput Dalmatina uporni, Goran Đanić iz Podgorača.
-Što izlažete?
–  Šljivovicu, viljemovku, orahovac, višnjevac, Juliju- novo piće i kruškovac. Vrlo nam je bitno da smo na ovom sajmu.
-Iz kojih razloga?
Zato što je to jedan od najboljih takvih sajmova u svijetu, obilazimo dosta sajmova ali ovaj nam je  najbolji, ovdje smo pet godina. Imamo interesa za ovaj sajam, očekujemo da će uskoro nestati granice, smatramo da se treba pripremiti za to vrijeme, biti prepoznatljiv a i gosti iz Njemačke koji dolaze kao turisti, mogu nas pronaći, stvaramo jedan brend i na tome radimo desetak godina. Nakon Zelenog tjedna imamo povećan broj zanimanja  u vrijeme ljetne sezone, to želimo, važno nam je da budemo prepoznati kod turista iz Njemačke. Apsolutno spremni za Europu nismo ali se spremamo. Krajem godine puštamo u rad drugu destileriju. Mi u Hrvatskoj imamo najbolje voće na svijetu ali ako nema odgovarajuće tehnologije onda se to sve upropaštava. Imamo modernu njemačku tehnologiju a do kraja godine, s drugom destilerijom bit ćemo potpuno spremni za plasiranje u Europu. Već sada izvozimo 38 posto proizvodnje. Imamo 11 zaposlenih, predstavništva u Osijeku, Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci, destileriju u Podgoraču kraj Našica, snabdjevamo preko 300 dućana i 200 restorana, imamo organiziranu distribuciju, oko 50 kooperanata od kojih kupujemo voće …nabraja nam Đanić.
Mora se ulagati, alkoholna pića ne možemo oglašavati, ovo nam je vid marketinga, zato imamo interesa za ovaj sajam …rekao nam je Goran Đanić.
Svaka čast trudu i upornosti trgovine Dalmatino iz Berlina  i Gorana Đanića iz Podgorača, no hrvatska ponuda svedena na rakiju, liker i vino, fete paškog sira i po koju bajaderu  ne čini se nipošto kao dugo, više godina obećavana ofanziva hrvatske prehrambene industrije.
Gdje su hrvatski poljoprivrednici i proizvođači hrane? I je li točno da nemaju ni malo interesa za ponuđeni besplatni svjetski izlog u Berlinu? I što radi Hrvatska poljoprivredna komora? Naš Zeleni izlog u Berlinu  skoro je prazan. Znaju li to hrvatski poljoprivrednici i proizvođači hrane?!  Ili nas nije ni briga, po onoj …ko hoće – hoće, ko neće –neće!?

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] kolumnu Sonje Breljak „Spala knjiga na dva slova“ objavljenu u Hrvatskom glasu Berlin 22. siječnja ove godine, reagiralo je resorno Ministarstvo. […]

Josip Mayer
13 years ago

Postovana gospodjo Sonja Breljak Jos ni jedan znanstvenik ni knjizevnik nije napisao ni jednu jedinu recenicu kuda li cijelo stivo ili cak cijelu knjigu sa jednim jedinim slovom. Slicno ne mogu ni ja samo sa jednom ili dvije rijeci ostaviti pa maker se to vidjelo poput traga ako se vec ideja ne obistini za sobom. Bojim se da od toga svega gospodarstvenoga pa i zelenoga nece biti puno koristi dokle se konzularno uz domace i gospodarski ne ukljuce pravi vec iskusni prakticni iseljenicki menedjeri koji su rodjeni u ovoj demokradskoj vec moderno razvijenoj zemlji a zove se Njemacka ujedno znaju… Read more »