PRIZNANJA ZASLUŽNI

piše: Sonja Breljak
144Slavonski Brod-Berlin/
Sigurno ste već pročitali vijest kako će u povodu skorog Dana grada,  između ostalih i Zavičajni klub “Brođani” Berlin e. V. primiti priznanje  u Slavonskom Brodu. Odluka je to Gradskog vijeće Slavonskog Broda koje je potvrdilo kandidate što ih je izabrao Odbor za nagrade i priznanja. Na listi nije previše izabranih, po jedan za počasnog građanina i za životno djelo te po pet za Grb Grada i Štit Berislavića.

Zavičajni klub “Brođani” Berlin e.V. primit će 16. 05. 2016. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu, Grb Grada Slavonskog Broda, javno priznanje za “dugogodišnji kontinuirani stvaralački rad i zalaganje, trajno prijateljstvo, osobitu moralnu potporu te pomoć i sudjelovanje u osobito vrijednim projektima, programima i poslovima za razvoj i opće dobro grada i građana Slavonskog Broda,  koje se „dodjeljuje  fizičkim i pravnim osobama iz zemlje i inozemstva koje su posebice pridonijele boljitku Slavonskog Broda, njegovom ugledu u zemlji ili svijetu.“

Ispod prijedloga “Brođana” za ovo priznanje stoji i ime predlagatelja: Hrvatski glas Berlin.

E, da, učinismo to s punim pravom nekog tko prati i poznaje rad ovog udruženja bolje od ikoga u Hrvatskoj, Njemačkoj ili drugdje. Lijepo je čuti da i drugi drže do toga i da se naš prijedlog uvažio.

Naš prijedlog smo Odboru za javna priznanje i nagrade u Slavonskom Brodu, uputili 12.03.2016. i obrazložili ga sljedećim riječima:

Za Grb Grada Slavonskog Broda predlažemo humanitarno udruženje Zavičajni klub Brođani e.V iz Berlina.

034Ovo udruženje je jedinstveno u Berlinu, Njemačkoj i Europi.

Ove godine obilježavaju 25-tu obljetnicu humanitarnog djelovanja. Počeli su u ratno vrijeme, prikupljanjem svakovrsne pomoći potrebne rodnome gradu i domovini. Tad počeli i nisu se sve do danas zaustavili.

O sebi znaju skromno reći: „U milijunskom Berlinu mi smo mala grupa ljudi, koji su u sebi sačuvali uspomenu na rodni grad. To je Slavonski Brod u Hrvatskoj. Raznim aktivnostima pokušavamo tu povezanost podijeliti sa drugima i prenijeti naša sjećanja na iduće generacije. Pomažemo i pomagat ćemo i u buduće ljudima u nevolji i svugdje tamo gdje je naša skromna pomoć dobrodošla.“

A njihova pomoć nije skromna ni mala. Tu su već dvije i pol decenije za sve koji su u nevolji: bolesnu djecu na liječenju u Berlinu, Brođane kojima zatreba pomoć, Zlatnom Cekinu u Brodu stalna su moralna i financijska potpora, sa Socijalnom službom u Brodu uvijek u kontaktu kod pomoći potrebnima, reagiraju na hitne pozive za pomoć socijalno i zdravstveno ugroženih u Brodu i šire. 

Novac kojim pomažu zarade vlastitim rukama. Organiziraju u Berlinu dvije godišnje velike zabave („Slavonijo u srcu te nosim“ i „Veseli se Posavino“)  sudjeluju na raznim štandovima, prodajom hrvatskih specijaliteta prikupljaju sredstva za pomoć potrebnima.

Kad smo nedavno posjetili Slavonski Brod, sa zanimanjem smo potražili samostojeće natpise ulica koje kao malo koji grad u Hrvatskoj ima Slavonski Brod jer su i njih za svoj grad u Berlinu naručili i nabavili te u rodni grad prevezli berlinski Brođani. A posjetili smo i „Zlatni cekin“ čiji voditelj fra Ilija Jerković za suradnju s Brođanima iz Berlina ima samo riječi pohvale i zahvalosti.

149Zavičajni klub Brođani iz Berlina vode dugogodišnji predsjednik Ivan Bitunjac i dopredsjednica Elizabeta Kopić. Klub ima tridesetak članova.

U povodu 20 godina rada  izdali su monografiju „Brođani u Berlinu –kronika aktivnosti jedne hrvatske humanitarne udruge. Monografija je 2011. promovirana u Slavonskom Brodu i Berlinu.

Za svoj rad na zbližavanju kultura dopredsjednica Brođana, Elizabeta Kopić je prije koju godinu primila priznanje iz ruku kancelarke Angele Merkel.

Zavičajni klub je prošle godine primio Večernjakovu domovnicu, godišnju nagradu za organiziranje najpopularnijeg događaja godine-humanitarne zabave „Slavonijo  u srcu te nosim“.

Primili su do sada brojna pisma zahvale pojedinaca i društava iz Slavonskog Broda i drugih mjesta u Hrvatskoj i Njemačkoj, gdje su pomogli potrebne u nevolji.

No, na priznanje svoga Grada, još čekaju.

Vjeujemo da su ga zaslužni. Svoga grada i ljudi koji u njemu žive nikada se nisu odrekli niti ih zaboravili. Tu ljubav i vezu s gradom su očuvali i prenijeli i brojnim drugima u Berlinu i Njemačkoj.

Uvjereni smo da je 25-ta obljetnica humanitarnog djelovanja ovog udruženja prava prigoda za riječi priznanja iz voljenog grada.

I uvjereni smo da će takvo priznanje primiti  s oduševljenjem, kao najljepši poticaj radu i nositi i svugdje se s ponosom njime podičiti dokle god im hrvatsko, slavonsko i brodsko srce kuca za svoju domovinu, zavičaj i grad ma kako daleko od nje i njega bili.

Ovom prijedlogu prilažemo i monografiju „Brođani u Berlinu“ iz koje je vidljiva njihova obimna humanitarna djelatnost i ljubav prema rodnome gradu koja se do danas ni za mrvicu nije smanjila.

Eto, uvjereni smo kako su Odbor za priznanja i nagrade i Gradsko vijeće Slavonskog Broda, uvaživši naš prijedlog, donijeli pravu odluku. “Brođani” su sto posto zaslužili ovo priznanje. Stiže nakon 25 godina rada. Moglo je i prije. A opet, nikad nije kasno.

Poslužit ćemo se i izrekom koju je na vijest o nagradi, izgovorio Ivan Bitunjac, predsjednik “Brođana”: “Ruka pravde je spora ali dostižna! ”

Ponosni smo i na našu ulogu u toj dostižnosti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments