“GLAGOLJICA” U VJEČNOM GRADU

PROJEKT GODINE:  “Glagoljica u dječjem oku i srcu”  -izložba dječjih radova inspiriranih glagoljicom stigla je i u Vječni Grad!

piše: Zrinka Bačić
UntitledRim/
U subotu 28. listopada, u OŠ “San Vincenzo” (Via delle Azalee 45, Roma), putujuću  izložbu  Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016 “Glagoljica u dječjem oku i srcu”  otvorio je  veleposlanik Republike Hrvatske u Rimu Damir Grubiša  i predstavnica Grada Zagreba, posebna savjetnica gradonačelnika, Biserka Bucković.

Otvaranju su nazočili i hrvatski umjetnici Ankica i Ante Karačić koji žive i rade u Njemačkoj i koji su osmislili i pokrenuli  likovni natječaj Glagoljica u dječjem oku i srcu”.

Projekt “Glagoljica u dječjem oku i srcu” traje već 16 godina tijekom kojih je okupio 1000 djece, 200 pedagoga, 150 škola i brojne udruge iz čak 17 različitih zemalja.

UntitledTema ovogodišnjeg natječaja Glagoljica u dječjem oku i srcu” privukla je velik broj djece iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Italije, Švicarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke.

Žiri Gradske galerije Iserlohn u travnju je odabrao najbolje crteže, a među njima su bili  i radovi troje učenika Hrvatske nastave u Rimu – Nine Alvir (7. r.), Marca i Giulie Verdat (8. r.)  koji su osvojili 3. mjesto u kategoriji učenika 5.-8. Razreda.

U sklopu projekta izloženo je preko 1000 radova djece/autora, stvorenih različitim tehnikama (ugljen, olovka, kolaž, kombinirane tehnike), od kojih svaki (spektrom intenzivnih boja ili igrom monokromatskim tonovima) plijeni osebujnošću i jedinstvenošću.

Radovi su bili postavljeni u unutarnjem i vanjskom prostoru škole, a izložba je oduševila mnogobrojne posjetitelje.

Upravo takva kulturna promidžba je i bila glavni cilj izložbe. Naime, učenici hrvatske nastave pokazali su da je hrvatska škola u Rimu mjesto na kojemu se obogaćuju putem upoznavanja kulture svojih djedova i pradjedova, ali ne na način da tu kulturu sebično drže za sebe i isključivo među sobom, već tako da je predstavljaju drugima, čime daju opipljivi doprinos svojoj zajednici i gradu u kojemu žive, te ujedno njeguju multikulturalnu razmjenu kao stil života, koji nas uči poštovati i prepoznavati ljepotu u različitostima.

UntitledZahvaljujemo od srca Ankici i Anti Karačiću, koji su svojom pristupačnošću i nesebičnom suradnjom omogućili čitav događaj. Jednako tako, zahvaljujemo i svim institucijama koje su omogućile realizaciju izložbe: Državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  Veleposlanstvu RH u Republici Italiji, Udruzi “Jedna Muzika”, Hrvatsko-talijanskom Mozaiku Rimu, Hrvatskoj matici,  Gradu Rimu, Gradu Zadru, Gradu Kruč (Molize), Općini Tkon i Hrvatskom glasu Berlin.

Izložbu i ugodno subotnje druženje zaključili smo uz ukusne slastice koje su pripremili naši  vrijedni roditelji (mame i tate).

Napominjemo da u kolovozu izložbu možete pogledati na otoku Pašmanu u općini Tkon, u rujnu u  Kruču (Molize), a od 1. listopada u Zagrebu u Hrvatskoj matici.

Nakon toga izložba se seli u Zadar (15. listopada 2016.), te u Suboticu početkom prosinca.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ante karacic
7 years ago

Izlozba je u Zagrebu 01.10 2016 u Hrvatskoj matici iseljenika.