ČUVARICA ŠOKAČKE BAŠTINE

tekst i foto: Slavko Žebić
DSC09035Osijek/ Šokačka je grana u Osijeku predpokladskom modnom revijom navijestila novu, 11. sezonu projekta „Šokački suvenir Osijeku“ i skori početak radionica tradicijskih rukotvornih tehnika, što je i do sada uvijek bilo vezano za početak korizme, a trajat će do polovice svibnja.

Okupilo se furtom svita, napunili su dvoranu u Svačićevoj, a program je pjesmom otvorila ženska pjevačka skupina „Šokice“, bač Vlatko je najavio cjelokupan program a onda su raspjevana i razigrana djeca tomu dali svoj obol, što je natjeralo predsjednika Vijeća gradks četvrti Novi grad, Ivana Karalića, da naglasi kako Grana ne treba brinuti za svoju budućnost, jer ova krasna djeca jamče kako će se bogata baština i nadalje prenositi s koljena na koljeno.

DSC09067Suglasna je s njim i voditeljica projekta, Ljubica Pilipović i potvrdila da je ovo jedan od prvih projekata Šokačke grane, a od kako je prije 5 godina krenula i šokačka modna revija, odziv je sve masovniji, i na program i na radionice.

I tako sve do ljeta, pa onda kratko zatišje, pa najesen treba ocijeniti nove suvenire Gradu i napokon ćemo predstaviti i repliku narodne nošnje Babine Grede, što ju rade na radionici krojenja i šivenja.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Grane, Marko Josipović i istaknuo kako ove radionice  šivenja, veza, šlinganja, necanja, zlatoveza i neka mu ne zamjere ako i nije sve pobrojio, već godinama privlače pozornost sugrađana i žitelja okolnih sela, što granu svrstava u red prestižnih udruga u našoj županiji, a svaka modna revija poslastica je za brojne posjetitelje. I što je najvažnije, osim pokazivanja starovinskog ruha i nošnji starih i po stotinjak godina, vrijednost ovoga projekta je stvaranju novih etno-kreacija, sljubljivanja staroga sa suvremenim, što osima na ovim revijama već vidimo i po našim gradovima i selima.

DSC09075Goste je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Osijeka, Vladimir Ham i još jednom pohvalio Šokačku granu koja skrbi o tradiciji i baštini i vrijedna je promicateljica šokaštva u našoj urbanoj sredini, a vrlo je lijepa slika večeras ovdje koju su ostavili ovi mladi Šokci. To je važno, jer Grad će i nadalje podupirati rad i djelatrnosti Šokačke grane, pa svakako i ovaj projekt koji slovi kao suvenir našem gradu.

Toliko u uvodu, a sada moram pohvaliti i sudionike programa koji su svojom osobnošću plijenili zadivljene poglede i zavrijedili gromoglasni pljesak na reviji „Stazama tradicije“ uz samicu Franje Verića. Čast da otvori reviju pripala je najstarijoj vditeljici radionice necanja, Ljubici Domačinović, koja je svojih ruku djelo prošetala pistom, nošnju iz rodnih Apševaca, a za njom i kći Marina s tunikom ukrašenom necom i praunuka Ena u nošnji iz Starih Mikanovaca.

Najljepše djevojke i snaše predstavile su radionicu zlatoveza, voditeljica Ružice Raković-Smiljanić i Matije Jukić, pa je Kata Šimić pistom prošla u ruhu iz Komletinaca sa zlatarom na glavi, a potom su se Milica Knežević i Evica Zolota pohvalile novim etno-kreacijama. Iza njih je Zorica Barišić prošetala bluzu i torbicu ukrašenu zlatovezom a Mirjana Avlijaš je pokazala tuniku i torbicu. Sve je to mojih ruku djelo, rekla je Ružica Raković-Smiljanić, a od rane mladosti bavim se zlatovezom i evo već pedesetak godina. Evo, baš većeras sam dobila ponudu da ove Korizme vodim radionicu zlatoveza u Somboru.

Pistom je prošetala i Kata Matasović, voditeljica radionice šlinganja u ruhu iz Gundinaca a njenu kreaciju nosila je i Darija Podoreški, članica ŽPS. I voditeljica projekta, Ljubica Pilipović je prošetala svoje šlingeraje, prema motivu podsuknje iz Semeljaca. Iza nje su prošetale Ana Dragić u rubini „odnice“ također iz Gundinaca, tzv „žalosno ruho“ što se nosi u Korizmi, a Jelena Dragić je prošetala novu tuniku, djelo voditeljice radionice heklanja, Ane Muhar. U zimskom ruhu iz Semeljaca prošetala je Anica Dragić, voditeljica radionice krojenja i šivenja, dok je ljepooka Nada Zebić nosila moderni pojas, šticle, ogrlicu i torbicu štrikano zrnjem Dubravke Golubić.

DSC09044Janja Hrehor je sama izvezla svoju tuniku a inspiraciju je našla na marami iz Semeljaca, dok je Anica Budrovac prošetala ruho staro 90 godina iz rodnih Budrovaca, što ga je naslijedila od pokojne bake. Snaša Mira Lukovski  je nosila novo ruho staro ne više od pet godina, ali po uzorku na staru narodnu nošnju iz Mrzovića, a Julija Nemet-Mihaljević, voditeljica radionice za oslikavanje predmeta svoju je torbicu sama oslikala.

Za kraj, ponovno radionica krojenja i šivenja i uradci Anice Dragić, a nosile su ih mama Dubravka i kći Magdalena, replike zimskoga ruha iz Đakovštine, a drugi par, Željka Mijić i Renata Rimar nosile su repliku ruha iz Kopanice, dok je Branka Vilić prošetala etno-torbicu od jute.

Lipi moji, dalo bi se još divaniti, ali sve ima svoj kraj, a na kraju su Šokice otpivale još koju veselu, jer korizma je na pragu, a znate kako se u Šokadiji kaže:  -Nema više mrsa do Uskrsa!   

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments