SNOVI

Nataša Pecić Janković
Zaspim navečer u „svom” krevetu i trudim se ne sanjati jer mi snovi donose nemir.

Ali, inoć sam brzo usnula, a snovi su me odveli daleko u zemlju i mjesto koje ne poznajem.

Našla sam se na predivnoj livadi s puno cvijeća i uz bistri potočić koji lagano žubori pokraj mene. Liježem u nepokošenu livadu  punu  raznobojnoga  cvijeća i  mirisnih trava.

Zatvorim oči i osluškujem cvrkut mnogobrojnih ptičica koje u toj divljoj ljepoti imaju svu slobodu izražavanja. Osluškujem i potočić i otvaram usnule oči.

Pogledam u nebo.  Već je mrak. Sigurno sam zaspala u tom miru i tišini, a zvjezdano nebo sjaji poput najljepšeg ćilima načinjenog od tisuća sjajnih bisera. Jedna zvijezda me posebno privukla. Gledam u nju i na tren ona proleti nebom ostavljajući sjajni trag koji, kako nestaje, još jednom zabljesnu. Vidi se samo crtica padajuće zvijezde. Prekrasno!

Ushićena gledam prema nebu i odjednom osjetim lagani povjetarac, korake i pitanje: „Još si tu?” Okrenuh se i uzdignem u sjedeći položaj… „Da! Prekrasno je“, kažem.  „Ali moraš na spavanje, dijete!”

Pogledam u ruke, noge… Da, još sam dijete, neopterećeno brigama i problemima. Još sanjarim o dalekim mirnim prekrasnim livadama i još vjerujem svim ljudima. Majka me drži za ruku i odlazim s njom.

Podignem glavu kako bih  joj pogledala u oči i upitam: „Zašto se sve događa s razlogom?” Nije mi odgovorila ništa.  Blago mi se osmjehnula očima, pogladila moje plave pletenice i šapnula: „Volim te!  Znaj da svaka majka voli svoje dijete bezuvjetno.”

Dolazimo do drvene kućice koja ima veliki trijem i nekoliko stepenica  kojima se penjemo. Iz kućice kroz prozor vidi  se svjetlost koja prodire iz tame i obasjava okolinu. Tu nas dočekuje veliki žuti pas. Ugledavši nas, potrči i skoči sav ushićen na mene ližući mi lice i ruke Konačno! Netko i mene čeka, netko se i meni raduje!

Ali, tu prestaje sve, i moj san…

Nisam dijete, nemam nikoga da me traži, nemam nikoga da me dočekuje. Samo  snovi odaju da čeznem o bezuvjetnoj ljubavi i miru.

Vjerujem da nas lijepi snovi odvedu makar na trenutke u divne krajeve samo zato jer nam je zbilja sumorna i zastrašujuća.

Ponekada odgovore nađemo sami.

Oni su tu, samo ih treba shvatiti.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments