“MIC PO MIC” U KOTORU

S promocije knjige za djecu „Mic po mic”

Što na kraju poručiti čitateljima? Možda to da život u iseljeništvu nije lak, ali postoji bezbroj oblika suradnje s „ Lijepom Našom“ koja će vaša srca ispuniti toplinom i donijeti veliki osjećaj bliskosti s domovinom. To je puno, zar ne?

Napisale: Snježana Akrap- Sušac i Ana Šarčević

13522997_10210117928769137_4637223868109788017_oKotor/10.lipnja 2016./ Kao jedna od autorica, uz Feodoru Gubaš  Štifanić, od ranog jutra sam vesela i uzbuđena. Ovoga puta čak nema ni moje vjerne „ pratiteljice“ treme. Sve smo isprobale bezbroj puta, a to „mi“ smo : Feodora Gubaš Štifanić- suautorica, Ana Šarćević- prof. hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu, urednica i lektorica knjige te jedna od mentorica mladim ilustratoruma (druga je Roberta Weisman Nagy), Biserka Vranić- direktorica nakladničke kuće Medit iz Pule i potpisnica ovih redova S. Akrap- Sušac. Na promociji će nam se pridružiti i don Srećko Majić, koji je sponzorirao cijelu nakladu, ispred NIP-a Gospa d Škrpjela.

Došlo je vrijeme da se Mickasta spajalica Boke Kotorske i Pule, kako piše u podnaslovu, predstavi bokeljskoj publici. Publiku dočekujemo  osmijehom i prekrasnim tonovima Mozartove uspavanke. Za glasovirom je Vedrana Vičević, učenica, toliko nježna da je nalik na Palčicu.

Program započinjemo nastupom  Aleksandre Magud koja je svojim očaravajućim sopranom ispunila svaki milimetar koncertne dvorane Glazbene škole Kotor, nekad crkve Svetog Duha. Doživljaj je upotpunjen klavirskom pratnjom izvrsnoga Dejana Krivokapića.

13466474_10210117910768687_7670733277580252988_nSupotpisnica ovog članka prof. Šarčević vodila je razgovor s gostima i najavljivala sudionike programa. Posjetitelji su mogli čuti nekoliko tekstova iz knjige koju su svi polaznici hrvatske nastave dobili na poklon. Prof. Akrap je zahvalila don Srećku Majiću koji je to omogućio te izrazila nadu da će i ova knjiga biti uspješna kao prva. Naime, prva je odabrana na natječaju MZOS- a kao jedna od knjiga koje će predstavljati hrvatsku  književnost na Sajmu dječje književnosti u Bologni 2015.god. Najavila je i treću knjigu iz koje je vrlo dojmljivo govorio pjesmu „ Razgovaraju li ili lazgovalaju“ učenik Pavo Vičević.

Feodora Gubaš Štifanić istaknula je   uspješnu suradnju „velikih“, tj. spisateljica i „malih“, tj. učenika ilustratora. Također je sa zadovoljstvom ukazala na uspješnu suradnju OŠ „Veli vrh“ i hrvatske nastave u Kotoru i Tivtu, odnosno prof. Weisman i prof. Šarčević.

Direktorica „ Medita“ je istaknula da je sve u znaku broja dva: dvije spisateljice, dva nakladnika, dvije mentorice i dvije škole. Nazočne je upoznala s podatkom da je knjiga promovirana i u Puli te da su je predstavili na Sajmu dječje književnosti „ Monte librić“ u Puli, a nakon Kotora predstavit će je na festivalu dječjeg stvaralaštva BUDI u Pančevu.

Publika je toplo pozdravila goste iz Hrvatske, a prof. Šarčević je dirljivim riječima najavila kraj svoga mandata te podjelu priznanja, nagrada i knjižica.

Što na kraju poručiti čitateljima? Možda to da život u iseljeništvu nije lak, ali postoji bezbroj oblika suradnje s „ Lijepom Našom“ koja će vaša srca ispuniti toplinom i donijeti veliki osjećaj bliskosti s domovinom. To je puno, zar ne?

Mi smo imale jedno krasno iskustvo, stekle puno prijatelja i okrunile suradnju jednom lijepom knjigom. Želimo i vama puno uspjeha!

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments