BOŽIĆI MOGA DJETINJSTVA

Božić dolazi – neka sada ljudi svi budu sretni!

piše: Snježana Akrap-Sušac
bozic je„U to vrijeme godišta
Mir se svijetu naviješta
Porođenjem Djetešca
Kom je Majka Djevica.“

I danas blagdan kojemu se radujem kao djevojčica! S jednakim uzbuđenjem se pripremam i uređujem dom. Svatko ima neki svoj način i razne običaje, a ja se ne sjećam da mi je u djetinjstvu bilo koji Božić bio tužan i dosadan.

Na Badnji dan tata bi donio lijepo, mirisno drvce od koga smo stvarali bajku. Sa strahopoštovanjem smo uzimali prekrasne, tanke ukrase, kakvi se danas ne mogu pronaći. Poslije bi ga s divljenjem cijeli dan gledali. Kad god bismo prošli, morali bismo zastati. Osobito bi nas privlačili paketići koje bi mama s puno ukusa umatala. Znala sam da će ispuniti svakom od nas jednu želju.

Na Badnji dan katolici u Boki ( kao i Konavljani) ujutro kite, a navečer unose badnjake, što je običaj preuzet od pravoslavaca. Samo muškarci unose, a žene ih posipaju pšenicom. Tako bih ujutro s osmijehom stavljala na badnjake crvenu vrpcu, kojom bih pričvrstila maslinove grančice. Susjedi bi došli nazdraviti, a miris tek prženih priganica ugodno mi je milovao nosnice.

Nigdje nisam jela tako ukusan bakalar, kao onaj iz mamine i tatine kuhinje. Kako je tata bio strastveni ribolovac, našlo bi se na stolu od crnog rižota i brodeta do razne ribe ispečene na vrtnom roštilju.

Čarolija Badnje večeri

Spuštanjem mraka počela bi moja omiljena zabava – prskalice. Još uvijek su mi čarobne. Natjecali smo se tko će napraviti ljepše krugove, smijali se, bili veseli kako samo djeca znaju biti. Za to vrijeme, tata je s prijateljima „vrtio pecivo“. Zvuk gitare bi nas privukao, zatim mirisi i osobito tatini prijatelji koji su pjevali do ponoći. Pridružili bismo se jer smo jedino tada mogli ostati tako kasno.

Vrhunac večeri je svake godine bio dolazak, poslije ponoćne mise, mog pokojnog ujaka Luke, koji je ulazio u kuću pjevajući „U to vrijeme godišta“ svojim prekrasnim tenorom.

Uslijedile bi čestitke, užitak u otkrivanju onoga što se krije iza šarenog papira kojim su pokloni bili umotani.

 Božić – svečani dan

Mir u obiteljskom okruženju. Jutarnje čestitke i zagrljaji. Prespavala sam polaznika, ali roditelji nisu. Zajednički doručak, šale, smijeh. Uskoro će se kuća napuniti dragim ljudima, najbližom rodbinom, pozvanom na ručak.

Popodne je rezervirano za prijatelje.

Pjevanje do kasno u noć. Ranije odlazim spavati, slušam odjeke lijepih glasova i sanjam novi Božić, sjajne zvijezde i blizinu mora.

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNU NOVU GODINU ŽELIM ČITATELJIMA HRVATSKOG GLASA BERLIN!

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments