PREDIZBORNE PRIPREME

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Berlinu je na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) izdalo

OBJAVU O PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA

 veleposlanstvo RH u NjemackojPozivaju se na prethodnu (birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji imaju prebivalište u inozemstvu) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu i Generalnim konzulatima Republike Hrvatske u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu:

-birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu ili jednom od Generalnih konzulata RH u SR Njemačkoj,

-birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu ili jednom od Generalnih konzulata RH u SR Njemačkoj

kako bi mogli glasovati na izborima zastupnika u Hrvatski sabor koji će se održati 10. i 11. rujna 2016. u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu.

Zahtjev za aktivnu registraciju ne moraju podnijeti birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske, osim ako žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva, odnosno u Republici Hrvatskoj.

Prethodnu i aktivnu registraciju birača za glasovanje u SR Njemačkoj birači mogu obaviti u Veleposlanstvu RH u Berlinu te Generalnim konzulatima RH u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome na čijem konzularnom području imaju prebivalište ili boravište u inozemstvu i o tome gdje žele glasovati najkasnije do srijede 31. kolovoza 2016. do 16.00 sati. U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju birača podnosi se (osobno, poštom, putem faksa ili e-maila kao sken) u Veleposlanstvu ili Generalnim konzulatima u Münchenu, Stuttgartu, Frankfurtu, Düsseldorfu i Hamburgu, ovisno o tome gdje žele ostvariti svoje biračko pravo. Zahtjevu je potrebno priložiti presliku putovnice ili osobne iskaznice.

Svi birači mogu do 31. kolovoza 2016. provjeriti svoj upis u registar birača na internetskim stranicama Ministarstva uprave Republike Hrvatske https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/ te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments