ZA ŠKOLU OD KUĆE (NE)SPREMNI

piše: Igor Matijašić
parent_teacher_conferenceNova nastavna godina i službeno će započeti 5. rujna, mada je ponovno aktualiziran vapaj turističkih djelatnika da se praznici produlje i početak nastave prolongira na neki kasniji datum.

Gotovo je sigurno da molba neće biti uslišana i da će školarci, kao i mnogo godina do sada, sjesti u svoje klupe prvog rujanskog ponedjeljka, tim više što bi svaki kasniji početak (logično!) doveo i do kasnijeg završetka nastave. A to odmah budi asocijaciju na lipanjske vrućine i neklimatizirane učionice…

Sigurno je da će početkom školske godine analitičari i demografi ponovno crtati grafikone i izvještavati nas kako se iz godine u godinu sve manje djece upisuje u škole te kako se sve više obitelji seli u druge zemlje u potrazi za boljim životom.

Opet će naslovnice zaokupljati prijeteći naslovi kako Hrvatsku čeka crna sudbina, naročito kad su đaci u pitanju. Kao da tamnih tonova ionako nije previše pa ih treba proširiti i na krug onih koji još nisu ni počeli odrastati.

Paralelno s time (obzirom na to da su izbori sve bliže) zahuktavat će se i odnosi među osobama koje smatraju da su najvažnije u zemlji, rečenice u rukavicama zamijenit će sve češći neodmjereni glagoli, ciljevi će kao i uvijek u potpunosti opravdavati sredstva, a pritom uopće neće biti važno što će takve poruke slušati i oni oko kojih se, tobože, toliko brinemo – oni najmlađi.

Nekako u sjeni aktualnih političkih borbi, debata i svega ostalog što se veže uz izbornu kampanju, ostala je u prikrajku inicijativa roditelja da se djeci omogući školovanje kod kuće.

Oni koji smatraju da im baš političke vlasti nameću i određene interesne dogme u obrazovanju, žestoko se zalažu da djeca ne sjede u klupama s vršnjacima, već da se obrazuju u vlastitom domu. I pritom ne misle stati i predati se, već su njihovi apeli puno jači od onih turističkih iz uvoda.

Školovanje kod kuće u našoj zemlji, zasada, još nije omogućeno zakonom. Za razliku od, primjerice, susjedne Slovenije ili pak države s kojom se volimo uspoređivati baš u svemu – Srbije.

U nekim državama prakticira se provjera znanja učenika koji se školuju kod kuće u samoj školi, dok kod drugih to nije slučaj. Budući da ovakvu praksu ima podosta zemalja – članica Europske unije, za vjerovati je da će i Hrvatska u doglednoj budućnosti uvesti upravo ovakav oblik školovanja. Da ne spominjemo podatak da se u Americi (od koje ionako počinjemo kopirati gotovo sve!) prema nekim istraživanjima na taj način školuje gotovo jednak broj učenika koliko cjelokupna Hrvatska ima stanovnika.

Tradicionalisti će, naravno, odmah isukati mačeve i istaknuti svoje teze koje se protive takvom obliku školovanja – djeca se ne druže međusobno, nema socijalizacije, treba pustiti djecu da se razvijaju u grupi svojih vršnjaka i sami na primjerima nauče razlikovati dobro od zla…

Oni liberalniji su skloni tvrditi da se djeca tijekom školovanja kod kuće druže s različitim generacijama i uče o nekim stvarima o kojima u školi nikako ne bi mogli. Također nisu izvrgnuti negativnom utjecaju vršnjaka, a i sam individualni rad puno je kvalitetniji od onog u učionici u kojoj se učitelj/ica treba posvetiti mnoštvu djece, često njih više od dvadeset…

Kako god bilo, u suštini se svi slažu da je najvažnije samo znanje, mada to tako često upravo školarci nemaju prilike vidjeti u onome što ih svakodnevno okružuje.

Pitanje je samo, jesmo li doista dosegli onaj stupanj demokracije (ili razvijenosti društva) da možemo mijenjati neke ustaljene navike i sve više težiti nečemu novome što se u konačnici možda može pokazati i boljim.

Kao zaključak, uvijek je najbolje iskoristiti otrcanu političku parolu – vrijeme će pokazati…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
7 years ago

Lijepa poticajna priča Igore Ali, ni sam ne znam kako će se djeca moći obučavati doma,ako i sami kažete da mnogi od njih zajedno sa roditeljima bježe iz doma. Jedino što preostaje,na izorima zaokružiti one,koji djeci omoguće školovanje doma,a to temu dosad nije ni jedan od izbornih kandidata načeo.I slažem se sa Vama.Do tada će proći još puno vremena.Istokao što će proći još puno vremena da se načme tema.O izgradnji u svakom gradu, gradskih,bolnica,lječilišta,dijalizecentra,sportskih i kulturnih dvorana,gradski bazena.Sve bi to služilo i dobro došlo i školarcima i domaćima posebno u smislu produžetka turizma. Za takove moderne zahvate potrebno je ostaviti… Read more »