MEMORIJAL STJEPANA GRGCA

Memorijal posvećen sportskom velikanu

piše: Igor Matijašić
GrgacPretposljednje nedjelje mjeseca kolovoza ulice Ivanić Grada preplave sportaši koji obnavljaju uspomenu na vjerojatno najboljeg hrvatskog biciklista svih vremena. Ovoga ljeta na rasporedu je već 47. Memorijal posvećen sportskom velikanu.

Stjepan Grgac, a o njemu je riječ, ostvario je fantastičan niz sjajnih rezultata u periodu između dva svjetska rata. Dovoljno je spomenuti da je bio četverostruki prvak Jugoslavije, šest puta prvak Hrvatske, sedam godina zaredom (!!!) prvak Zagrebačkog podsaveza, rekorder utrke grada Zagreba na 50 i 100 km…

Pritom ne treba smetnuti s uma da se radi o vremenu potpuno drugačijem od današnjeg, posebno što se tiče uvjeta za rad samih sportaša.

Stjepan Grgac nije imao tim ljudi koji su stajali iza njega, već je nerijetko bio prepušten sebi, a priča kaže da je trenirao tako što je prilikom odlaska biciklom na posao napunio ruksak kamenjem kako bi imao dodatno opterećenje na svom putu te tako „osnažio“ svoj trening.

Uz pregršt uspjeha i velikih rezultata svakako treba istaknuti da je sudjelovao na najprestižnijoj svjetskoj utrci Tour de France 1936. godine, odvozio 14 najtežih etapa, ali je zbog vremenske rampe morao odustati. Koliki je to uspjeh svjedoči i podatak da desetljećima (punih 67 godina!) taj rezultat neće ponoviti niti jedan biciklist s ovih prostora (tek 2003. na Tour de Franceu nastupa Vladimir Miholjević).

Uz sve navedeno tu je i čitav niz medalja, priznanja i pehara koje se nalaze u obiteljskoj kući u Ivaniću, a njegova djeca godinama brižno čuvaju uspomene. Crno-bijele fotografije, izresci iz novina i njihova sjećanja na slavnog oca tjeraju svakoga na duboki naklon istinskom velikanu hrvatskog sporta.

Nažalost, gotovo zaboravljenog…

Da slike ne bi sasvim izblijedjele brine se prvenstveno ivanićki biciklistički klub, čiji je jedan od osnivača baš i Krešo Grgac, sin velikog Stjepana. Na njihovoj kući u starom dijelu Ivanića postavljena je i spomen-ploča koja svim prolaznicima otkriva kakav je velikan živio u spomenutom prostoru. Dugogodišnja uporna inicijativa Biciklističkog kluba Ivanić ipak je urodila plodom pa i jedna ulica u Ivaniću od 2014. nosi njegovo ime (u rodnim mu Novakima kod Zaprešića Stjepan Grgac dobio je i bistu).

Kako svaka velika sportska priča ima i notu svoje bizarnosti, treba spomenuti da je Stjepan Grgac tragično preminuo navršivši svega 51 godinu. Na gradilištu u Sesvetama nesretnim slučajem ugasio se život velikog sportaša i čovjeka.

U njegovu čast svake se godine (sve tamo od 1971.) vozi međunarodna utrka ulicama Ivanić Grada i njegove okolice. Nekoliko se puta trasa mijenjala, kako bi se što više „približila“ i samim biciklistima i gledateljima koji spomenutu utrku prate. Ono što je ostao zaštitni znak svih godina jest sjajna organizacija koju potpisuje BK Ivanić. Uopće ne treba sumnjati da će se i ove godine predsjednik kluba Mario Biršić sa svojim suradnicima pobrinuti da svaka, pa i najmanja sitnica savršeno „štima“, na zadovoljstvo svih okupljenih.

Tijekom godina mnogi su poznati biciklisti iz zemlje i inozemstva nastupili na Memorijalu Stjepana Grgca, a pobjeda u utrci postala je gotovo stvar prestiža. Hvalevrijedno je stoga očuvanje ove sportske tradicije jer se i onima koji su tek na počecima sportskog puta približava sjaj zvijezde što je Grgac nesumnjivo bio.

Prije nego što je izgubio svoju najvjeću životnu utrku i zauvijek preselio među zvijezde…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments