LJUBAV KAO INSPIRACIJA

tekst: Nikola Šimić Tonin
coushutt123Jesu li pjesnici izmislili ljubav kako bi pisali pjesme?

Ljubav je glavni pokretač svega što postoji na ovome svijetu!? Ljubav je najstarija i najčešća književna inspiracija!? Jesu li pjesnici izmislili ljubav kako bi pisali pjesme!?

Osjećaji prema voljenoj osobi povezuju se u jedinstveni ljubavni zanos iz čega nastaje pjesma ili književno djelo. Veliki je dio ljepote koji inspirira čovjeka tako jako silom da sve što osjeća stavi na papir. Ljubav na neki tajanstven način pridonosi književnoj vrijednosti.

Poznate su mnoge pjesme koje su ostavile trag i dan-danas …npr. Pupačićeva pjesma ,,ZALJUBLJEN U LJUBAV,, Ujevićeva pjesma ,,NOTTURNO,, neke i od Cesarićevih pjesama itd.

Mnoga takva književna djela i pjesme prenose iskustva i spoznaje koje se drugačije ne bi mogle ni prenijeti. Pobuđuju maštu i osjećaje čitatelja te tako ujedinjuju zadovoljstvo i spoznaju.

Ljubav kao nepresušna književna inspiracija naglašava emocionalni odnos pjesnika prema onome o čemu pjesma govori. Ona jednostavno traje i omogućuje da uvijek i iznova naslutimo nemir pjesnikove duše.

Ljubav koja inspirira pjesnika da nešto napiše zapravo potiče i nas da odgonetnemo smisao tog umjetničkog književnog stvaranja.

Pjesnici preko pjesme iskazuju snagu i veličinu svoje ljubavi.

Jesu li pjesnici izmislili ljubav kako bi pisali pjesme?

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments