ŠVICARSKA KNJIŽEVNA NAGRADA – DRAGICI RAJČIĆ HOLZNER

Prema objavi Saveznog ureda za kulturu Švicarske, dobitnica Švicarske književne nagrade 2021. godine je Dragica Rajčić Holzner za knjigu “Sreća”.

Dragica Rajčić je, stoji u obrazloženju odluke o dodjeli nagrade), rođena u Splitu 1959. godine. U početku piše na svom materinjem jeziku, hrvatskom. Nakon završene srednje škole nastanila se u Švicarskoj 1978. godine. Radi kao pomoćnica u kući i počinje pisati na njemačkom jeziku.…

više

NA DOBROM SMO PUTU

tekst: Sonja Breljak
foto: HKM Berlin

Berlin – Petrinja/ Prošlog tjedna je završena velika akcija prikupljanja hrane i drugih potrepština i iz prostora Hrvatske katoličke misije Berlin odvezeno i u ruke pogođenih potresom u Hrvatskoj, predano skoro tisuću paketa koje je, između ostalih,  pratila i poruka:

“S jakom željom u našim srcima da vam bar malo olakšamo ove za vas teške dane, šaljemo vam ovaj mali znak pažnje pun ljubavi. Sa vama smo srcem, mislima i molitvama iako kilometrima daleko. Niste sami!” 

više

POTRES U HRVATSKOJ – VELIKA SPREMNOST NA POMOĆ U BERLINU

Sa stranica Berlinske nadbiskupije

Dana 29./30. prosinca 2020. snažan potres magnitude 5,2 – 6,4 potresao je gradove Petrinju, Sisak i Glinu i nanio veliku štetu. Kuće su u ruševinama širom regije, obitelji su bez krova nad glavom, a devet ljudi je umrlo u nesreći. Crkve i župni centri u katoličkoj biskupiji Sisak uništeni su ili oštećeni.

Snažna hrvatska katolička zajednica odmah je reagirala i započela kampanju pomoći u kojoj je sudjelovalo i …

više

VJERUJEM U LJUDE

piše: Slavica Jurčić

Prilikom ove novonastale situacije s potresima, mnogi su pohrlili donijeti donacije, pomogli su stradalim ljudima, pomogli popraviti krovove, donijeti hranu za domaće životinje, napravili su ljudske odluke. Dobro je činiti dobro!

Ipak, nakon mjesec dana, godinu dana, hoćemo li zaboraviti potres, hoćemo li zaboraviti obitelji koje su stradale?…

više

BANIJA, SVILENA ŠAMIJA

Iz naše arhive/ objavljeno 09.07.2014.

 

piše: Božica Jelušić
10494741_10201311747674379_2512966971320803040_nU Petrinji i Sisku, na jedan dan. Pitam se kako je moguće da znam opisati centar Londona, a ne znam ništa o ova dva grada, u kojima stoji nataložena povijest mojega roda.

Osim toga, u načelu obožavam gradove koji imaju rijeku u njedrima, i mislim da ih svakako moram upoznati.

Petrinja je srce Banije, spomen joj seže od 13. stoljeća, kada je u posjedu knezova Blagajskih, a ovi je 1479. poklanjaju zagrebačkom Kaptolu. Utvrda iz 16. stoljeća bila je nekoliko puta rušena i građena.…

više