PIF, PIF, HURA!

piše: Igor Matijašić
marionete-1Dugoočekivani izbori su konačno iza nas. Iako žestoko najavljivani, baš kao i obično, nisu privukli prevelik broj glasača. Stoga se već za neka nadolazeća biranja pojavljuje ideja da izbori postanu obvezni. Zasad je to samo ideja, no svjesni smo činjenice da živimo u zemlji u kojoj često od ideje do realizacije ne treba proći puno vremena. Ovisno o ideji!

Vrijeme je formiranja nove Vlade, dogovora i pregovora oko najvažnijeg pitanja u Hrvata – tko će i kako zasjesti u pojedinu fotelju.

Vrijeme je postizbornih trauma u kojima pojedinci još ne mogu vjerovati da nisu uspjeli u svojim naumima.

Vrijeme je ostavki, napada, teških riječi, svaljivanja krivice na druge.

Vrijeme je da konačno netko uzme sve konce u svoje ruke…

Upravo ovo potonje učinit će u Zagrebu mnogobrojni lutkari pristigli iz svih krajeva svijeta. Počinje PIF – 49. izdanje popularnog međunarodnog lutkarskog festivala kojemu je domaćin naša prijestolnica. Dugi niz godina prekrasne predstave stižu u naš glavni grad, i kao što to obično biva kad je riječ o lijepim stvarima, daje im se premalo pažnje.

Sjajan je to događaj koji kao urednica službenog programa „potpisuje“ Livija Kroflin koju ćete susresti baš na svakoj predstavi (čak i ako se ponavljaju istoga dana!) jer za nju lutkarstvo definitivno jest život. Njeni uvodnici koje je pisala u knjižicama o PIF-u zaista su (baš kako je to davno napisao Stijepo Mijović Kočan u „Školskim novinama“) pravi mali literarni dragulji. Uz nju svaki je dosadašnji PIF svojim fotoaparatom „zabilježio“ Ivan Špoljarec kojeg svi lutkari jednostavno zovu Štef. Njegove prekrasne fotografije također se mogu sinonimski vezati uz dragulje.

Ovogodišnji PIF posvećen je velikanu lutkarstva Zvonku Festiniju. Svi koji su ga poznavali govorit će vam o njemu biranim riječima (i Livija također u ovogodišnjem uvodniku!), za one druge pak, dovoljno je samo citirati službenu mrežnu stranicu koja najavljuje lutkarsko druženje:

Desetljeća svoga rada poklonio je lutki, tom čarobnom scenskom biću. Promicao je lutkarstvo uvijek i svugdje. Zalagao se za što brojnije lutkarske tekstove i predstave u hrvatskim kazalištima, za obrazovanje budućih lutkara i utemeljenje muzeja lutkarstva u Hrvatskoj. Kao izuzetnog poznavaoca lutkarstva i iskusnog stručnjaka rado i često su ga pozivale, s uvažavanjem primale i velikim iščekivanjem slušale mnoge strukovne organizacije, kazališta, festivali, kolege lutkari, studenti lutkarstva. Svojim znanjem i iskustvom, blistavim umom i pamćenjem, bio je nezamjenjiv autoritet. Nesmanjenom strašću, energijom, zanosom i stvaralačkim žarom govorio je o lutkarstvu do samoga kraja.

Zvonko Festini bio je veliki pifovac, poput mnogobrojnih umjetnika koji svake godine jedva dočekaju početak lutkarskog festivala. Značaj PIF-a i jest u tome što podjednako okuplja i nudi predstave za djecu i odrasle. Iako se prijašnjih godina odvijao se u terminima ljetnih praznika kad su upravo oni najmlađi bili pošteđeni školskih obveza, u posljednje je vrijeme (bezrazložno?) prebačen na rujan. Usprkos svemu, interes se ne gubi, a za predstave se uvijek traži karta više i dodatni smještaj za gledatelje.

Sljedeće godine PIF slavi pola stoljeća! Velik i značajan jubilej, stoga slavljeniku već ove godine vrijedi unaprijed čestitati, a ujedno se počastiti i pojedinom predstavom.

Lutke ionako, na smiješan ili tužan način, u potpunosti prenose stvaran život, a njima, baš kao i pojedincima iz uvoda, iza paravana uvijek upravlja netko drugi…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments