MEDALJE O KOJIMA SE (NE) PRIČA

Tekst: Igor Matijašić

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Tradicionalnim maratonom posljednjeg dana i službeno je pao zastor na još jednu prekrasnu sportsku priču Olimpijskih igara. Rio je izdržao do kraja, mada je prije početka natjecanja sa svih strana predviđana katastrofa. Sjetite se samo vrištećih naslova – zika virus, otmičari, kriminal, nedovršeni radovi… Karnevalsku opuštenost teško će moći pratiti sljedeći domaćin Tokio u kojem će sigurno sve biti „kao po špagi“ budući da tamo ni vlakovi ne kasne. Sportaši se vraćaju u svoje domovine, a u Brazilu se vraćaju svojim svakodnevnim problemima.

Ovogodišnje OI bile su iznimno uspješne za hrvatske sportaše – ostvarena je prava žetva medalja što su samo najveći optimisti mogli predvidjeti. Čak deset puta Hrvati su stajali na pobjedničkom postolju što je rekord o kojem će se svi koji prate sport dugo pričati. Posebno o čudu zvanom Sara Kolak čije je koplje poletjelo tako daleko…

Naravno da će brazilski uspjeh hrvatski političari pokušati iskoristiti za osobnu promociju te uz pomoć sjajnih sportaša prikupiti koji poen više. Izbori su sve bliže, a cilj tako često opravdava sredstvo. Pritom uopće nema veze što dojučer (baš kao i mnogi dežurni pametnjakovići koji sada raspredaju o sjaju odličja) uopće nisu znali što je to trap ili zašto se jedna disciplina zove dvojac na pariće.

Sportašima koji se vraćaju s medaljama treba apsolutno skinuti kapu i čestitati na sjajnoj promociji Hrvatske, a samo oni i njihovi treneri znaju koliko je odricanja bilo potrebno da bi se došlo do medalje. Ti velikani ne spavaju na lovorikama – sutra je novi dan, novi trening, nova natjecanja, novi izazovi…

Istodobno, na sasvim drugom kraju svijeta također je održano olimpijsko natjecanje, naša zemlja također je imala svoje predstavnike i osvojila medalje, ali ti olimpijci neće dobiti ni približan tretman poput onih iz uvoda.

U Kazanu u Rusiji je od 12. do 19. kolovoza održana 28. Međunarodna informatička olimpijada na kojoj su uz Hrvatsku nastupale i reprezentacije iz još 84 države. Boje naše domovine branili su Adrian Beker, Domagoj Bradač i Vilim Lendvaj (učenici XV. gimnazije iz Zagreba) te Marin Kišić (Prva gimnazija Varaždin).

Domagoj je osvojio srebro, Adrian i Vilim broncu, a Marin je ovoga puta ostao bez medalje.

Uz velike čestitke svoj četvorici natjecatelja (kao i njihovim mentorima) još jednom treba dodatno podcrtati ime Domagoja Bradača koji je u lipnju ove godine nagrađen s čak 8 Oskara znanja koji su dodjeljuju učenicima koji su postigli odlične rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Domagoj je tako tijekom školske godine odličan bio na Državnom natjecanju iz matematike i Državnom natjecanju iz informatike (prva mjesta), 9. srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (prvo mjesto pojedinačno i ekipno), Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO) – bronca, Srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi CEOI 2015 – bronca, Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi IOI 2015 – srebro te ACSL – All Star natjecanju (dva prva i dva druga mjesta ekipno).

Naklon do poda majstoru za kojeg se sasvim sigurno zna da će u dolazećim danima biti odličan student. Iskreno se nadam da će se njegove kvalitete na pravi način znati cijeniti i koristiti u budućnosti. Premala smo zemlja da bismo se olako odricali takvih ogromnih potencijala.

Zasada, usprkos svim navedenim uspjesima, ime olimpijca Domagoja Bradača još uvijek je nedovoljno poznato.

Puno više medijskog prostora dobiva njegov imenjak Duvnjak…

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments