HRVATSKA ŠKOLA-IZLOŽBA I RECITAL

HRVATSKI  STIHOVI U BOJI

piše: Ivo Dorotić

Na početku večeri održane u Veleposlanstvu RH, ukratko je pojasnila koordinatorica Hrvatske nastave u Berlinu, Vlasta Morović, zbog čega su pripremljena izložba i recitali, nazvani “Hrvatski stihovi u boji”.

Potom  je veleposlanik dr. Miro Kovač, kao svojevrstan i domaćin i gost  večeri,  s par prigodnih riječi, i zvanično otvorio izložbu. Nakon toga su, poput rijeke, započeli recitali. Bili su to poznati stihovi isto tako poznatih majstora hrvatske poezije koji  rado i dugo  ostaju u sjećanju, toliko  dugo da ih djeca pamte jako dobro i kao već odrasli ljudi. Pokazalo se to i ovom prrigodom.  Stihove su  govorila djeca ali i pojedini roditelji.

Program je po prvi puta a time i zadovoljavajuće, moderirala 15-godišnja Mihaela Breljak. Bila je to duga večer s više od 40 recitacija. Najviše tereta su uz djecu i roditelje, te moderatoricu, podnijele učiteljice hrvatske dopunske škole, Marija Šarić, Katarina Penić i koorinatorica Vlasta Morović. Uložilo se , sasvim sigurno, puno truda i vremena u pripremu cijelog programa. Prava je šteta da po završetku recitala nije bilo više vremena za razgovore. Možda u tom pogledu nije sasvim sretno izabran odgovarajući dan.

Svakako, treba na kraju spomenuti i ono što se činilo poput  “šlaga na torti”.  Bila je to 43. po redu  recitacija  “Učitelju“, od Mihovila Pavleka-Miškina, koju je izrecitirala baka Đurđica Janečić. Kako  je i sama istaknula,  ovu pjesmu je naučila  kad joj je bilo 10 godina, znači prije skoro već više od pola stoljeća. Bila je to izvrsna  interpretacija. Večer je bila u znaku mladih, ali na kraju je ipak najbolja bila jedna baka koja je nastupila sa svojim unucima,  ne u tercetu ili duetu, ali na istim “daskama”.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments